Koliko čovek ima zuba i kada zubi niču?

0
19766

U raznim periodima odrastanja čovek ima različit broj zuba, bili oni mlečni, kutnjaci ili umnjaci zubi su tu čitavog našeg života. Važno je voditi pravilnu higijenu zuba kako bi što bolje poslužili svojoj svrsi a to je usitnjavanje hrane. Koliko čovek ima zuba i kada zubi niču saznaće te u ovom tekstu.

Mlečni zubi

Zubi kod čoveka niču 2 puta u toku života. Prvi zubi se zovu mlečnjaci ili mlečni zubi, a ddrugi su stalni zubi. Prvih zuba ima 20 po 10 u svakoj vilici. Počinju da se stvaraju oko tridesete nedelje pre rodjenja bebe. Kod većine dece prvo izrastu donji sekutići. Oni obično niču kada beba ima šest meseci. Izmedju 6. i 13. meseca pojavljuju se i ostali mlečni zubi.

Mlečnih zuba u svakoj vilici kao što smo rekli ima 10: 4 sekutića, 2 očnjaka i četiri kutnjaka. Posle šeste godine mlečni zubi ispadaju i zamenjuju se stalnim zubima. Od 32 stalna zuba, 28 obično izbija izmedju 6 i 14. godine. Ostala 4 zuba treći kutnjaci ili umnjaci izbijaju izmedju sedamnaeste i dvadeset prve godine života.

Stalni zubi

Stalnih zuba u svakoj vilici ima ukupno 16 i to 4 sekutića, 2 očnjaka, 4 pretkutnjaka i 6 kutnjaka. Stalni kutnjaci ne zamenjuju nijedan od mlečnih zuba. Kako vilica raste i izdužuje se oni niču iza prvih ili mlečnih zuba. Pretkutnjaci stalnih zuba, medjutim zamenjuju kutnjake mlečnih zuba.

zubi

Prvo izbiju stalni kutnjaci. To su najveći i najvažniji zubi. Njihov položaj u vilici utiče na oblik donjeg dela lica i položaj ostalih zuba. Oni niču odmah iza mlečnih kutnjaka i često se pogrešno smatra da su mlečnjaci.

loading...

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas da unesete svoj komentar
Unesite svoje ime