Koji je najveći ljudski organ i čemu služi?

0
2316

Koža je najveći ljudski organ

Kada razmišljamo o ljudskom telu, srce, jetru ili mozak odmah svrstavamo među organe, jer oni imaju svoje određene funkcije. Ali, da li vam je poznato da je i koža organ? Dok ostali organi zauzimaju malo ili bar odredjeni deo prostora, koža se prostire po celoj površini našeg tela i tako stvara jedan omotač, čija je ukupna površina oko 2 kvadratna metra.

Čamu služi koža

Broj složenih struktura koje se nalaze na svakom kvadratnom centimetru kože je neverovatan, počev od znojnih žlezda pa sve do živaca. Koža se sastoji od dva sloja tkiva, jedan je dublji i deblji i naziva se krzno. Iznad njega je drugi sloj – potkožica. Ova dva sloja su spojena na taj način što se donji sloj talasasto uvlači u gornji, sa kojim se čvrsto vezuje. Gornji sloj kože, nema krvnih sudova, a sasvim na površini sastoji se od ćelija različitog oblika smeštenim u slojevima koji su pri vrhu orožali, i taj poslednji oražali sloj štiti telo od spoljnih uticaja. On nije osetljiv na bol, a ni voda ne utiče na njega. Najdublji slojevi pokožice su živi i njihov zadatak je da stvaraju nove ćelije. Matične ćelije potiskuju ove nove ćelije naviše, čime se one odvajaju od izvora hrane, izumiru i pretvaraju se u rožasti sloj.

koza

U toku dana usled mnogih radnji koje obavljamo, bezbroj takvih mrtvih ćelija nestaje, ali se zato stvaraju nove koje ih zamenjuju. Zbog toga naša koža ostaje mlada.

U koži postoji oko 30 slojeva rožastih ćelija. Kad god površinski sloj otpadne usled pranja ili trenja, novi je već spreman da ga zameni. I koliko slojeva otpadne toliko je onih novih, dubljih koji ih zamenjuju. Zato kožu možemo da peremo i trljamo kako bi održali čistoću, bez bojazni da ćemo joj naneti bilo kakvu štetu. 

loading...

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas da unesete svoj komentar
Unesite svoje ime