Koji su najveći reptili – gmizavci?

0
5533

GMIZAVCI – Morski ili estuarski krokodil, može da dostigne dužinu i do 9 metara, mada je obično mnogo manji. Reč je o jednoj od najopasnijih vrsta krokodila. Budući da oni često zalaze u more i prelaze velike udaljenosti, ponekad se mogu naći i u oblastima za koje se mislilo da ih ove opasne životinje ne nastanjuju. Neki praistorijski krokodili dostizali su dužinu i do 15  metara. Među njihovim preživelim rođecima su Aligator iz severne Amerike, kajman iz Južne Amerike i indijski gavijal.

„Krokodili su se vrlo malo promenili od vremena kada su njihovi preci živeli uz bok sa dinosaurusima.  Oni su vrlo uspešno prilagođeni i namaju potrebe za daljim evoluiranjem“

krokodil

Najveći živi kopneni reptil je zmaj sa Komodoa, džinovski gušter monitor koji živi na malom ostrvu Komodo, u Indoneziji. Ovaj agresivni gušter naraste do 3 metra dužine, a može da dostigne težinu od 135 kilograma. Lešinar je, sa istančanim njuhom, ali je ujedno odličan lovac i s lakoćom ubija krupnije životinje pa i ljude. Za ovog zastrašujućeg guštera je poznato da živi oko 100 godina. 

komodo-dragon

loading...

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas da unesete svoj komentar
Unesite svoje ime