Koje su životinje ugrožene?

0
5378

Prema teoriji evolucije, neke životinjske vrste izumiru zato što nisu evoluirale onako uspešno kao druge vrste koje postepeno zauzimaju njihovo mesto. Ove takozvane „neuspešne životinje“ su takođe i nesposobne da se prilagođavaju promenljivim uslovima. Ljudi ubrzavaju njihovo izumiranje, menjajući uslove u životnoj sredini tako naglo da životinje nemaju vremena da im se prilagode. Lovljenje je razlog za smanjenje broja i verovatno istrebljenje životinja kao što su tigar, plavi kit i veliki panda.

Međunarodni savez za očuvanje prirodnih resursa (IUCN) objavio je Crvenu listu životinja kojima preti istrebljenje. Verovali ili ne 5500 životinjskih vrsta širom sveta su pred izumiranjem, a mnogo hiljada njih izumrće pre nego što bude uvršteno u spisak ugroženih.

Neke od najugroženijih životinja jesu: slonovi, nosorozi, koale, pande, tigrovi, majmuni, morske kornjače, polarni medevedi, kitovi, beloglavi supovi, pingvini i td.

Beli medvedi

-U oblastima Severa živi oko 40000 belih medveda. Oskudni izvori hrane ograničavaju njihov broj.

beli-medved

Grbavi kitovi

Grbavi kit je lovljen skoro do istrebljenja, tako da je broj ovih životinja pao sa 100.000 na svega 3.000 jedinki koliko ih danas ima. Sada su u celom svetu zaštićeni zakonom.

grbavi-kit

Žutooki pingvini

Žutookim pingvinima prete aktivnosti čoveka, a naručito isticanje nafte u more. U divljini je ostalo samo oko 3000 primeraka ovih ptica.

zutooki-pingvin

Tigrovi

Tigrovi se već vekovima love kao trofeji. Udivljini je ostalo svega oko 2.550 primeraka ovih životinja.

Crni nosorozi

-Nezakonitim lovom je broj crnih nosoroga sveden na 2.250 jedinki, zbog svog roga koji se koristio kao afrodizijak. Većina preživljava samo u zaštićenim rezervatima za divljač.

africki-nosorog

Džinovske pande

Džinovske pande, nisu nikad bile naručito brojne, ali je krčewe terena zbog formiranja obradivog zemljišta uništilo veći deo njihovih prirodnih staništa u Kini. Ovih životinja danas ima manje od 1.000.

panda

Riđi vukovi

Riđi vuk je u divljini istrebljen još 1980. godine. Međutim pokušalo se s razmnožavanjem nekolicine primeraka koji su se nalazili u zološkim vrtovima, tako da danas postoji oko 200 jedinki, koje se sve nalaze u zarobljeništvu.

loading...

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas da unesete svoj komentar
Unesite svoje ime