Koje su razlike izmedju Severnog i Južnog pola?

0
4661

Razlike između Severnog i Južnog pola

Oblasti Severnog i Južnog pola za većinu ljudi predstavljaju veliku tajnu. Mi o njima imamo neku neodredjenu sliku, i zamišljamo da su veoma slične jedna drugoj. Neobično je što između antarktičke oblasti (oblasti Južnog pola) i arktičke oblasti (oblasti Severnog pola) ima više razlika nego sličnosti! Oblast Južnog pola se uglavnom sastoji od kontinenta zvanog Antartik. Ovaj snegom i ledom prekriven kontinent je veći od Evrope. Nasuprot tome, oblast Severnog pola se sastoji od Arktičkog okeana, okruženog obalama kontinenata Severne Amerike, Evrope i Azije.

Još jedna velika razlika je u tome što su se čovek, životinje i biljke postepeno selili prema severu u oblast Severnog pola, prilagođavajući se polarnoj sredini, a oblast južnog pola, odvojena stotinama kilometara okeana od svih kontinenata osim Južne Amerike, nema kopnenih životinja ni stanovništva. Biljni svet je tamo toliko siromašan da rastu samo lišaji, alge, trave i nekoliko cvetnica. Pingvini vrlo lepo žive u toj oblasti zato što tamo nemaju kopnenih neprijatelja. Klima u oblasti Antartika ima dva glavna obeležja: nisku temperaturu, čak i leti, a zimi najveće mećave na svetu. U oblasti Severnog pola se sa okolnih voda dižu vazdušne struje i pomažu da temperatura bude malo viša.

pingvin

Ali na Antartiku koji je uglavnom pokriven ogromnim ledenim pokrivačem, stvaraju se velike hladne mase visokog pritiska, tako da je klima mnogo oštrija od klime u oblasti Severnog pola.

Čak i u vreme letnjih meseci, prosečna temperatura na Antartiku je ispod nule! S vremena na vreme tokom nekih letnjih dana, temperatura se popne do oko 4 stepena iznad nule. A zimi se prosečne temperature na Južnom polu kreću od -20 do -35 stepeni. A najniža zabeležena temperatura iznosi -88oC.

loading...

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas da unesete svoj komentar
Unesite svoje ime