Koja ptica nosi najveća, a koja najmanja jaja na svetu?

0
9227

Obično se smatra da veće ptice nose i veća jaja. Međutim, veličina ptičjeg jajeta ne zavisi uvek od veličine ptice koja ga je snijela, već od količine hrane potrebne za ishranu ploda dok se ne izlegne ptić. Ptići koji su u stanju da se sami o sebi staraju ubrzo nakon izleganja, legu se iz velikih jaja, jer se u velikom jajetu nalazi i veliko žumance, bogato hranljivim materijama, što ptiću omogućuje da se još u samom jajetu prilično razvije.

Ptice koje se legu slepe i nemoćne obično potiču iz manjih jaja, jer u njima nema dostatno hranljivih materija da bi se ptić potpuno razvio. Nemaju sva ptičja jaja isti oblik. Neke ptice nose valjkasta, druge loptasta, pa čak i kruškasta jaja. Ptice koje svijaju gnezda visoko u krošnji drveća ili na liticama nese jaja neobičnih oblika, koja se ne mogu lako otkotrljati i polomiti.

Najveće jaje na svetu

Ali kad govorimo o najvećem jajetu, mora se reći da je nojevo jaje pravi prvak u veličini. Dugo je 15 do 20, a široko 12 do 15 centimetara. U ljusku jednog nojevog jajeta može da stane 12 do 18 razbijenih kokošjih jaja!

najveca jaja

I dok su nojeva jaja najveća od onih koje nese današnje ptica, nekad su na zemlji živele ptice prema čijim bi jajima nojevo izgledalo kao kliker. Izumrla divovska ptica rok, ili slon-ptica s Madagaskara, nosila je najveća jaja. Pronađene su potpuno očuvane, neoštećene ljuske, ovih jaja. Dužina im iznosi oko 35, a širina 25 centimetara. U ljusku svakog jajeta ptice rok moglo bi stati gotovo deset litara tečnosti, a toliko staje u šest nojevih ili u 150 kokošjih jaja!

Najmanje jaje na svetu

Najmanja jaja nose kolibri. Neke vrste kolibrija snesu jaja dugačka jedva sedam milimetara!

loading...

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas da unesete svoj komentar
Unesite svoje ime