Kako umire zvezda?

0
2006

Zvezda umire kad na posletku potroši sve svoje gorivo i sagori, ali taj proces traje mnogo miliona pa čak i miliardi godina, zavisno od veličine zvezde. Pred kraj svog životnog veka, zvezdi počinje da nedostaje vodonika koji podstiče njenu nuklearnu fuziji. Ona počinje da se hladi i raste, pretvara u crvenog džina. Crveni džin počinje da se nadima, a pritisak u njegovom središtu postaje toliko veliki da zvezda počinje da upija energiju umesto da je emituje. U roku od nekoliko sekundi oslabi do kraja i potom eksplodira u super novu. Posredi je ogromna eksplozija, koja emitoje mnogo svetlosi i energije i može da se vidi sa drugog kraja galaksije.

Američka svemirska agencija NASA objavila je fotografiju umiruće zvezde, koja podseća na džinovsko kosmičko oko. U pitanju je umiruća zvezda – maglina Heliks (NGC 7293), koja se nalazi u sazvežđu Vodolije, 650 svetlosnih godina od zemlje.

Naše sunce je mala zvezda, bez obzira što je 109 puta veća od Zemlje, i ono će takođe doživeti istu sudbinu za oko 5 miliardi godina.

zvezda

loading...

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas da unesete svoj komentar
Unesite svoje ime