Ko su najbolji očevi među životinjama?

0
1707

Najbolji očevi među životinjama: Kurtoide, Morski konjići, Nandu, Carski pingvini;

Kurtoide 

Mužjaci tih australijskih riba imaju na vrhu glave neku vrstu kukice, koja je nastala preobražajem leđnog peraja. Ona im služi za skidanje jaja sa vodenih biljaka gde su ih ženke ostavile. Sve dok se mlađ ne izleže, oni čuvaju na čelu grozdove tih jaja spojene lepljivim končićima.

Morski konjići

Morski konjići provode sa istim partnerom celi život, ali ženke ni malo ne brinu o jajima. One ih ubace u džep na trbuhu mužjaka, a zatim odlaze i vraćaju se tek kada treba ponovo da se rzmnožavaju. Pošto oplode jaja očevi ih nose u som džepu koji raste sa razvojem embriona. „Trudnoća“ traje između dve nedelje i šest nedelja. Izleganje mladunca iz jaja slično je porođaju: tokom nekoliko sati otac steže mišiće da bi izbacio nekoliko desetina ili nekoliko stotina mladih.

morski konjic

Nandu

 Mužjak nandua gradi gnezdo gde će ženke položiti jaja, a zatim leži na njima i brine o mladima kada se izlegnu dok majke nastavljaju dalje u potrazi za novim mužjacima sa kojima će se pariti. Tata nandu je vrlo zaštitnički nastrojen, a sa svojih 40 kilograma i 1.5 metar visine, on je zaista telohranitelj u koga mladunci mogu imati poverenja., žestoko brane gnezda od uljeza, pa čak teraju i ženke koje se približe. Mladunce napušta kada napune 5 do 7 meseci.

nandu

Carski pingvini

Ove ptice se razmnožavaju usred zime na gomilama antarktičkog leda. Ženka koja ništa je jede 2 meseca, snese jaje a zatim odlazi na more da se hrani sve do proleća. Otac u prevoju stomaka čuva jaje65 dana. Zatim još 25 dana čuva mladunca između nogu, ispod trbuha. Pošto se za to vreme ne hrani njegova težina se prepolovi! Tek kada se majka vrati otac carski pingvin najzad može da ode da lovi ribu, a vraća se da bi hranio mladunca.

carski pingvin

loading...

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas da unesete svoj komentar
Unesite svoje ime