Da li su gušteri otrovni?

0
18552

Gušteri čine najveću grupu gmizavaca. Neki su mali, poput gekona, dugačkog svega 7,5 centimetara, do džinovskog komodorskog varana koji dostiže dužinu do 3 metra. Gušteri su srodnici zmija, kao i zmije oni su životinje hladne krvi, kože prekrivene krljuštima. Za razliku od zmija, međutim, njihova dugačka tela su podeljena na tri jasno izdvojena dela: glavu, trup i rep.  Gušteri  se izuzetno prilagođavaju prirodnim okolnostima, kako bi se zaštitili. U stanju su sebi otkinuti rep! Ta činjenica često omogućuje gušterima da izbegnu opasnost, jer neprijatelj obično zastane da pojede rep. A novi rep gušteru kasnije opet izraste!

Tipičan gušter ima četiri noge, mada postoje i beznoge vrste kao i vrste sa veoma malim udovima (zmijoliki gušteri). Većina ima učne otvore i pokretne očne kapke. Gušteri obično polažu jaja u rupu ili na sigurno mesto ispod kamenja i posle toga ne vode računa o njima. Međutim, postoji nekoliko vrsta  koje nose jaja u telu dok se mladunci ne razviju. Oni se izlegu odmah po polaganju jaja.

Malo je životinja na Zemlji koje su toliko zastrašujuće po izgledu i po veličini kao što su neke vrste guštera! Pa ipak, samo su dve vrste guštera otrovne od ukupno 3.500 različitih vrsta. To je Gilsko čudovište, koje živi po pustinjama Amerike, i perlasti gušter iz Meksika.

gila

Gilsko čudovište

Gilsko čudovište (Heloderma suspectus), pripadnik je jedne od dve otrovne vrste guštera. Otrov se stvara u žlezdi na godnjoj vilici. Prilikom ugriza, otrov se sliva u ranu. Glavna hrana su mu ptice, miševi i drugi gušteri. U oskudici hrane gilsko čudovište koristi male rezerve koje se stvaraju u repu.

perla-guster

Meksicki perlasti gušter

Meksicki perlasti gušter (N.horridum), dostiže dužinu od 80cm. Kao i gilsko čudovište, on je trom ali ima jak ugriz. Hrani  se sitnim sisarima, pticama i njihovim jajima. Njegov otrov uglavnom nije smrtonosan za ljude.

Gušteri se uživaju sunčati i toplina im je neophodna. Zbog toga one vrste guštera koje žive u hladnijim krajevima jednostavno prespavaju zimske dane, skrivajući se bilo gde da bi izbegli hladnoću.

loading...

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas da unesete svoj komentar
Unesite svoje ime