Da li postoje vampiri?

0
3013

Jedini sisari koji se hrane isključivo krvlju su vampirski slepi miševi, koji žive u tropskim zemljama Srednje i Južne Amerike. Obični vampirski slepi miš, Desmondus rotundus, hrani se krvlju usnulih životinja, obično goveda i konja, a ponekad čak i ljudi.

Drge dve vrste, Diaemus yuongi i Diphylla ecudata, hrane se velikim pticama, kao što su kokoške. Vampirski slepi miš hrani se svojom žrtvom 30-tak minuta. Žrtva ne gubi mnogo krvi ali se ujedom mogu preneti mnoge bolesti i infekcije. U toki jedne godine kolonija od 100 slepih miševa ispije količinu jednaku krvi 25 krava ili 14.ooo kokošaka.

vampiri

Vampirski slepi miš sleće na tlo u blizini žrtve, a zatim je četvoronoški prilazi. Pomoću senzora za toplotu na vrhu nosa nalazi područje na koži ispod koga teče topla krv tik uz površinu kože. Slepi miš ujeda svoju žrtvu kao žilet oštrim zubima a onda jezikom liže krv koja teče iz rane. Pljuvačka slepog miša sprečava zgrušavanje krvi.

Po rodjenju, mladunče slepog miša je nemoćno, ali se zahvaljujući jakim čeljustima i kukastim mlečnim zubima čvrsto prihvate za majku, čak i dok ona leti. U početku se mladunče hrani samo majčinim mleko. Posle otprilike tri meseca, majka postepeno počinje da ga hrani krvlju, dajući mu s vremena na vreme po por kapi.

loading...

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas da unesete svoj komentar
Unesite svoje ime