Top 5 muzeja koja ćete želeti da posetite u Beogradu

0
4026

Da je Beograd prava Evropska prestonica koja može da se podiči bogatim kulturno-istorijskim nasleđem, svedoči i veliki broj muzeja sa impresivnim zbirkama i eksponatima. I dok su neki muzeji internacionalni, drugi su potpuno autentični i prikazuju slavu, prošlost i dostignuća po kojima smo nadaleko poznati.

Kako je muzeja onoliko koliko ima i kulture na ovim prostorima (a to je mnogo), predstavljamo vam one koji se nalaze u gradskom jezgru i koje jedan turista ne bi trebalo nikako da zaobiđe kad dolazi u posetu srpskoj prestonici.

  1. Vojni muzej

Pozicija Vojnog muzeja na Kalemegdanu je takva da ga u šetnji Beogradom ne možete mimoići, a zbog bogate postavke, to i ne želite. Muzej ćete pronaći na bedemima tvržave jer je deo eksponata izložen spolja, javno i besplatno. Taj deo zbirke koji čine teška artiljerija, tenkovi, topovi, gusenice i avioni svedoče o brzoj modernizaciji srpske vojske na početku 20. veka, od Balkanskih ratova do Drugog svetskog rata.

Bogata istorija ovog podneblja prikazana je hronološki, od praistorijskih oružja koja su korišćena u neolitskim naseljima na obalama Dunava, pa potom kroz razne istorijske epohe. Sa posebnom pažnjom je prikazana oprema iz srednjovekovnog perioda za vreme vladavine Nemanjića. Novija istorija dočaraće epohu iz perioda borbe za stvaranje nove srpske države, jer su sačuvane uniforme i lični predmeti koji su pripadali vođama i učesnicima ustanaka.

Period Prvog svetskog rata čuva impozantnu kolekciju, počevši od Gavrila Principa, do interaktivnih mapa Cerske i Kolubarske bitke. Boje razumevanje našeg kretanja kroz 20. vek naročito pokazuje foto kolekcija iz perioda Aleksandra Karađorđevića, njegovog ubistva u Marseju, ali i ogromne dokumentacije iz Drugog svetskog rata. Velika bista Josipa Broza Tita je strancima omiljeno mesto za fotografisanje, dok se muzej se završava prezentovanjem NATO bombardovanja 1999. godine.

2. Narodni muzej Srbije

Nalazi se na Trgu republike, u samom jezgru grada, što ga čini lako dostupnim i nezaobilaznim u šetnji gradom. Narodni muzej u Beogradu je instutucija od najvećeg značaja, koja je posvećena zaštiti, interpretaciji i promociji celokupnog kulturnog nasleđa centralnog Balkana i Evrope.

Stalna postavka obuhvata period od paleolita do umetnosti 20. veka i pruža kompletni uvid u umetničku prošlost Srbije. Zahvaljujući pratećem materijalu u vidu tekstova, legendi i digitalnih sadržaja, omogućen je posetiocima prijatan boravak, ali i prilika za otkrivanje, saznanje i učenje. Postavka je nameštena hronološki od praistorije do savremenog doba. Poslednji sprat je posvećen eminentnim slikarima 20. veka, među kojima je čak 200 dela različitih stilskih pravaca. Nezaboravno iskustvo i značajna postavka.

  1. Muzej Nikole Tesle

Možda najznamenitija ličnost sa ovih prostora o kome je svako bar ponešto čuo je Nikola Tesla. Čak i oni koji nisu ljubitelji fizike i nauke znaju da su savremenom načinu života doprineli izumi ovog srpskog naučnika. Da biste se više uputili u njegov rad i zaostavštinu i da ne biste celog života bili u zabludi da je Tesla poznat samo po „struji“ i po Ilonu Masku, posetite ovaj muzej.

Predlažemo da posetite muzej u vođenim turama koje traju oko 45 minuta. Posebno obučeni demonstratori prezentuju lik i delo Nikole Tesle kroz interesantne detalje i priče o ovom geniju. Tokom obilaska pustiće vam eksponate u rad, koji na autentičan način dočaravaju Teslina brilijantna dostignuća u vremenu u kom je živeo i stvarao. Ture se organzuju na srpskom i engleskom jeziku, a na sajtu muzeja je napravljena i besplatna virtuelna tura.

  1. Muzej Ive Andrića

Ako želite nekom da objasnite prilike na Balkanu da bi bolje razumeli posebnost ovog prostora, ovu specifičnu mešavinu vera i naroda, jednostavno ih uputite na knjige Ive Andrića. Pisac koji je veći deo stvaralaštva posvetio Bosni, za doprinos u književnosti dobio je Nobelovu nagradu, a njegov muzej se nalazi u Beogradu, gde je dugo stanovao. Muzej će biti interesantan ljubiteljima književnosti jer na interaktivan način priča priču o velikom umetniku. U muzeju se nalaze očuvani lični predmeti, prva izdanja knjiga, Nobelova nagrada, fotografije iz raznih perioda života i rada. Gotovo sakralno mesto za sve ljubitelje književnosti predstavlja piščeva soba sa preko 4500 knjiga. Pažljivim posetiocima neće promaći izbor zastupljene literature, kao i činjenica da nema nijedne fotografije sa tadašnjim zvaničnicima države. Ostaje na vama da li ćete i vi nešto novo da otkrijete prilikom posete.

  1. Etnografski muzej

Na celu priču o balkanskim narodima i njihovoj istoriji, naslanja se i ovaj muzej sa impresivnim predstavljanjem srpskog folklora i tradicije. Kao mesto gde se može najbolje izučavati narodni život, ovaj muzej je posvećen običajima, verovanjima i stvarima koje su svakodnevno korišćene. Danas se ovde nalaze alati, nakit, predmeti od tkanine i narodne nošnje iz raznih krajeva zemlje.

Beograd je grad muzeja i čuvar bogate srpske istorije i tradicije. Da biste obišli sve što je poučno i interesantno, potrebni su dani. Zato predlažemo da se udobno smestite u neki od stanova koje možete iznajmiti na određeno vreme, spremite udobnu obuću i krenete u otkrivanje prestonice. Iznenadićete se koliko učenje može biti raznovrsno i zabavno.

loading...

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas da unesete svoj komentar
Unesite svoje ime