Najbolje planine za uživanje sa decom

0
1849

Čist i zdrav vazduh, kao i aktivni odmor pun šetnje kroz prirodu idealna je sredina za odmor sa decom! Globalna pandemija zatvorila je granice i ograničila putovanja samo na destinacije u matičnoj državi, ali to nije razlog za manje kvalitetan odmor. Srbija je pokazala da itekako ima šta da ponudi turistima i posetiocima, naročito u prethodnom periodu.

Iako nema more, Srbija ima predivnu prirodu i bogato kulturno nasleđe, i odličan sadržaj namenjen svim generacijama. Planine Srbije imaju mnogo toga da ponude, naročito porodicama sa decom, a idealna su destinacija za zdrav, aktivan, ali i edukativan odmor. 

Ukoliko planirate svoj odmor sa decom, planine su savršena prilika da upoznate decu sa bogatom prirodom svoje države, a usput ih uputite i u njenu istoriju i kulturno nasleđe. 

U zavisnosti od uzrasta dece, neki sadržaji će biti interesantniji nego drugi, ali svakako je sadržaj toliko bogat da će deca sa raznolikim interesovanjima svakako naći nešto zanimljivo na putovanju. U nastavku teksta, nabrajamo najbolje planine na kojima ćete uživati podjednako i vi i vaša deca, i koje će vam dati priliku za pravi avanturistički i ispunjen – zajednički odmor. 

#1 Stara planina – upoznajte decu sa prirodnim lepotama 

Kada je reč o prirodnim lepotama Srbije, i pravom mestu za upoznavanje dece sa istom – nema bolje opcije od Stare planine. Stara planina je jedna od mesta netaknute prirode u našoj zemlji, sa mnogobrojnom florom i faunom kakva se može naći samo ovde.

Vazduh na staroj planini je čist i gotovo mirisan, naročito u letnjem periodu, kada njena priroda dodatno dolazi do izražaja. Široka polja i livade, pokrivena raznovrsnim lekovitim i poljskim biljem, kao i leptiri i ptice koje nadleću ovaj pejzaž, kreiraju idiličnu atmosferu u kojoj će podjednako uživati i roditelji i deca.

Stara planina je, kao što smo rekli, dom netaknute prirode i njen turistički potencijal je tek u razvoju. Privatni smeštaj je dominantan oblik prenoćišta, što je odlično – kada je u pitanju Stara planina apartmani se mogu pronaći po vrlo povoljnoj ceni! Veći stepen slobode u privatnim smeštajnim jedinicama dodatno doprinosi porodičnoj, toploj atmosferi, idealnoj za putovanja sa decom.

Na ovoj planini deca mogu videti mnogobrojne vodopade, kakve verovatno nisu videli nikada u životu, a prelepi vidikovci su pristupačni i pogodni za putovanje sa decom. Takav je npr. Koziji kamen, sa koga se pruža prelep pogled na krivudavo Zavojsko jezero, jedan od onih koja će vaša deca pamtiti ceo život!

#2 Divčibare – najpoznatiji omladinski centar Srbije

Nije slučajno što je baš Divčibare odabrano kao najčešća destinacija za organizaciju rekreativnih nastava. Ova visoravan na planini Maljen, zapravo je toliko popularno turističko mesto da je postalo sinonim za gotovo celu planinu. Divčibare je i poznata vazdušna banja i mesto gde se profesionalni sportisti spremaju za svoja takmičenja!

Razlog tome je upravo visok kvalitet vazduha, zbog čega je naročito pogodan za odmor sa decom koja imaju problema sa astmom ili alergijama. Ovde ćete moći da iskusite pravi aktivni, zajednički odmor budući da postoji mnogo opcija za svačiji ukus. Jedna od njih je vožnja bicikala, lepo uređenim stazama za početnike, kao i rekreativce.

Biciklama možete obići beskrajne i živopisne proplanke Divčibara, ali doći i do nekih atraktivnih vidikovca, a ceo obilazak biće zabavan i deci, budući da će biti aktivni i u pokretu u zanimljivoj vožnji! Na Divčibarima, deca, ali i vi, mogu se oprobati u jahanju, budući da postoji škola za jahanje prilagođena deci.

Ovo je još jedan predivan način da se deca upoznaju sa prirodom ove divne planine, i obiđu sve njene prirodne spomenike. Tokom zime, postoje i skijališta, prilagođena deci, kao i školica skijanja namnjena mališanima koji se prvi put oprobavaju u ovom sportu. Ovo je idealna prilika da i sami naučite da skijate, budući da su cene škola jako pristupačne.

#3 Zlatibor – bezbroj sadržaja za decu

Zlatibor je jedna od Srpskih planina koja je maksimalno iskoristila svoj turistički potencijal, zbog čega se danas na njoj može videti mnoštvo sadržaja, koja će vaš odmor sa decom učiniti pravim uživanjem. Sama planina ima prelepu prirodu, i nekoliko značajnih prirodnih atrakcija poput Stopiću pećine i vodopada Gostilje.

Ipak, dodatni sadržaj koji se može naći na ovoj planini biće, nesumnjivo, posebno interesantan deci svih uzrasta. Naime, na Zlatiboru je izgrađen takozvani Avantura park na 4 hektara, a sadrži brojne prepreke i barijere, u vidu pentralica, zip lin-a i drugih, koje treba da savladate. Oprema je uključena u cenu, kao i instruktori koji prate i nadgledaju ceo proces.

Na nekoliko kilometara od samog centra, tu je i El Paso City, sada već čuveni tematski park posvećen istoimenom američkom gradu. Posetioci, svih generacija nesumnjivo će uživati u zabavi dok prelaze iz kaubojskog grada u autentično zlatiborsko selo, a pored zabavnog, tu je i sjajan edukativan sadržaj, prilagođen deci.

Ukoliko ste ljubitelji edukacije na odmoru, nekoliko kilometara od samog centra, tu je i Dino park, gde deca mogu da se upoznaju sa dinosaurusima i njihovim svetom.

Iako smo nabrojali samo neke od mnogobrojnih opcija za odmor uživanja sa decom, nadamo se da smo ovim tekstom uspeli da vam makar malo dočaramo turistički potencijal naše zemlje. Koju god planinu da odaberete za odlazak sa decom, nećete pogrešiti i sigurni smo da će to biti provod koji ćete zajedno pamititi još dugo godina!

loading...

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas da unesete svoj komentar
Unesite svoje ime