Dečje sobe i kako ih organizovati

0
764

Organizacija dečje sobe zaista ne mora biti naporna i teška aktivnost. Ima dece koja istinski uživaju u sređivanju sopstvenog kutka i vole da borave u sređenom prostoru, ali nisu sva deca takva. Mnogi roditelji se žale da su njihovi mališani neuredni i muče se sa organizacijom dečje sobe. U nastavku teksta nudimo vam savete kako da maksimalno iskoristite prostor u kome vaša deca svakodnevno borave i kako da ga lakše organizujete.

Praktični saveti za organizaciju dečje sobe

Pored toga što dečje sobe služe kao mesto za odmor i opuštanje, većina njih koristi se i kao mesto za igru, ali i za učenje. U tom slučaju vizuelna podela prostora na nekoliko odvojenih kutaka za svaku od ovih aktivnosti je idealno rešenje. Dečja soba može biti sjajno mesto za proslave rođendana, ali ukoliko prostor nije dobro organizovan, mogu se desiti različite nezgode, npr. da vaše dete nešto prospe i uprlja tepih ili neki drugi komad nameštaja. U tom slučaju, često će biti potrebno da pozovete tepih servis, jer neće biti moguće da fleke nastale od soka ili nekog drugog pića ili hrane otkolonite sami.

Uključite decu u organizaciju sobe

Deca zaista vole da učestvuju u organizaciji svoje sobe kao prostora čiji su oni mali gospodari. Ako su deca uključena u organizaciju i odlučivanje o izgledu prostora koji je njihov, osetiće da se njihove želje i trud poštuju a mišljenje uvažava, što će ih dalje motivisati da sobu održavaju urednom i čistom.

Ako vaša deca imaju dovoljno godina da mogu samostalno odlučivati o izgledu sopstvene sobe, pustite ih da aktivno učestvuju u njenom čišćenju i uređivanju. Naučite ih da selektivno odlučuju o tome šta im je zaista potrebno a šta nije. Podstaknite ih da doniraju retko korišćene predmete i stvari drugoj deci kojoj su isti uskraćeni. Možda ćete biti iznenađeni koliko vaša deca mogu biti velikodušna.

Lista obaveza za uređenje i organizaciju dečje sobe

1. Ostavite samo ono što se upotrebljava 

Kada krenete da raspremate dečju sobu, sređujte kutak po kutak. Sortirajte sve predmete u njoj. Zadržite ono što vaše dete zaista voli i u čemu redovno uživa, a rešite se svega onoga što je ono preraslo. Bacite sve što je slomljeno ili oštećeno na bilo koji način.

Uklonite i odložite sve predmete kojima nije mesto u ovoj prostoriji. U tu svrhu vam mogu odlično poslužiti veće kutije ili plastične korpe. U redu je zadržati nekoliko predmeta iz sentimentalnih razloga,  ali nije potrebno da oni ostanu u dečjoj sobi. Premestite ih u neku kutiju i odložite na tavan ili podrum. Međutim, nemojte ovaj savet koristiti kao izgovor da zadržite previše stvari. Zapamtite, ako vam je sve važno, onda ništa od toga nije zaista toliko posebno kao što mislite. 

2. Nabavite odgovarajuće kutije za odlaganje

Deca prvenstveno treba da imaju kvalitetan san i njihova soba na prvom mestu treba da bude dizajnirana za to. U idealnom slučaju ovo znači imati posebnu prostoriju za igru. Ali, ako dečje sobe imaju višestruku upotrebu, onda se pobrinite da u njoj ima dovoljno prostora za odlaganje igračaka i knjiga. Ne morate u ove svrhe da potrošite čitavo bogatstvo! Neke jednostavne i jeftine police za knjige i kutije za igračke zaista mogu učiniti čuda.

Ako je soba za dete mala, koristite vertikalni prostor i iskoristite zidove za što više polica i fioka. Iskoristite i ispoljašnju strana vrata sobe ili ormara. To su dve neverovatne mogućnosti za odlaganje. Koristite ih za čiviluk ili za odlaganje sitnih predmeta. Veće korpe mogu da se upotrebe za plišane životinje. Manje korpe su odlične za male automobile i figurice.

3. Deca uče od vas

Obratite pažnju na ormare i fioke. Nakon što ste sredili i organizovali prostor za sobu svog deteta, vreme je da usmerite pažnju i na njihov ormar i fioke. 

U krajnjoj liniji  organizacija dečije sobe ne mora biti komplikovan poduhvat. Što je jednostavnije organizujete, to su veće šanse da će deca vraćati sve na mesto nakon što završe s igrom. Deca takođe često oponašaju svoje roditelje. Ponekad preispitajte i sami sebe i pogledajte da li vas deca imitiraju. Kako vi održavate svoju spavaću  sobu, kuhinju i dnevni boravak? Verovali ili ne, deca sve vide. Čak i tako mala stvar kao što je odlaganje ključeva može biti svakodnevna mini-lekcija.

loading...

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas da unesete svoj komentar
Unesite svoje ime