Kreativnost, igra i razvoj dece

0
1748

Deca između prve i treće godine prolaze kroz najzanimljiviju razvojnu fazu jer upoznaju svet oko sebe sa svih pet čula, pa im tako svaki pokret postaje zabava i igra. I bebe imaju razvijen humor, razumeju šale i sposobne su da ih i same naprave, pogotovo uz duhovite roditelje. Oko šeste godine u potpunosti shvataju složenije rečenice i viceve, šale. Ukoliko ima duhovite roditelje oni vremenom, imitirajući ih, postaju duhovite, vedre osobe, sklone šalama, zaključak je istraživanja koje je sprovela grupa psihologa sa Fakulteta za psihologiju Univerziteta iz Kardifa.

Igračke

Igračke mogu biti interesantne, ali samo ako odaberemo za konkretan uzrast. Kada birate edukativne igračke ili igračke koje podstiču razvoj, važno je da fokusirate njihovu pažnju na igračke koje oni mogu razumeti i ceniti. Na primer, zvečka neće biti interesantna mališanu od 6 godina, ali ni bojanka za bebu od nekoliko meseci. Obratite pažnju kada kupujete igračke i pratite zahtev svog deteta. Oni znaju najbolje sa čime bi igrali najradije.

Kreativnost je na prvom mestu. Potrudite se da više vremena provodite sa decom praveći zanimljive kreacije od papira, kartona, kutija i raznih drugih predmeta. Istraživanje je pokazalo da na ovaj način se dete razvija, više komunicira i biće društveniji. Počeće da „igra“ u timu, što će kasnije da mu pomogne da izabere neku zanimaciju i da pripada određenoj grupi. Stimulisanje i učenje vašeg deteta je vrlo važno i može biti pravo uživanje. Može stvoriti jake veze između roditelja i dece i može imati dugotrajnu korist za dečiji razvoj i u kasnijim godinama, na njihovo edukativno iskustvo.

Razvoj kreativnosti

Za razvoj kreativnosti neophodno je deci dati dovoljno prostora i vremena za igru. Zato, nemojte se ljuiti na dete ukoliko napravi nered u vašoj kuhinji, brašno, šećer, so, testenine, šerpe, kašike, lonci su idealni materijali pomoću kojih će dete moći da eksperimentiše. Kuvaće, ispitivaće  šta se to dešava ako u brašno stavi vodu.

Mnogi mladi i ambiciozni roditelji danas se nadaju da će njihova beba kada poraste biti novi Bill Gates, ili bar Mark Zuckerberg. Ako želite da Vaše dete izraste u pravog „štrebera“, morate početi dok je još beba i nabaviti igračke za „bebe štrebere“. Tako, umesto kockicama za slaganje sa sličicama, ili eventualno slovima, bebe štreberi se igraju drvenim kockicama sa elementima periodnog sistema. Možete nabaviti i neke knjige koje već u ranom dobu „uče“ decu da čitaju ili da broje. Pričajte im ozbiljnije priče koji su na poseban način edukativni.

igracke

loading...

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas da unesete svoj komentar
Unesite svoje ime