Kako izgubiti kilograme na prirodan način

0
1055

Da li znate da reč dijeta na latinskom znači način života, a na engleskom način ishrane? Kod nas, dijeta podrazumeva restriktivni režim ishrane uz pomoć kojeg se gube kilogrami. Za mnoge, pak, dijeta znači odricanje od omiljene hrane. 

Bilo kako bilo, gubljenje kilograma je kompleksan proces pun izazova. Da biste postigli željeni rezultat, morate biti strpljivi i istrajni. Ne zaboravite da zdrava ishrana ne vodi samo ka vitkoj liniji već lepšem i kvalitetnijem životu.

Šta ako bismo vam rekli da uživanje u hrani i mršavljenje mogu da idu zajedno? Sve što treba da uradite je da usvojite neke zdrave navike i izgubićete kilograme na prirodan način, bez nekih velikih odricanja! 

Sve počinje od kvalitetnog sna

Jedno od obeležja vremena u kome živimo je brzina. Svi negde žure, ništa ne postižu i konstantno rade. Multitasking je karakteristika uspešnih ljudi, a dokolica i odmor su za besposlene. Da li je baš tako?

Čovek nije mašina i ne može da radi 24/7. Potreban mu je odmor i kvalitetan san da bi imao dovoljno energije da se posveti profesionalnom i privatnom životu. Neadekvatan odmor i loš san usporavaju metabolizam i pospešuju nagomilavanje kilograma. 

Šest do osam sati sna, odlazak u krevet pre ponoći i, ako je moguće, redovna fizička aktivnost i uravnotežena ishrana. Sve ovo je podjednako važno za proces mršavljenja. 

Ništa bez adekvatne fizičke aktivnosti 

Pokrenite se i odaberite fizičku aktivnost koja je u skadu sa vašim potrebama i interesovanjima. Ako niste ljubitelj teretana, možete da idete na plivanje, u duge šetnje ili da vežbate kod kuće – na internetu možete da pronađete programe za vežbanje koje su kreirali profesionalni fitnes instruktori.  

Budite oprezni i odaberite vežbe koje su u skladu sa vašim fizičkim mogućnostima i kondicijom kako biste izbegli povrede. Ukoliko do povrede ipak dođe, obavezno se obratite lekaru

Uživajte u hrani i mršavite – da, moguće je! 

Da biste izgubili kilograme ne morate da se odreknete svake namirnice koju volite. Naprotiv, uspeh zavisi od toga kako pristupate hrani.  Ipak, pojedine namirnice, ma koliko ih voleli, nisu samo neprijatelji našeg odraza u ogledalu već i našeg zdravlja. Stoga je važno da prihvatimo da hrana nije samo izvor zadovoljstva već gorivo koje pokreće naš organizam. 

Ako vodimo računa kakvo gorivo sipamo u naše automobile, zašto se ne bismo tako ophodili i prema našim telima? Šta nam je činiti?

Više manjih obroka u toku dana

Zamka u koju mnogi od nas upadaju kada odluče da se pozabave svojom kilažom je izbegavanje obroka. Oduprite se tome. Tri obroka plus dve užine je formula za pravilno i prirodno mršavljenje. Doručak treba da bude jak i obiman a večera lagana. Užine su preporučljive i trebalo bi da sadrže sveže voće ili orašaste plodove.

Dobar dan počinje dobrim doručkom

Doručak je najvažniji obrok u toku dana. On nam daje energiju i pomaže da se fokusiramo i budemo produktivni do narednog obroka. Doručak nam takođe dozvoljava da uživamo u jačoj hrani. Te tako, ne libite se da svoja nepca obradujete dobrom kajganom ili bogatom ovsenom kašom sa mnogo voća, orašastih plodova, mleka ili jogurta.

Strastveni ljubitelji kafe bi ovaj predlog mogli da opovrgnu argumentom da dobar dan počinje jakom kafom. Međutim, kafa na prazan stomak je navika koju bi svako od nas trebalo da iskoreni. Kafa ujutru – da – može, ali isključivo nakon doručka. 

Večera treba da bude lagana

Nakon dva jača obroka i dve zdrave užine, poslednji obrok treba da bude lagan. Večera sa dosta svežeg povrća i kuvanog mesa je odličan izbor ukoliko želite da izgubite kilograme. Takođe, izbegavajte da večerate pred spavanje. Najbolje rezultate ćete da postignete ukoliko poslednji obrok u toku dana pojedete najamnje tri sata pre odlaska u krevet. 

Voće i povrće su odani saveznici u borbi protiv viška kilograma

Nekoliko je razloga zbog kojih voće i povrće treba da budu na vrhu vašeg spiska za odlazak na pijacu ili u supermarket. Ne sadrže mnogo kalorija a bogati su vitaminima i mineralima neophodnim za pravilno funkcionisanje organizma i odbranu od bolesti. 

Dodatno, voće je zamena za slatkiše, naravno, ukoliko se konzumira umereno, i odlična opcija ukoliko ne znate šta biste za užinu. Za razliku od povrća koje možete (čak je preporučljivo) da jedete uveče, poslednji voćni obrok bi trebalo da bude najkasnije do 18h. 

Kako bez hleba?

Verovatno ne postoji režim ishrane koji garantuje gubitak kilograma a uključuje unos belog šećera, belog brašna i soli. Naprotiv, izuzimanje hleba iz svakodnevne upotrebe je najbolji način da se dođe do željene kilaže. 

Međutim, to je lakše reći nego učiniti. Ako ne možete bez hleba, imamo dobru vest za vas. Ne morate da se odreknete tog zadovoljstva; dovoljno je da ga korigujete. Naime, hleb od integralnog brašna je podjednako ukusan kao i hleb od belog brašna a bogat je vlaknima koja ubrzavaju metabolizam, pospešuju varenje i doprinose bržem gubitku kilograma. 

loading...

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas da unesete svoj komentar
Unesite svoje ime