Magarac i mali pas – Ezopova basna

0
3444

Imao neki čovek magarca i malog psa. Pas je voleo da se uvek skladno igra skačući na razne načine oko gospodara, a ovaj ga je uvek držao u naručju. Magarac se umarao meljući po celu noć pšenicu, danju je donosio drva iz visoke planine i sa njive sve što je trebalo.

Jednom je u dvorištu bio vezan uz jasle i , kao obično, jeo ječam i seno. Nagrizan ljutnjom i beskorisno uzdišući, i videći kako pseto živi u svakoj raskoši, prekine veze i konopac kojim je bio vezan za jasle, pa, neprestano njačući, dodje usred dvorišta.Praveći se kao da maše repom i želeći da skače oko gospodara, udari sto na sredini, slomi ga  i polomi sve posudje na njemu. Pridje samom gospodaru koji je ručao da ga zagrli i stavi mu noge na ledja. Kada su sluge videle da je gospodar u velikoj opasnosti, spasu ga iz čeljusti magarca, istuku magrca drenovim toljagama udarajući ga jedan s jedne, drugi s druge strane, tako da je on sam rekao dišući poslednjim dahom:

– Dobio sam, nesrećnik, ono što sam zaslužio. Zašto nisam išao medju mazge, nego sam, ludak, hteo da se izjednačim s malim psom.

magarac pas

Slika: Youtube

loading...

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas da unesete svoj komentar
Unesite svoje ime