Lekovite biljke koje treba imati u bašti

0
4898

Ako panirate da uredjujete  svoju baštu a niste sigurni  koje ćete biljke da posadite. Mi vam predlažemo neke od onih koje pored svoje lepog izgleda i mirisa imaju i lekovita svojstva. Ako ste pod stresom? Ako ste prehlađeni? Ako imate nervozan stomak?… Ove lekovite biljke vam mogu pomoći da ublažite simptome i otklonite tegobe.

1. Kamilica

Svi ste pili čaj od kamilice to je aromatični čaj koji pomaže kod: glavobolja, bolova u stomaku, napetosti mišića, zapaljenje grla i kod problema sa spavanjem. Nemačka kamilica je najzastupljenija sorta i uprkos blagom i delikatnom ukusu, ona se smatra kao jedna od najefikasnijih biljaka u lecenju stresa, anksioznosti, kolika i infekcija kod dece.

kamilica

2. Lavanda

Ova biljka je favorit u aroma terapijii poznatija je kako antidepresiv, ublažava napetost sam njen miris je umirujući. Takođe kad je sveža može da se doda u salate i da se kuva kao čaj. Ako ste pod stresom, imate bolove, opekotine od sunca i ožiljke od akni možete ih ubaciti u kadu i opustiti se uz mirisne note i arome.

lavanda

3. Beli luk

Beli luk jedna je od najmoćnijih biljaka, jedna od najačih antimikrobnih biljaka. Koristi se protiv virusa, bakterija,  pomaže u lečenju respratornih infekcija koje dovode do prehlade, gripa, gušenja i bronhitisa.

beli luk

4. Majčina dušica

Majčina dušica je lekovita biljka koja ima aromaticna i antisepticka svojstva.Ona se koristi kod jake infekcije grla i kašlja. Koristi se i kao začin i dodatak jelima.

majcina dusica

5. Nana

Nana je biljka koja ublazava stomačne tegobe, mučninu i nadutost koristi se kao čaj.Takodje daje aromu jelima i koristi se kao začin.

nana

6. Matičnjak

Matičnjak je biljka koja pripada istom rodu kao i nana ima sličan miris i ukus. Poznat je kao biljka sa umirujućim svojstvima. Kao čaj pomaže u lečenju anksioznosti, nesanice i dovodi organizam u okrepljujuće stanje mira. Listovi kad su svezi mogu da se urljaju na mesto ujeda insekta ili posekotinu, oni omgućavaju brže zaceljivanje rana.

maticnjak

7. Peršun

Peršun je biljka koja može poslužiti kao ukras na tanjiru.Osim sto služi za ukras ova biljka je i lekovita deluje kao čistač organizma, čisti jetru od toksina i suzbija nadutost. Pešun pomaže i u otklanjaju zadaha iz usta.

persun

8. Hrizantema

Hrizantema je biljka koja leči migrenu. Koristi se kao čaj.

hrizantema

9. Ruzmarin

Ruzmarin je biljka koja je odličan izvor snažnih antioksidanata. Čak se i preporučuje za redovno ispijanje umesto kafe ima jače dejstvo i deluje okrepljujuće. Pojačava koncetraciju, poboljšava raspoloženje izoštrava pamćenje i povećava energiju na mnogo bolji i zdraviji način.

ruzmarim

10. Bosiljak

Ova biljka treba da ima mesto u svačijoj bašti. Ona ima posebna lekovita svojstva, sveže lišće možete utrljati na kožu i tako izlečiti bubuljuce, može se koristiti kao čaj u borbi protiv anksioznosti i u detoksikaciji jetre a njegovo jutarnje korišćenje ublažava probavne smetnje.

bosiljak

11. Neven

Neven je biljka bogata antioksidansima koji pomažu u regeneraciji ćelija koje su zatrovane duvanskim dimom.Bez obzira da li je koristite kao svežu biljku ili kuvate čaj ona pomaže u oba slučaja.Takodje ima regenerativna dejstva na ćelije koje su oštećene (opekotine, rane). Dobra je i u borbi protiv čira na želudcu i drugih probavnih smetnji.

neven

12. Žalfija

Žalfija je antioksidans, smiruje upalu ždrela i respiratorne infekcije. Ova biljka je pokazala svoja lekovita dejstva u ublažavanju Alchajmerove bolesti i poboljšanje memorije kod svih uzrasta. Ako želite možete žalfiju više zastupiti  i u ishrani kao začinsku biljku.

zalfija

 

loading...

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas da unesete svoj komentar
Unesite svoje ime