Kako zaustaviti ili smanjiti opadanje kose na prirodan način?

0
2170

Svi mi sanjamo o  zdravoj, i lepoj kosi koja će biti naša kruna na glavi! Na žalost u novije vreme opadanje kose predstavalja sve veći problem. Opadanje kose čest je problem koji je zahvatio milione muškaraca i žena širom sveta. Iako bezbolno, opadanje kose uvek sa sobom povlači neprijatnost i nesigurnost uzevši u obzir da žene kosa asocira na lepotu. Niko ne želi da oćelavi (muškarci prihvataju to kao prirodni rezultat starenja) ili da izgleda staro u mladjim godinama. Žene posebno frustira retka i iskrzana kosa.

Sudeći po ekspertima za lepotu, normalno je izgubiti oko 100 vlasi kose za dan. Sve preko ove brojke, može se smatrati velikim opadanjem kose i razlog je za zabrinutost.

Šta izaziva opadanje kose?

U nastavku su navedeni uobičajni razlozi za opadanje kose:
– Nedostatak esencijalnih hranjivih čestica u telu
– Preveliko korišćenje hemikalija kroz tretmane bojenja i sređivanja kose
– Nepravilne i  nezdrave dijete
– Hormonski disbalans
– Pojedini lekovi
– Perut, alopecija i drugi poremećaji kože
– Čak i stres i tenzija mogu da dovedu do opadanja kose.

kosa

Ako ste pod stresom iz nekog razloga, razmislite da počnete da se bavite meditacijom, jogom, ili vežbama dubokog disanja.Takođe, postarajte se da se dobro naspavate svake noći.

Svaki medicinski problem vezan za kožu glave bi trebalo da se sanira kako bi se izbeglo veliko opadanje kose koje vodi ka ćelavosti.

Kako sprečiti opadanje kose?

Ishrana

Možete piti prirodne sokove da bi ste sprečili opadanje kose. Luk takođe poseduje sastojke korisne  za sprečavanje opadanja kose. U suštini zdrava i kontrolisana ishrana je najbolji način očuvanja prirodne, lepe i zdrave kose. Neophodno je da vam jelovnik bude obogaćen namirnicama kao što su spanać, džigerica, žumance, morski plodovi, meso, riba, integralni hleb, paprika, pečurke, masline suvo voće, kakao kao i vitamin C ,vitamine B kompleksa, cink, selen itd.). Šargarepa, kajsije, paradajz, riblje ulje, kvasac, kupus i voće mogu da učine više za vašu kosu nego svi preparati.

ishrana

Pranje kose

Pređite na šampone koji nemaju u sebi sulfat, silikon i paraben kako bi izbegli jake hemikalije koje štete kosi, činivši je krtom i podložnijom lomljenju. Izbegavanje ovih hemikalija je siguran način za zaobilaženje problema opadanja kose.

Perite kosu najmanje jednom u tri dana šamponom kako bi uklonili svu nakupljenu prašinu, prljavštinu, ulje i bakterije. Ne trljajte kosu grubo peškirom. Ovo sigurno vodi do lomljenja kose. Koristite peškir da nežno izvučete vlagu iz kose.

Možete napraviti jednostavnu tinkturu od koprive: sveža ili osušena kopriva se skuva kao čaj, procedi se i doda se malo maslinovog ili kantarionovog ulja. Tinktura se utrlja na kožu glave a posle 10 minuta se ispere toplom vodom i nekim blagim šamponom.

kopriva

Češljanje kose

Idealan za nežno češljanje kose je češalj sa širokim zubcima, a standardni uskozubi češalj treba da se koristi samo za stilizovanje kose kada je to potrebno. Ovo će smanjiti rizik lomljenja, kao i opadanja kose izazvanog češljanjem.

Najbolje je ne češljati kosu dok je mokra jer ovo povećava šansu da dodje do lomljenja i opadanja kose. Kosa bi trebalo da bude suva ili polusuva pre češljanja.

Čistite vaš češalj svake nedelje. Ako pogledate pažljivije videćete da češljevi postaju prljavi vremenom, tako da moraju da se čiste sa četkicom, sapunom i vodom jer korišćenje prljavog češlja takođe dovodi do opadanja kose takodje. Možete da uradite ovo veoma lako i brzo tokom kupanja. Ovo je neophodna preventiva protiv opadanja kose.

Tretmani uljima, prirodna nega kose

Tretmani toplim uljem su jedan od najboljih odgovora za problem opadanja kose. Tradicija ulja na kosi kako bi se poboljšala i održala njena prirodna lepota dolazi još iz drevne Indije. Umesto odlaska u razne skupe radnje za tretman kose, najbolje je koristiti prirodne produkte koji su bezbedni, koji ne proizvode nikakve nus pojave i koji su takodje efikasne. Prirodna ulja kao što su kokosovo, uljane repice, jojobe, susama, masline, kao i mnoga druga ulja, mogu se koristiti za masažu glave isprečavanje opadanja kose kao i podsticanje rasta nove kose. Trebali bi da ugrejete ulje po vašem izboru, pazite da se ne pregreje, već da bude podnošljivo toplo, nežno masirajte glavu koristeći svoje prste, mada možete da koristite i pamučnu loptu. Čekajte sat  vremena, potom isperite kosu blagim šamponom. Ovaj tretman se radi dva puta svake nedelje. Pošto znamo da i oboljenja kože izazivaju opadanje kose, tretman toplim uljima je idealan kao prevencija. Tretmanom se poboljšava cirkulacija, tako da se kosa podstiče da bude aktivna.

Šta je potrebno izbegavati

Pored prethodno navedenih mera protiv opadanja kose možete da probate i sledeće: da ne izlažete kosu raznim hemikalijama, lakiranjima, dugim sušenjima i farbanjima. Razne gumene i elastične gumice za kosu i vezivanje repova takodje izazivaju opadanje kose. Potrebno je izbegavati prekomerno unošenje  Vitamina A. Obično se ovaj problem dešava kod devojaka koje uzimaju suplemente, posebno beta-karoten za brže “crnjenje” tokom sunčanja.

loading...

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas da unesete svoj komentar
Unesite svoje ime