Budite zdravi, čuvajte zglobove!

0
1706

Od raznih problema koje uzrokuju bolni zglobovi pati gotovo 80 odsto svetske populacije svih uzrasta,a degenerativne promene javljaju se kod 40% žena i muškaraca između 45 i 65 godina. Jačanje trbušnih i leđnih mišića pridonosi boljoj ravnoteži. Kada nemate poteškoća s ravnotežom, manja je verovatnoća da ćete ozlediti zglobove prilikom pada. Doktori nude niz saveta koji će nam pomoći da očuvamo njihovo zdravlje. 

Zdrava fizička aktivnost, masaža zglobova i joga poze mogu vam uveliko pomoći, ali i određene namirnice. Ove savete je sasvim jednostavno primeniti, a što je najbolje, brzo deluju i efektivni su. Najnovija istraživanja dokazala su kako prehrana bogata proteinima povećava količinu (gustoću) minerala u kostima i smanjuje rizik od povreda. Osim toga proteini pomažu izgraditi i održati mišiće koji štite zglobove i kosti. Isto tako prehrana bogata proteinima osobito se preporučuju i deci koja se aktivno bave sportom. Od proteina moramo istaći jaja, losos, nemasno meso, soju i mahunarke.

Održavajte zglobove zdravima krećući se!

Što se više budete kretali, manje ćete osećati zakočenost zglobova. Često menjajte položaj tela dok čitate, radite ili gledate televiziju. Uzmite kratke pauze dok radite, prošetajte!

masaza

Jedite hranu bogatu kalcijuma, kojeg najviše ima u susamu, zatim u soji i proizvodima od nje (mleko, tofu, soja sos…), žitaricama, povrću, ribi i mesu. Povećajte unos esencijalnih masnih kiselina, koje poboljšavaju apsorpciju kalcijuma u organizmu. Njih ćete pronaći u ribi i raznim vrstama ulja i lanenog semena. Ograničite konzumaciju gaziranih napitaka, kafe i svih napitaka s kofeinom i šećerom. Životinjska mast i so takođe mogu povećati gubitak kalcijuma. Svakako su Vam potrebni i drugi minerali i vitamini u organizmu, poput vitamina D.

Smanjite kilograme

Ako vas boli zglobovi smršajte i tako rasteretite svoje kukove, kolena, vrat i leđa. Svaka suvišna težina opterećenja na ove zglobove povećava rizik lomljenja zglobnih hrskavica. Nadalje, osobe sa viškom telesnih masnoća imaju veći problem sa upalom zglobova. I najmanji gubitak težine pomaže. Sa svakim kilogramom izgubljene težine smanjili ste pritisak na kolena za četiri kilograma.

BNM PulsePad magnetoterapijski aparati su vrlo efikasni i pomažu u lečenju zglobova. Ima pozitivno dejstvo kod povreda, kod umanjenja bola, ili kao opšta regenerativna terapija nakon jednog teškog radnog dana. Probajte! 

loading...

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas da unesete svoj komentar
Unesite svoje ime