Zašto su post i gladovanje važni za zdravlje? Saveti i preporuke.

0
2962

Zašto je post važan za zdravlje?

Još od davnih vremena post je ustanovljen kao svojevrstan način čišćenja tela i duha. U fizičkom smislu to je način da se organizam oslobodi od prekomernih unošenja masnoća, mesa i šećera kao i da se značajno poboljša zdravlje. Samo uzdržavanje od hrane pomaže mentalnu, emotivnu i misaonu mirnoću.

Devedeset pet procenata svih bolesti uzrokovani su prejedanjem i nepravilnom ishranom. Kada čovek smanji unos hrane, njegovo telo postepeno počinje da koriste nagomilane zalihe hrane i iskorištava ih za stvaranje energije.

Gladovanje u službi zdravlja

U vreme posta može se jesti suvo i sušeno voće, povrće, kaše od žitarica i sl. Ne unose se prevelike količine hrane jer post podrazumeva umerenost u svemu pa i u hrani. Dobro je jednom nedeljno eventualno jednom mesečno ne jedete ništa, pijete samo sveže sokove, vodu i čajeve od lekovitog bilja. Ljudi se plaše da će ih gladovanje preterano iscrpiti, da će osetiti vrtoglavicu, mučninu i slično. Prvo , treba znati neka pravila vezana za siguran post. Smatrajte obavezom da pre gladovanja uzmete neki laksativ (naravno biljni) kako bi očistili crevni trakt. Ako vam se učini, tokom dana gladovanja, da više ni jedne sekunde ne možete bez hrane popijte nekoliko gutalja čaja od nane i šipka zaslađenog medom.

post

Što se vrtoglavica tiče nemojte misliti da je to od izgladnelosti! Svako od nas ima daleko više rezervi nego što utrošimo za taj jedan dan gladovanja. „Zamračenja“ nastaju kao posledica toksina nagomilanih u našim „zalihama“ iz kojih isplivaju napuštajući naš organizam. Sada je jasno zašto treba piti dosta tečnosti. Ona „spira“ otrove i izvodi ih iz našig organizma. Kada sutradan počnete da jedete poželjno je da to budu manje porcije dijetalne hrane.

Ove dve metode gladovanje i post ako ih redovno i pravilno upoterbljavate postaće vaša potreba i navika. Osećaćete se neuporedivo bolje, kako fizički tako i psihički. Smršaće te ukoliko ste gojazni i lakše ćete se oslobađati bolesti. Vaša koža će se preporoditi.

Post predstavlja odličnu terapiju za lečenje oboljenja koja nastaju unošenjem nezdrave hrane u organizam, kao što su to gojaznost, dijabetes, akne, alergije itd.…

Osobe koje imaju problem sa viškom kilograma, najbolja je preporuka uvođenje jednog posnog dana u nedelji.

Nemojte gladovati više dana za redom u želji da što pre izbacite otrove ili smanjite kilograme, dovoljan je jedan dan u mesecu.

Literatura: Prirodom do zdravlja

loading...

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas da unesete svoj komentar
Unesite svoje ime