Kako savladati mučninu u trudnoći

0
1630

Ako svakog jutra kada se probudite žurite da što pre stignete do toaleta, osećate stalnu mučninu koja vas nagoni na često povraćanje, a istovremeno se malaksali i umorni  – vrlo je verovatno da ste u drugom stanju, jer su kod većine žena mučnina u trudnoći i svi drugi pobrojani simptomi karakteristični za početni gestacijski period.

I umesto da se radujete zbog saznanja da ćete postati majka i da uživate u trudnoći, vi ćete jedva čekati da taj period mučnina što pre prođe. Međutim, svaka trudnica treba da zna da su mučnine u trudnoći sasvim normalna pojava sa kojom u ranom gestacijskom periodu ima problema više od 75% žena.

Većina trudnica ima izraženiju mučninu u jutarnjim satima. Otuda se često koristi naziv „jutarnja mučnina“. Ali to je samo prividno tako, jer je trudnička mučnina nepredvidiva i može se javiti u bilo koje doba dana.

Problemi sa mučninom češće se javljaju ako je u pitanju blizanačka trudnoća, a to je zbog većeg nivoa hormona u organizmu. Brojne trudnice se u prvom trimestru zbog stalnih mičnina osećaju izuzetno loše, ali onda odjednom, oko 12. ili 13. nedelje trudnoće, dolazi do drastičnog poboljšanja. Ipak, ima i onih trudnica kojima će mučnina stvarati probleme tokom čitavog gestacijskog perioda. Isto tako, treba znati da žena tokom jedne trudnoće može imati tegobe izazvane mučninom, dok se tokom druge trudnoće takvo stanje neće ponoviti.

Zašto se javlja mučnina u trudnoći?

Tačan uzrok trudničke mučnine još uvek nije potpuno identifikovan i postoje različita mišljenja lekara. Pretpostavlja se da se mučnina javlja usled brojnih promena do kojih dolazi u organizmu tokom rane trudnoće.

Prema nekim mišljenjima, mučnina je direktno povezana sa porastom nivoa hormona koji se zove humani horionski gonadotropin (HCG). Nivo ovog horomona u prvim nedeljama trudnoće neprestano raste, da bi do svog maksimuma došao u periodu između 8. i 10. nedelje trudnoće. Zatim počinje da opada, pa u 12. ili 13. gestacijskoj nedelji većina trudnica oseti naglo poboljšanje.

Još jedan čest uzrok mučnina, kako tvrde pojedini eksperti, može da bude oscilacija nivoa šećera u krvi. Niža koncentracija šećera u krvi tokom trudnoće, kao i česti i nagli padovi nivao šećera, glavni su krivci za pojavu mučnine i vrtoglavice. To je i razlog zašto većina žena u drugom stanju, ukoliko pravi velike pauze između dva obroka, često odjednom oseti mučninu i slabost organizma. Zato se trudnicama preporučuje da uzimaju užine koje će sprečiti nagli pad šećera u krvi.

Mučnina ne može da naškodi bebi

Čak iako veoma teško podnosite trudničku mučnini, bitno je da znate da vaše stanje ni na koji način ne može da ugrozi zdavlje vaše bebe. Beba u vašem stomaku nesmetano koristi sve hranljive materije koje su joj neophodne, i to što se vi loše osećate ne može da poremeti bebu.

Naprotiv, mučnine su pouzdan signal da je sa vašom trudnoćom i sa vašom bebom sve u redu. Neka istraživanja su čak utvrdila da žene koje imaju problema sa jutarnjim mučninama u ranoj trudnoći, snose manji rizik od spontanog pobačaja.

Kada mučnina može da bude zabrinjavajuća

Mučnina i povraćanje mogu da budu uzročnik dehidratacije organizma. Na sreću, to su izuzetno retki slučajevi. Preterano povraćanje u trudnoći nosi stručni naziv „Hipermezis gravidarum“. On se javlja onda kada trudnica nije u stanju da bilo šta pojede i popije a da se nakon toga ne ispovraća. U tom slučaju potrebno je da se hitno obratite vašem lekaru.

Lekar će uz pomoć analize urina utvrditi da li je došlo do dehidratacije organizma, a ukoliko jeste, bićete zadržani na bolničkom oporavku, gde ćete za svega nekoliko dana putem infuzije nadoknaditi izgubljene hranljive materije i elektrolite. Kod najozbiljnijih slučajeva, lekari obično određuju i tretman lekovima protiv mučnine, koji ne mogu naškoditi plodu.

10 prirodnih načina da se borite protiv trudničke mučnine

Na svu sreću, uz pomoć raznih prirodnih sredstava svaka trudnica može na jednostavan način pomoći organizmu da lakše podnese period mučnina, i tako olakša sebi tegobe. Poslušajte naše savete i pronađite način za savladavanje trudničke mučnine koji vama najviše prija:

  1. Neka vaši obroci budu mali a česti, na svaka 2-3 sata. Na taj način manje ćete opterećivati organe za varenje, a istovremeno ćete obezbediti održanje ujednačnenog nivoa šećera u krvi.
  2. Neka vam pokraj kreveta stoji parče zdrave užine, tako da ujutru čim se propudite imate pri ruci neku hranu. Nekoliko zalogaja regulisaće nivo šećera i tako ublažiti mučninu.
  3. Pijte što više tečnosti , pre svega vode, ali i voćnih sokova i biljnih čajeva ako vam prijaju.
  4. Nemojte jesti hranu koja je previše masna ili previše začinjena.
  5. Mnoge žene mučninu i povraćanje leče biljnim preparatima i homeopatskim lekovima, ali ako se odlučite za njih, pre nego što počnete da ih uzimate obavezno zatražite mišljenje vašeg lekara.
  6. Čaj od đumbira se već vekovima unazad koristi kao efikasan lek protiv mučnine. Ako vam čaj ne prija možete probati i napitak od đumbira, limuna i narandže.
  7. Kada osetite da vam je muka, grickajte slane krekere, plazmu, dvopek, ili neku drugu hrskavu i suvu grickalicu.
  8. Izbegavajte da udišete jake mirise (kao što je miris kafe ili duvanskog dima).
  9. Svake večeri pre odlaska na spavanje pojedite činijicu cerealija, recimo keksa od integralnih žitarica.
  10. Čaša gazirane mineralne vode takođe može biti efikasan lek za ublažavanje mučnine.
loading...

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas da unesete svoj komentar
Unesite svoje ime