Uradi sam – 7 načina da iskoristite staru gumu

1
2430

U jeku zalaganja za ekologiju i održivost ponovno nalaženje nove namene predmetima koji su svoju prvobitnu funkciju obavili – posebno je interesantna tema. Stare automobilske gume su jedne od najkompleksnijih predmeta za reciklažu, zbog čega je ponovno nalaženje njene funkcije jedan pravi mali ekološki projekat.

Paljenje guma i slični pokušaji da se od ove vrste otpada otarasimo je nešto što mora biti prevaziđeno – momentalno. Umesto toga, zašto ne bismo bili kreativni i iskoristili stare predmete – dali im novu namenu, a sebi uštedeli novac i obezbedili novu korisnu i praktičnu stvar.

guma-saksija-cveće
Foto: Unsplash.com

Bilo da je u pitanju komad starog nameštaja, garderobe ili stara guma – uz samo malo volje i osnovnog alata, možete napraviti nove predmete vredne divljenja. U zavisnosti od kompleksnosti posla i vaše vičnosti, zavisiće i alat koji će vam biti potreban, ali za većinu projekata iz teksta – osnovni ručni alat biće sasvim dovoljan.

Opremite se dobrim ručnim alatom, iskoristite staru gumu koja već dugo zauzima prostor u vašem dvorištu i napravite novi, koristan predmet!

#1 Sto za kafu – oplemenite vašu garnituru za sedenje u dvorištu ili dnevnom boravku 

Verovatno i jedan od najlakših načina da iskoristite staru automobilsku gumu jeste pravljenje stočića za kafu. Po želji možete obaviti gumu nekim materijalom, ili rogozom, a preko gume staviti drvenu dasku ili staklo – to je to, imate sasvim funkcionalan i lep kafeni sto. 

U zavisnosti od toga koliko želite da se potrudite, može biti sasvim estetski zadovoljavajući sto pogodan za dnevni boravak, a može i vršiti funkciju u dvorištu. Gume po želji možete ofarbati, a ukoliko su gume čiste i relativno su očuvane, možete ih samo dobro oprati i staviti staklo preko gume – imaćete vrlo moderan komad nameštaja. 

#2 Tabure – uvek praktični komad nameštaja

Tabure se od automobilske gume može vrlo lako napraviti, po sličnom principu kao i sto za kafu. Osim što u ovom slučaju savetujemo da sredinu gume napunite starim stvarima, krpama i drugim mekanim materijalima. Nakon toga presvucite gumu plišem ili rogozom, ukoliko želite vrlo efektan komad nameštaja koji se uklapa u svaki enterijer! 

#3 Mali bazen – zabava za decu i korisno pomagalo u vrelim letnjim danima 

Mali bazen od automobilske gume je nešto što će mala deca obožavati, a u vrelim letnjim danima može biti koristan i odraslima! Dok uživate na svojoj terasi ili dvorištu, imaćete savršeni rashladni uređaj – mali bazen napunjen vodom! Mali bazen možete napraviti od minimalno materijala u kući. 

Treba vam nepromočiv materijal koji ćete zalepiti za dno gume. To može biti i velika plastična kesa, ali morate voditi računa oko pričvršćavanja kese za dno. Naime, običan lepak ovde nije najbolja opcija zbog kontakta sa vodom, ali zato savetujemo da plastikom ili drugim nepromočivim materijalom obavijete i spoljne ivice gume, čime ćete dodatno ojačati pričvršćenost materijala za gumu. 

#4 Krevet za pse – obradujte vašeg ljubimca 

Krevet za pse je vrlo kreativna ideja, a za izvedbu vam neće biti potrebno više od 30 minuta! Ofarbajte gumu u simpatičnu boju po želji i stavite puno materijala ili jastuk unutar gume – i to je to! Vaš ljubimac dobiće svoj novi omiljeni kutak!

#5 Ljuljaške – dobro poznat način da se iskoristi stara guma 

gume-kao-ljuljaške
Foto: Unsplash.com

Ljuljaške su verovatno jedan od najstarijih načina da se iskoristi stara automobilska guma, a zaista, napraviti ih je tako lako! Prosto gumu zavežete čvrsto kanapom i obesite o drvo ili gredu! Deca će biti presrećna što imaju novi vid zabave! Po želji, možete se pozabaviti samim izgledom ljuljaške, te pomoću boje i lepka oplemeniti izgled svog vrta

#6 Okvir za ogledalo – ukoliko se pitate šta raditi sa starom gumom bicikla 

Automobilske gume su uvek prva asocijacija na stare gume, ali možda baš vi posedujete staru gumu bickla i pirate se – kako se ona može iskoristiti?

Ram za ogledalo je jedna jako kreativna ideja, a sve što vam treba da biste je sproveli u delo jesu – ogledalo, stara guma, malo farbe i po potrebi, lepak. Ogledalo sečeno u dimenzijama gume, stavićete u tanku gumu od bicikla, a gumu ćete po želji pre toga ofarbati. Uklopite boju novog okvira za ogledalo sa zidom kupatila ili druge sobe – i imaćete jako lep i originalan komad!

#7 Kante za razvrstavanje otpada – odlično ako imate više guma na raspolaganju

Na početku teksta govorili smo o ekologiji kao jednoj od najvažnijih tema savremenog sveta – ima smisla i da sa njom završimo! Vaše stare automobilske gume možete iskoristiti za pravljenje vrlo zanimljivih kanti za razvrstavanje otpada. Za pravljenje ovih predmeta biće vam potrebna : žuta, zelena, crvena i plava farba, bela farba za pisanje slova i – velike kese za đubre.

Za jednu kantu biće potrebno 3 do 4 automobilske gume ofarbane u jednu boju i poređane jedne preko druge. U tako poređane gume, stavlja se velika kesa za đubre koja se po potrebi izvlači. 

Standardne boje za razvrstavanje otpada su – zelena za papir, crvena za metal, žuta za plastiku i plava za staklo, ali po želji možete na svakoj i napisati belom farbom čemu je koja kanta namenjena! 

Nadamo se da su vam se dopale naše ideje i da ćete ih isprobati prvom prilikom! Srećno

 

loading...

1 KOMENTAR

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas da unesete svoj komentar
Unesite svoje ime