Slaba koncentracija – najčešći uzroci i rešenja

0
1006

Dobra koncentracija je ključna za učenje novih stvari, rešavanje izazova, postizanje ciljeva, ali i adekvatnu reakciju u različitim situacijama u privatnom i poslovnom životu. Bilo da ste izdvojili vreme da savladate strani jezik, pripremite se za sportsko takmičenje ili preuzmete novo zaduženje na poslu, sposobnost koncentracije je osnovna kompetencija potrebna za veću produktivnost i napredak. Zvuči prilično jednostavno u teoriji, ali praksa je pokazala da svi imamo trenutke kada nam misli odlutaju zbog različitih distrakcija.

žena-koncentracija-laptop
Foto: Pexels.com

Studije otkrivaju da se kancelarijski radnici u proseku prekidaju u poslu svakih 11 minuta, pri čemu je većini potrebno oko 25 minuta da se punom pažnjom vrate zadatku koji su obavljali neposredno pre prekida. Zvuči vam poznato? Ovo je samo jedan element koji može da utiče na vašu koncentraciju. U nastavku teksta saznajte koji su najčešći uzroci pada koncentracije i na koji način možete da razvijete svoj mentalni fokus.

Najčešći uzroci pada koncentracije

  • Stil života i životna sredina. Svakodnevni tempo, umor, neredovna i nezdrava ishrana, prekomerna konzumacija alkohola, nedostatak sna, poslovni i privatni “burnout”, loši uslovi i dinamika rada u velikoj meri narušavaju koncentraciju. Nedostatku mentalnog fokusa doprinose i naizgled bezazleni faktori prostora u kom obavljate dnevne zadatke, poput buke, neadekvatne osvetljenosti i temperature.
  • Stres i depresija. Sigurno vam se nekad desilo da u fazi života kada ste zatrpani poslom ili zaokupljeni problemima lične prirode, češće nego inače zaboravljate, grešite ili gubite stvari. To ne znači da su vaše kognitvne sposobnosti slabije – one samo aktivno obrađuju probleme koje nervni sistem smatra dominantnim u tom trenutku. Anksioznost, strah ili tuga spadaju u najčešće okidače pada koncentracije.
  • Zdravstvene tegobe. Poznato je da su pospanost i narušena koncentracija nuspojava mnogih lekova protiv bolova i antidepresiva. Sličan efekat izazivaju i određena zdravstvena stanja poput niskog broja eritrocita, hormonskog disbalansa i dijabetesa.

Trikovi koji vam pomažu da izoštrite koncentraciju

Zašto je važno da razvijamo mentalni fokus? Održavanje koncentracije na visokom nivou omogućava da vaš centralni nervni sistem prepozna kao prioritet motivaciju i emocije koje vezujete za najvažnije ciljeve. Na taj način lakše dolazite do najboljeg rešenja za ostvarenje svojih ambicija. Iako proces izoštravanja mentalnog fokusa nije baš uvek lak i brz, bez sumnje je – ostvariv. Na koji način? Evo nekoliko trikova iz psihologije koji vam mogu pomoći da se uspešno oduprete distrakcijama.

devojka-crta
Foto: Pexels.com

#1 Ograničite multitasking

Iako je obavljanje više taskova istovremeno često imperativ u modernom poslovanju, imajte na umu da je vaša energija – ograničena. Zato je važno da mudro raspolažete ovim dragocenim resursom. Mada multitaskingom uspevate da obavite veći obim posla, nego kada se posvetite svakom zaduženju ponaosob, on je ipak – mač sa dve oštrice. “Rasipanje” pažnje obično dovodi do greški i smanjenjog zapažanja detalja.

#2 Utišajte obaveštenja sa društvenih mreža

Bilo da učite, rešavate važnu dilemu ili obavljate radne zadatke, u nekom momentu ćete biti znatiželjni o dešavanjima na društvenim mrežama. Čak i ako korišćenje društvenih medija spada u opis vašeg radnog mesta, prečesto proveravanje poruka i postova tokom radnog vremena ima negativan uticaj na produktivnost i koncentraciju. Ukoliko ne možete u potpunosti da lišite svoj prosečan dan posete Facebook-u, Instagramu ili LinkedIn-u, za početak utišajte ton i odredite vreme u koje ćete kratko pregledati novosti.

#3 Vežbajte jogu

Svakom od nas je u određeno doba dana potrebno da zastanemo i obnovimo energiju. Kako povezuje pravilno disanje sa pokretima tela koji podstiču bolju koncentraciju i memoriju, online joga može biti od velike pomoći u situacijama kada vas fokus napušta. Samo nekoliko minuta posvećenih dubokom disanju i izvođenju (čak i najjednostavnijih) joga položaja će snabdeti vaš organizam dovoljnom količinom kiseonika i pozitivne energije – koji će pokrenuti kreativne sokove.

joga-devojka-vežba-koncentracija
Foto: Pexels.com

#4 Provodite vreme u prirodi

Ako želite da izoštrite koncentraciju bez mnogo truda, provedite svaki dan 15-20 minuta u prirodi. To može biti park, kej, plaža ili dvorište prepuno zelenila. Isprobajte jednostavan trik: smestite se udobno, pokušajte da odagnate sve misli koje ste akumilirali tog dana i samo posmatrajte dešavanja oko vas. Fokusirajte se na pomeranje lišća na granama, zujanje pčela, let ptica, kretanje oblaka i šum vetra. Ova vežba će istovremeno umiritii i istrenirati vaš um da veštije primećuje detalje.

#5 Oplemenite prostor sobnim biljkama

Ukoliko niste u mogućnosti da provodite vreme izvan kancelarije ili kuće u toku dana, popunite prostor u kom boravite sobnim biljkama. Prisustvo biljaka u zatvorenom prostoru povećava količinu kiseonika – što pogoduje kognitivnim funkcijama, a ujedno ima opuštajuće dejstvo.

Ako trenutno prolazite kroz izazovan period na radnom mestu, pripremate se za razgovor za posao ili učite za važan ispit, verovatno želite da povećate svoju sposobnost koncentracije. Isprobajte naše trikove i uživajte u blagodetima koje ćete veoma ubrzo osetiti.

loading...

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas da unesete svoj komentar
Unesite svoje ime