Osnovni kuhinjski elementi svake moderne kuhinje

0
2887

Bez obzira da li preferirate moderan ili klasičan stil kuhinje, postoje neki osnovni elementi bez kojih je svaka kuhinja nezamisliva. Bilo da je u pitanju mala ili velika kuhinja, važno je da dobro isplanirate prostor kako biste imali funkcionalnost. Kada planirate kako bi vaša kuhinja trebala da izgleda, morate znati koje sve elemente će kuhinja sadržati kao i kako ih rasporediti. Dobar raspored kihinjskih elemenata vam omogućava veću produktivnost u kuhinji.

Radna ploča je neizostavni deo svake kuhinje

Podrazumeva se da su sastavni deo svake kuhinje osnovni kuhinjski elementi, police i fioke, mada je veoma bitno povesti računa o još nekim bitnim detaljima. Sem što možete nabaviti gotove elemente, mnogi se radije opredeljuju za komadni nameštaj po meri. Ova druga opcija je bolja utoliko što možete funkcionalno da iskoristite svaki kvadrat prostora, ali i da dobijete baš ono što ste zamislili. 

Radna ploča je neizostavni deo svake kuhinje. Upravo iz tog razloga je važno da radna ploča bude velika kako biste imali dovoljno prostora za nesmetan rad. Za radnu ploču možete odabrati dezen i teksturu po svom izboru, ali svakako se možete konsultovati sa majstorom. Što se tiče materijala, možete odabrati, medijapan, ivericu pa čak i mermer.

Da li rerna i kuhinjska ploča ili šporet?

Bez obzira da li je vaš izbor klasičan šporet ili su u pitanju kuhinjska ploča i ugradna rerna, ovo je svakako neizostavni deo svake kuhinje. Naravno, bez ovih elemenata nema kvalitetne pripreme hrane. Ukoliko niste pristalica inovacija, sigurno ćete se pre odlučiti za klasičan šporet. Nešto modernija varijanta su ugradni elementi, koji ne samo da su funkcionalniji, već i estetski lepše izgledaju. Kad je reč o cenovnoj razlici između klasičnih i ugradnih elemenata. prednost je naravno u klasici. Međutim razlika je zaista minimalna.

Mašina za sudove da ili ne?

Ne bi se moglo reći da mašina za pranje sudova spada u obavezne elemente svake kuhinje, ali je u pitanju veoma korisna stvar. Ukoliko ste u mogućnosti značilo bi vam da je nabavite. S obzirom na užurban način života, sudo mašina će vam olakšati svakodnevne obaveze i uštedeti vreme. 

Obavezno nabavite aspirator

Bez obzira kako se živelo nekada, verovatno i sami znate da je moderna kuhinja nezamisliva bez aspiratora. Danas su kuhinje sve češće u sklopu dnevnog boravka ili bez prirodne ventilacije, a vama svakako ne bi prijalo da vam se miris kuvanja i prženja širi po kući. Zato nije ni čudo što je aspirator na listi prioriteta kada se pominju osnovni kuhinjski elementi. Na tržištu postoji više vrsta aspiratora, a koji ćete odabrati zavisi od vaših želja i naravno, budžeta. 

prirodni-kamen-kuhinja-dizajn
Foto: Unsplash.com

Osnovni kuhinjski elementi su lepši uz led osvetljenje

Savremena kuhinja se ne može zamisliti bez nekoliko raznih vrsta osvetljenja. To ne samo da vam olakšava rad u kuhinji, već stvara izuzetno prijatnu atmosferu. Led osvetljenje je odličan izbor. Izuzetno lepo izgleda kada se led osvetljenje postavi celom dužinom iznad radne ploče, ispod visećih kuhinjskih elemenata. Takođe, led traka ne samo da je koristan detalj u kuhinji, već deluje veoma elegantno. Možete je postaviti preko lajsne. Baš ovo led osvetljenje sem što vam omogućava ugodan rad u kuhinji, daje i notu elegancije celom prostoru.

Dekorativno i veoma praktično – žica za začine

Popularna žica za začine, je nešto što će vam olakšati rad u kuhinji samim tim što ćete uvek imati sve začine pri ruci. Ovu žicu najbolje da postavite u neki ugao, ali svakako u blizini radne ploče ili šporeta. Sem što će vam sve biti nadohvat ruke, ukoliko odaberete odgovarajuće dezene začinskih teglica, imaćete zanimljiv detalj u kuhinji.

Prostor za odlaganje otpada

Podrazumeva se da je neophodno u kuhinji imati kantu za otpatke. Mada obavezno vodite računa gde ćete je smestiti kako ne bi kvarila opštu estetiku kuhinje. Veoma su moderne razne ugradne kante za otpad, mada ako ste u mogućnosti ne bi bilo loše da napravite posebnu pregradu za kantu. 

Mali kućni aparati su osnovni kuhinjski elementi

Sigurno i sami znate da su mali kućni aparati istovremeno osnovni kuhinjski elementi. Bez njih bismo se mnogo teže organizovali, a sam proces pripremanja hrane trajao bi mnogo duže. Aparati kao što su mikrotalasna, toster, sokovnik, blender i mnogi drugi mali kućni aparati su neizostavni deo svake moderne kuhinje.

Olakšajte sebi rad u kuhinji, obavezno!

Podrazumeva se da su osnovni kuhinjski elementi sudopera i frižider, ali je jako bitno da vodite računa šta gde postavljate kako bi vam sve bilo nadohvat ruke. Najbolje bi bilo da su vam svi  elementi u nizu kako biste se lakše organizovali. Što se tiče sudopere, od prostora, afiniteta i naravno budžeta zavisi da li ćete se odlučiti za jednodelnu ili dvodelnu sudoperu. Obe imaju svojih prednosti, ali ukoliko nemate dovoljno prostora, jednodelna sudopera je sasvim dovoljna.

U svakom slučaju potrudite se da nabavite što više raznovrsnih kućnih aparata, jer na taj način ćete uštedeti svoje vreme. Ručak i desert će uvek biti na stolu, a vi odmorni i zadovoljni. Zar to nije želja svake savremene, zaposlene žene?

loading...

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas da unesete svoj komentar
Unesite svoje ime