Na šta treba obratiti pažnju pri odabiru sobnih vrata?

0
2021

Ukoliko se nalazite u fazi kompletnog renoviranja stana ili kuće kako biste oplemenili prostor u kojem provodite najviše slobodnog vremena, jedna od ozbiljnijih investicija sa finansijskog aspekta jeste zamena stolarije. Ako pri tom planirate da stara sobna vrata zamenite novim, ovo je pravi tekst za vas. U nastavku teksta pišemo vam kako da iz estetskog ali i funkcionalnog ugla izaberete savršena vrata za sobe.

Sigurno da na umu imate mnoga pitanja, od izbora materijala, kvaliteta izolacije, boje i cene. Iako vam može delovati kao da ćete se pomučiti dok ne donesete pravu odluku, savetujemo se da se pre svega fokusirate na kvalitet s obzirom da se radi o nečemu što treba da traje duži vremenski period.

Gledajte materijal kad naručujete sobna vrata

Kada kažemo kvalitetna sobna vrata tu pre svega mislimo na ona koja su napravljena od izdržljivog materijala, konstruisana savremenim sistemom obrade. Tehnologija izrade sobnih vrata je danas toliko napredovala da se njihova dugotrajnost maltene podrazumeva bez obzira na cenu.

Generalno posmatrano, u najkvalitetniju vrstu sobnih vrata spadaju ona napravljena od punog drveta. Svi oni koji vole rustičan stil i prirodne elemente u svom stanu ili kući, a pri tom imaju drvenu stolariju mogu razmisliti o ovakvom modelu sobnih vrata.

Ipak, u većini gradskih stanova danas možete videti vrata od medijapana koja se lako uklapaju u svaki enterijer. Farbana ili furnirana, ovakva vrata karakteriše lakoća održavanja, kao i jednostavan sistem postavljanja.

Staklena sobna vrata za ljubitelje urbanog stila

Sve zastupljeniji model sobnih vrata koji je već uveliko aktuelan u zapadnim zemljama jesu klizna vrata od stakla. Reč je o veoma funkcionalnom modelu vrata bilo da se radi o stambenim bilo o poslovnim prostorijama. Staklena vrata mogu biti savršen izbor kada želite da pregradite dnevnu sobu kako biste dobili dodatni prostor u svom enterijeru.

Što se tiče odabira boje i dezena stakla, izbor vam je neograničen. Pa tako postoje klizna vrata od peskiranog i transparentnog stakla, sve u zavisnosti koliko vam treba dnevne svetlosti u prostoru koji planirate da pregradite ovim vratima.

Sobna vrata kao toplotni izolatori

Kada menjate sobna vrata vodite računa da odaberete ona koja su dobri toplotni izolatori kako biste imali veće uštede na troškovima grejanja (posebno u zimskim mesecima). To znači da vrata dobro dihtuju, ne škripe prilikom otvaranja i zatvaranja i ne stvaraju promaju. Ovde je od krucijalne važnosti premaz vrata pa obratite pažnju na to da li je premaz dovoljno kvalitetan i obezbeđuje adekvatnu izolaciju.

Kakva sve vrata postoje prema načinu otvaranja?

Sobna vrata se mogu razlikovati po tome na koji način se otvaraju/zatvaraju. Pa tako na tržištu danas možete pronaći panelna, dvokrilna, harmonika kao i klizna vrata. Ukoliko ni sami niste sigurni kakva vrata bi vam se uklopila, uvek se možete posavetovati sa arhitektom ili osobom koja se bavi uređenjem enterijera.

U zavisnosti od same konstrukcije stana u kojem živite zavisi i princip otvaranja vrata. Pa tako se za pregrađivanje kuhinje i trpezarije najčešće biraju klizna vrata kao i za stanove nešto manje kvadrature.

Dvokrilna vrata su idealno rešenje za velike i prostrane stanove, poput dupleksa i salonskih stanova.

Sigurnosna vrata – za veću bezbednost

Ako govorimo o ulaznim sigurnosnim vratima, pored toplotne i zvučne izolacije ona treba da nam obezbede i dovoljno dobru zaštitu od eventualnih krađa i provala. To znači da je bitno da budu napravljena od kvalitetnijeg materijala, sa sigurnosnim bravama koje pružaju vrhunsku bezbednost.

Folije za vrata – ukoliko želite da promenite izgled već postojećih sobnih vrata

Ukoliko ste zadovoljni kvalitetom vaših sobnih vrata a želeli biste da unesete neku novine, umesto da ih prefarbate, možda je bolja opcija da ih prelepite folijom. U prodavnicama koje se bave prodajom ovog dekorativnog materijala možete pronaći jednobojne ali i folije sa interesantnim dezenima. Ovakve folije se mogu lepiti kako na drvo, tako i na staklo, metal i ostale glatke površine.

Dekor folija se praktično koristi za presvlačenje nameštaja, pa ako planirate da promenite boju i izgled sobnih vrata razmislite o ovoj vrsti tehnike. Neće vas koštati mnogo, a krajnji efekat mogu biti potpuno nova vrata koja odišu svežinom.

I za kraj – najbolja vrata su ona koja obezbeđuju komfor

Naime, sobna vrata nikako ne bi trebalo da vam skrate prostor u kojem boravite, već naprotiv. Treba da vam pruže dovoljno veliki komfor u kojem ćete uživati sa ostalim ukućanima.

loading...

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas da unesete svoj komentar
Unesite svoje ime