Osmeh – Antoan de Sent Egziperi (poučna priča o osmehu)

1
13106

Mnogi od vas čitali su Malog princa, predivnu knjigu Antoana de Sent Egziperija. To je čudesna i neverovatna knjiga, istovremeno i dečija priča i priča za odrasle koja navodi na duboko razmišljanje. Daleko manji broj ljudi zna za ostala dela Sent Egziperija, romane i kratke priče.

Sent Egziperi bio je pilot borbenog aviona. Borio se protiv nacizma i nestao prilikom jednog letačkog zadatka. Pre Drugog svetskog rata učestvovao je u Španskom građanskom ratu protiv fašizma. Tada je doživeo ono što je opisao u fascinantnoj priči pod naslovom Osmeh. Tu priču bih sada želeo da vam ispričam. Nije sasvim jasno da li je to pisao kao autobiografsku priču ili kao fikciju. Više verujem da je u pitanju ono prvo.

Rekao je da ga je neprijatelj uhvatio i bacio u zatvorsku ćeliju. Zbog prezrivih pogleda i grubog odnosa tamničara prema njemu, bio je siguran da će ga odmah sledećeg dana pogubiti. Dalje će vam pisac sam ispričati ono čega se sećao.

Osmeh

„Bio sam siguran da će me ubiti. Postao sam užasno nervozan i zabrinut. Preturao sam po džepovima da vidim nije li je možda neka cigareta  ipak ostala  posle pretresa. Pronašao  sam j ednu.

Ruke su mi se toliko tresle da sam jedva  uspeo da je  stavim u usta. Mećutim, nisam imao šibice – oduzeli su mi ih.

„Pogledao sam mog tamničara kroz rešetke. Nije me gledao u oči. Konačno, niko ne gleda u oči neku stvar ili mrtvo telo. Dozvao sam ga i upitao: „Imate li šibicu molim vas?“ Pogledao me je, nestao mi sa vidika i vratio se da mi upali cigaretu.

„Kada se približio i zapalio šibicu, slučajno su nam se susreli pogledi. U tom trenutku sam se nasmešio. Ne znam zašto sam to uradio. Možda od nervoze, a možda zbog toga što kada se nekome jako približite, teško da možete da odolite da se ne nasmešite. U svakom slučaju, smešio sam se. U tom momentu, iako je to neverovatno, izmeću naša dva srca, izmeću dve lјudske duše sevnula je varnica. Znam da on to nije želeo, ali moj osmeh preskočio je šipke i izazvao osmeh i na njegovim usnama. Zapalio mi je cigaretu, ali se nije odmakao. Ostao je blizu mene, gledao me direktno u oči i nastavio da se smeši.

„I dalјe sam mu se smešio, sada svestan da je on čovek, a ne samo tamničar. I on je mene video u drugačijem svetlu. „Imate li decu?“ – pitao je.

„Imam, evo pokazaću vam ih.“ Izvadio sam novčanik i nervozno po njemu tražio slike svoje porodice. On je takođe izvadio slike svoje dece i počeo da priča o svojim planovima i nadama u vezi sa njima. Oči su mi bile pune suza. Rekao sam da više nikada neću videti svoju decu, da nikada neću imati prilike da ih vidim kako rastu. I njemu su zasuzile oči.

„Iznenada je, bez reči, otvorio ćeliju i izveo me. Izveo me je iz zatvora, a, isto tako bez reči, sporednim putem, i iz grada. Tamo, na kraju grada, ostavio me je. Ćutke se okrenuo i pošao nazad ka gradu.

„Spasao sam život zahvalјujući osmehu.“

Osmeh je neizveštačena, neplanirana, prirodna  veza između lјudi. Pričam ovu priču zato što bih voleo da lјudi shvate da ispod svih slojeva koje stvaramo da bismo zaštitili  sebe, svoj ponos, svoju titulu, svoju diplomu, svoj status i potrebu da na nas gledaju na određeni način – ispod svega toga stoji naše autentično i esencijalno biće. Ne ustežem se da to nazovem dušom. Istinski verujem da ako taj deo vas i taj deo mene mogu da se prepoznaju, mi nećemo biti neprijatelјi.  Među nama ne mogu da se razviju mržnja, zavist ili strah. Sa žalјenjem zaklјučujem da nas svi ti drugi slojevi, koje tako temelјno gradimo tokom života, razdvajaju i izoluju pa ne možemo da ostvarimo pravi kontakt sa drugima…

Priča Sent Egziperija govori o tom magičnom trenutku kada dve duše prepoznaju jedna drugu.

I ja sam imao nekoliko takvih momenata. Zalјublјivanje je jedan od primera za to. Tu spada i gledanje u bebu. Zašto se smešimo kad gledamo neku bebu? Najverovatnije zato što vidimo osobu bez ikakvog odbrambenog sloja, nekoga ko nam se smeši, a znamo da je potpuno prirodan i da ne primenjuje nikakvo lukavstvo. A ta duša bebe u nama smeška se setno u znak prepoznavanja.

loading...

1 KOMENTAR

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas da unesete svoj komentar
Unesite svoje ime