Kako da vaše dvorište bude bezbedno mesto za decu?

0
517

Za pravilan rast i razvoj deci je potreban boravak na svežem vazduhu. Ukoliko imate dvorište, vaša deca su u prednosti, jer mogu veći deo vremena provoditi u njemu, ne čekajući da ih izvedete u park. Ipak, da biste bez problema dozvolili malom detetu da se igra napolju, morate voditi računa da dobro obezbedite dvorište. Čak i kada vam se čini da je sve pod kontrolom, ne zaboravite da su deca nepredvidiva. 

Kako bi boravak u dvorištu bio prijatan za celu porodicu, a rizik od povreda deteta sveden na minimum, pokušajte da se pridržavate saveta koje vam donosimo u nastavku teksta. 

Obavezno uklonite sve otrove iz dečjeg vidokruga

Bez obzira na to da li koristite herbicide, pesticide ili neke druge otrovne supstance važno je da ih držite van domašaja dece. Sklonite ih na sigurno mesto kako dete ne bi moglo da ih dohvati čak i ako se popne na merdevine. Najbolje bi bilo da takve stvari držite zaključane kako biste bili sigurni.

Uverite se da u dvorištu nema otrovnih biljaka, jer posle obilnih kiša mogu se pojaviti pečurke. Budite oprezni i pri sadnji cveća, jer hortenzija i đurđevak mogu biti otrovni.

Dvorište mora biti ograđeno, a kapija zatvorena

Najvažnije je da vam dvorište bude ograđeno, jer deca su po prirodi radoznala i može se desiti da izađu iz dvorišta. Posebno, dok je dete malo obratite pažnju na visinu i širinu ograde, kako biste bili sigurni da ne može da se provuče ili da je preskoči. 

Kapija koja uvek mora biti zatvorena, a ukoliko je potrebno i zaključana. Važno je da je obezbedite tako da dete ne može samo da je otvori. Čak i ako ne može da preskoči ogradu postoji mogućnost da će uspeti da otvori kapiju tako da je potrebno dobro da je obezbedite.

Oštri predmeti i trnovite biljke su potencijalna opasnost

Sve oštre predmete je potrebno ukloniti kako biste bili potpuno sigurni. Kao i otrovne supstance, i oštre predmete bi najbolje bilo da držite zaključane i van domašaja dece. Onda kada upotrebljavate nešto od tih predmeta, ne zaboravite da ih odmah vratite na mesto.

Budite oprezni kada su u pitanju trnovite biljke. Neretko se dešava da su deca nesmotrena u igri. Trčeći može se desiti da padnu, da im se trn zabode u kožu a to će izazvati bol i krvarenje. Najbolje bi bilo da ovakve biljke uopšte nemate u dvorištu ili, ako baš želite da ih zadržite, bilo bi dobro da ih podvežete kako se ne bi razgranale.

Osigurajte ulaz u kotlarnicu i garažu 

Ukoliko nemate pomoćnu prostoriju, baštenski i svaki drugi alat verovatno kao i većina nas držite u garaži. A ulazak deteta u garažu bez nadzora odraslih, može predstavljati potencijalnu opasnost. Čak i ako vam je automobil zaključan i ne preti opasnost sa te strane, ne zaboravite da tu postoje razni predmeti kojima se dete može povrediti. Najbolje bi bilo da garažna vrata, kao i vrata kotlarnice uvek držite zatvorena, odnosno zaključana kako deca ne bi imala pristup u te prostorije bez vas.

Nađite odgovarajuće mesto za ljuljašku

Budite oprezni i vodite računa gde kačite ljuljašku, jer veliki broj povreda u dvorištu je izazvan ljuljaškama. Ljuljašku postavite iznad travnate površine i ne visoko, jer čak i ako se desi da dete padne prilikom ljuljanja, manje će se povrediti na travi nego na betonu. Podrazumeva se da ljuljaška, kao i druga oprema za igranje, treba da bude u skladu sa uzrastom deteta.

Zaštita od sunca u toplim letnjim danima je obavezna

Kada se dete igra napolju tokom vrelih letnjih dana, potrebno je preduzeti sve mere predostrožnosti, kao kada ste na plaži ili u dužoj šetnji. Namažite dete kremom za sunčanje, obucite ga adekvatno i obavezno mu zaštitie glavu. Posebno kada je veoma velika vrućina, obezbedite im mesto za igru u hladovini ili pod suncobranom.

Neprestano nadgledajte dete

Bez obzira na to što ste se maksimalno potrudili da preduzmete sve mere predostrožnosti, uvek postoji ono „ali“. Iz tog razloga nemojte nikad sasvim malu decu ostavljati samu napolju. Takođe, nikada ne ostavljajte bebu ili malo dete samo u dvorištu, čak i kada mirno spava u kolicima. Ne zaboravite na prisustvo insekata čiji ubod nije ni najmanje prijatan. Važno je da ste u njihovoj blizini, jer u tom slučaju, čak i ako se nešto desi, pravovremeno ćete reagovati.

U svakom slučaju ne treba da budete u grču i da odgajate decu u strahu, već da uživate u svakom trenutku njihovog odrastanja. Ipak, pobrinite se za to vaše dvorište bude bezbedno mesto za decu, jer oprez svakako nije naodmet. 

 

loading...

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas da unesete svoj komentar
Unesite svoje ime