Osnovne smernice za renoviranje kupatila

0
614

Renoviranje kupatila podrazumeva kompletno uređenje cele prostorije uključujući zamenu vodovodnih i instalacionih cevi. Kako bi ceo ovaj poduhvat bio uspešan, potrebno je puno planiranja, merenja kao i odluka da stvorite funkcionalan i ugodan prostor.

Da ne biste ušli nepripremljeni u taj posao koji je prilično zahtevan donosimo vam neke smernice koje treba ispoštovati pre nego što se upustite u sam posao. 

Odredite budžet za renoviranje kupatila

Pre nego što se upustite u ceo poduhvat važno je da isplanirate budžet kako ne biste došli u situaciju da ostavite nedovršen posao. Pažljivo isplanirajte i proverite cene, jer u zavisnosti od proizvođača moći ćete da napravite znatnu uštedu. Takođe ne zaboravite da isplanirate i novac kojim ćete platiti majstore.

Pogrešna pretpostavka je da za renoviranje malog kupatila treba manje vremena u odnosu na veliko. Planiranje vremena se ne odnosi samo na majstorske poslove, već ono podrazumeva blagovremenu nabavku svega potrebnog. Važno je da obezbedite sve kako bi majstori mogli da rade u kontinuitetu umesto da čekaju da im stigne materijal.

Pre nego što započnete sa poslovima ceo proces podelite na nekoliko manjih segmenata. Najpre sredite plafon, zatim zidove i na kraju pod.

Ako ste već odlučili da renovirate kupatilo onda obavezno promenite kompletnu vodovodnu i kanalizacionu infrastrukturu. Posebno u starijim zgradama je važno da promenite stare cevi koje su zarđale, jer ćete na taj način produžiti vek svom novom kupatilu. Tako sprečavate mogućnost da dođe do pucanja cevi, ili nekih neplanskih radova koji bi mogli znatno više da vas koštaju.

Izaberite kvalitetnu opremu 

Vodite računa sve što kupite za kupatilo da bude vrhunskog kvaliteta, jer svu tu  opremu ćete koristiti nekoliko godina. Važno je da bude što izdržljivija i da ne podleže vremenu. Ukoliko vaš izbor za oblaganje površina budu kvarcne ploče onda možete biti sasvim sigurni da ste odabrali ono najbolje. Osim svoje prirodne lepote, kvarc je neprozirnog i antimikrobnog sastava, što ga čini lakim za održavanje.

Uvek na prvo mesto stavite kvalitet, a tek nakon toga akcenat ide na dekoraciju kako biste prostor učinili prijatnijim i toplijim. Od veličine prostora i ličnih afiniteta zavisi da li ćete odabrati kadu ili tuš kabinu. Savet je da sve sanitarije koje odaberete za kupatilo budu od istog materijala i u istoj boji. 

Renoviranje kupatila podrazumeva novi kupatilski nameštaj 

Pre nego što se odlučite za kupovinu kupatilskog nameštaja, dobro razmislite koji bi se elementi najbolje uklopili u ovu prostoriju. Ukoliko ne uspevate da pronađete ništa odgovarajuće na tržištu uvek postoji i ona druga opcija, a to je „nameštaj po meri.“

Ormarići

Potrudite se da funkcionalno iskoristite prostor, tako što ćete ispod lavaboa ugraditi neki od funkcionalnih kupatilskih elemenata. Bilo da se opredelite za fioke ili police sa vratima, vodite računa da se boja uklapa sa ostatkom enterijera. Ukoliko vam se učini da deluje bezlično, monotoniju uvek možete razbiti sa detaljima kao što su dozer za sapun ili čaša za četkice za zube u nekoj od vedrih boja. Ovaj deo kupatilskog nameštaja će vam uštedeti prostor za smeštanje peškira, kućne hemije ili rezervnih bočica kozmetike.

Ogledalo i osvetljenje

U zavisnosti od veličine kupatila odaberite ogledalo. Ukoliko je kupatilo manje ne bi bilo loše da odaberete ogledalo bez okvira, jer vizuelno doprinosi širem prostoru. Ukoliko odaberete oštre ivice bez detalja, sasvim je sigurno da nećete pogrešiti.

Led rasveta koja je dobro postavljena i uparena sa ostatkom prostorije doprinosi eleganciji vašeg kupatila dajući mu posebnu notu. Bilo da je postavite ispod ili iznad ogledala delovaće izuzetno, a potpuni efekat možete postići ukoliko rasporedite rasvetu oko čitavog ogledala. 

Budite obazrivi sa odabirom boja

Za kupatilo se najčešće bira jedna, eventualno dve boje. Nemojte težiti tome da vaše kupatilo obiluje bojama, jer ovo je prostorija koja zahteva da uvek bude čista. Kombinacija više boja koje se prelivaju dovodi do razdražljivosti, dok svež i jednostavan izgled u svima izaziva smirenost. S obzirom na to  da je kupatilo prostorija u kojoj započinjemo i završavamo dan, sigurno ćete se bolje osećati u okruženju koje je prijatno i doprinosi smirenosti.

Kada završite sa krupnim radovima, vreme je da svom kupatilu date finalnu notu. Postoji mnoštvo detalja kojima možete oplemeniti celokupni prostor i učiniti ga lepšim, čime ćete se i sami osećati prijatnije.

Nadamo se da će vam ovi saveti koristiti ukoliko planirate renoviranje kupatila. U svakom slučaju važno je da unapred sve isplanirate i da blagovremeno krenete u potragu za adekvatnim elementima, kako biste nakon završenih radova mogli da uživate u svom novom prostoru.18

loading...

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas da unesete svoj komentar
Unesite svoje ime