Sezonsko raspremanje ormara – saveti i ideje

0
609

Gotovo da ne postoji neko koga ne hvata panika pri samoj pomisli na sezonsko raspremanje ormara. Između ostalog to je trenutak u kome se suočavamo sa svojim strahovima, a više ih je. Saznanje da su nam neki odevni predmeti koje smo nosili prethodne sezone tesni, obeshrabri svakoga od nas. Najpre nastupa bes usmeren ka sebi,  a onda odluka da ćemo za kratko vreme ući u određene pantalone ili sako. Najčešće, ne ispunimo obećanje dato sebi. A, čak i kada ga ispunimo onda shvatimo da smo bespotrebno čuvali određeni odevni predmet i posežemo za kupovinom novog.

Istina, raspremanje ormara ume da bude dosadno i zahtevno, pa čak i stresno, ali ma koliko to odlagali, u pitanju je neizbežan posao koji nas čeka.  U nastavku teksta vam donosimo nekoliko korisnih trikova uz koje će vam sezonsko raspremanje garderobera ići brže i jednostavnije i neće vam predstavljati noćnu moru.

Raspremanje ormara započnite razvrstavanjem stvari 

Ono što bi najpre trebalo da uradite jeste da povadite sve stvari iz ormara, bez obzira na tošto unutra sigurno ima stvari koje su besprekorno spakovane. To je neophodno da uradite radi bolje preglednosti. Nakon što povadite sve stvari iz ormara, sledi razvrstavanje garderobe. Najbolje bi bilo da na jednu gomilu stavite majice, na drugu pantalone, bluze i sl. Pre toga obavezno razvrstajte odeću na letnju i zimsku. Posebno ako vam hobi pretstavljaju zimski sportovi, onda i sami znate koliko prostora zauzimaju skafanderi kao i skiodelo.

Zimska garderob zauzima mnogo mesta u ormaru, tako da  kada nju sklonite, a ostatak stvari uredno spakujete  vaš ormar će izgledati preglednije i urednije. Kako biste dobili više prostora, zimsku garderobu možete popakovati u vakuum kese za odeću. Sem što ćete dobiti dodatni prostor u garderoberu, bićete sigurni da vam je na taj način odeća zaštićena od moljaca i da će sačuvati miris.

Sređivanje stvari i pravilo 5 sekundi 

Sledeći korak je odbacivanje stvari koje vam nisu potrebne. Ne dozvolite sebi da se suviše emotivno unosite u ovaj deo posla, jer se lako može desiti da ne odbacite ni jednu stvar. Odvojte stvari koje su za bacanje kao i one koje ćete pokloniti nekome. Ukoliko imate odevnih predmeta koje dugo niste obukli savetuje se da takve komade odeće dobro pogledate, ukoliko ih zadržite u rukama duže od 5 sekundi, znači da možete slobodno da ih sklonite iz ormara, bilo da hoćete da ih bacite ili da ih poklonite nekome.

Raspremanje ormara je lakše uz organizaciju odeće 

Sledeće što treba da uradite je da organizujete stvari onako kako vama najviše odgovara. Postoji nekoliko modela koji se praktikuju pri organizaciji stvari, a mi ćemo navesti neke od njih.

Pareto princip 

Pareto princip 80/20  podrazumeva da 20% odeće nosimo 80% vremena. Odnosno, postoje komadi garderobe koje redovno nosimo i postoje oni koji obučemo na svakih nekoliko meseci. Ukoliko ste se pronašli u ovim redovima i imate odevne predmete koje izuzetno često nosite, predlog je da te odevne predmete popakujete u visini očiju. Odmah iznad i ispod njih treba spakovati one odevne predmete koje kombinujete sa stvarima koje najčešće nosite,dok su najviše i najniže police predviđene za odevne predmete koje nosite retko, odnosno u specijalnim prilikama.

Najčešće kombinovano 

Posebno kada su poslovne odevne kombinacije u pitanju najčešće nosimo iste bilo da su u pitanju košulje i pantalone ili bluze i suknje. Iz tog razloga bi te odevne predmete trebalo nakačiti jedne pored drugih kako biste se lakše snalazili pri odabiru garderobe za posao. Takođe sve one odevne predmete koje kombinujete jedne sa drugima popakujte tako da i u ormaru budu blizu. Na taj način ćete uštedeti kako na prostoru u ormaru tako i prilikom pretrage stvari.

Organizacija garderobe po boji

Ovaj model podrazumeva da sve stvari popakujete po boji i to tako što ćete pakovati od najtamnijih ka svetlijim odevnim predmetima. Predlog je da se uvek na samom vrhu nađu beli komadi odeće. Na ovaj način ćete olakšati sebi time što ćete lako uklopiti boje.

Organizacija odeće po kategorijama 

Ovo je istovremeno najčešće primenjivan model kada je pakovanje garderobe u pitanju. To podrazumeva da popakujete majice sa majicama, pantalone sa pantalonama i sl. Trudite se da ono što najčešće nosite stavite u visini očiju, kako biste imali bolju preglednost, a stvari koje ređe nosite odložite na manje pristupačne police.

Bilo koji od ovih modela da odaberete prilikom raspremanja ormara nećete pogrešiti. U svakom slučaju i sami znate da se lakše snalazimo kada nam je garderoba uredno popakovana i kada je sve pregledno, nego kada gubimo vreme tražeći neki određeni predmet.

Zato, pustite muziku kako biste stvorili prijatnu atmosferu za rad i krenite sa sezonskim raspremanjem ormara, proleće kuca na vrata.

loading...

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas da unesete svoj komentar
Unesite svoje ime