Koji je najbolji automobil za početnike?

0
1131

Tek ste dobili vozačku dozvolu, i već razmišljate o kupovini automobila. Ključno pitanje koje se nameće, a na koje ni sami nemate odgovor, jeste  kako znati koji je  najbolji automobil  za početnike. Ono čime treba da se vodite je da automobil nikako ne treba da bude statusni simbol. Sve dok ne steknete neko minimalno iskustvo i rutinu ne biste smeli da napravite tu grešku.

Pri kupovini vašeg prvog automobila gledajte da on bude mehanički u što boljem stanju. Male ogrebotine ili minimalna oštećenja na branicima i nisu toliko važni. Obavezno povedite nekog iskusnijeg (najbolje majstora) da pogleda automobil. Ne zaboravite da „nije zlato sve što sija“ tako da vam u prvom momentu ne treba atraktivan automobil, već mehanički ispravan i bezbedan za vožnju.

Večita dilema – benzinac ili dizelaš?

Najverovatnije ćete imati dilemu koji automobil odabrati, tim pre što ste početnik i nemate mnogo iskustva. Ljubitelji benzinaca će vas savetovati da kupite benzinac, a vozači dizelaša će vam sugerisati da je dizelaš bolji. Istina, automobili na dizel su možda bolji za početnike, jer imaju veći obrtni moment i samim tim se teže gase. Vama kao početniku to može odgovarati, posebno ako niste vešti sa papučicom gasa i kvačila.

Verovatno ćete biti u situaciji i da čujete da dizel motori prelaze 3 puta više kilometara do generalnog servisa kao i da se lakše voze. Sem toga, bolji su za početnike, jer imaju elastičniji motor i manje troše. 

I sami ste primetili da su u auto-školama zastupljeni automobili na dizel. Ovo sa jedne strane može da vam predstavlja olakšanje, s obzirom na to  da imate iskustva u vožnji. Mada, morate biti spremni i na promene, jer to što ste tamo vozili automobil na dizel ne znači da jednog dana nećete preći na automobil na benzin.

Imajući u vidu da vama treba automobil koji nije mnogo skup, a koji je tehnički ispravan, možda nije toliko važno koju vrstu goriva koristi, već je bitno da zadovolji osnovne početničke korake.

Da li je bitno koje je  marke automobil za početnike?

Postoje automobili koji se izdvajaju pristupačnom cenom, lakoćom upravljanja, jeftinim delovima i koji imaju razgranatu mrežu ovlašćenih servisa. U nastavku teksta ćemo vam predstaviti neke od njih koji su najbolji i najčešći izbor kada su u pitanju automobil za početnike.

Fiat punto – automobil za svačiji džep 

Fiatove modele često možemo videti na ulici. Veoma su laki za upravljanje i imaju izuzetno rasprostranjenu mrežu rezervnih delova. Mali su potrošači i imaju rasprostranjenu paletu motora što ih čini idealnim za obuku i savladavanje vaših prvih kilometara. Istovremeno, ovo je jedan od jeftinijih modela, tako da su i zbog toga popularni za početnike.

Ford fiesta ili ford fokus – urbani gradski automobili

Fiesta i fokus su dva fordova modela koja su se veoma dobro pokazala u gradskoj vožnji. Ovi modeli predstavljaju spoj povoljnih i kompaktnih vozila iz srednje klase. Preporučuju se mladim vozačima, jer odlično prolaze na tehničkom pregledu, a delovi za njih su lako dostupni. Sem toga, smatraju se malim potrošačima i veoma su udobni.

Citroen C3 – automobil koji lepši pol obožava

Ovo je automobil koji u poslednje vreme sve češće viđamo na ulicama, a istovremeno je postao veoma popularan kod vozača početnika. Sama paleta boja ga čini veoma atraktivnim na prvi pogled. Ako na to dodamo veliki izbor motora različitih kubikaža i pogona na dizel i benzin, onda je sasvim razumljivo što ga mladi obožavaju. U pitanju je veoma mali potrošač koji je lak za održavanje. A sama pomisao da citroen servis imamo skoro u svim gradovima, doprinosi tome da ovaj automobil deluje kao idealno rešenje.

Reno megan – francuski lepotan

Ovaj automobil je znatno veći od svih modela koje smo već naveli, ali je ipak nedovoljno veliki da bi postao pravi porodični automobil. Njegova savršena linija privlači gotovo svakog kupca. Ako na sve to dodamo odličan paket opreme, onda je ovaj automobil pravi izbor za mladog vozača. Istovremeno, ovaj model je odličan izbor za nekog ko želi da vozi kvalitetan i za savladavanje lagan automobil. Današnji megani su još moderniji, jer se javljaju u nekoliko varijanti i sa petoro vrata.

Ovde su navedeni samo neki od modela koji se preporučuju početnicima. Ukoliko odaberete neki od njih nećete se pokajati, jer svaki od ovih modela se odlikuje funkcionalnošću, efikasnošću i modernim izgledom.

Nadamo se da smo vam ovim tekstom donekle pomogli u odabiru vašeg prvog automobila. Želimo vam udobnu vožnju i mnogo pređenih kilometara!

loading...

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas da unesete svoj komentar
Unesite svoje ime