Unapređenja koja donosi Android 13 operativni sistem

0
1213

Google je zvanično lansirao poslednju stabilnu verziju najrasprostranjenijeg operativnog sistema za Android telefone! Sredinom avgusta 2022. godine na tržištu se pojavio Android 13. Kao i svake godine prvi uređaji koji su imali instaliran ovaj operativni sistem bili su, naravno, Google-ovi Pixel modeli. Danas veliki broj pametnih telefona poznatih proizvođača već ima ovaj operativni sistem uključujući brendove Samsung, Nokia-u, Motorola i OnePlus.

telefon
Pexels.com

U odnosu na svoju prethodnu verziju, Android 13 nam donosi neke novine. Možda ih nema puno kao što su neki očekivali ali su prilično interesantne. Naravno, neke stvari poput slanja SMS-a ćete raditi na isti način kao i do sada, ali ćete zato dobiti neke nove funkcije i podešavanja koja su značajna i na koja treba da obratite pažnju. 

Možemo ih generalno podeliti u tri grupe: poboljšanje privatnosti i bezbednosti, ažuriranja vezana za funkcionalnost i promene u dizajnu. Ako želite da saznate detaljno šta nam novo donosi operativni sistem Android 13, nastavite da čitate tekst. 

Ažuriranje privatnosti i bezbednosti

Privatnost i bezbednost su oduvek bile u vrhu prioriteta kada je Google u pitanju. I ovog puta je to slučaj. Sa svakim novim Android izdanjem, kompanija se potrudila da operativni sistem učini sigurnijim, sa većom kontrolom korisnika nad stvarima koje su najvažnije. 

Po prvi put kod nekog Android operativnog sistema biće spojene oblast privatnosti i bezbednosti na jednom mestu. Čini se sasvim logično. Ovo novo “čvorište” će uključivati nove kartice i prozore koji će vas obaveštavati o svim bezbednosnim rizicima sa kojima se korisnici mogu suočiti. Naravno, i dalje ćete na neke “staromodne” načine morati da brinete o svojim podacima. Google-ova preporuka je da sve vama bitne podatke, poput kontakata ili  fotografija, stavite u Google Drive. Osim što će biti bezbedni, kasnije ćete lako moći da uradite bekap i čuvanje podataka na telefonu, ili njihovo prebacivanje na novi uređaj. 

telefon-gugl-android
Unsplash.com

Takođe, umesto iskačućih prozora za ”pristup spoljnoj memoriji” aplikacije koje traže pristup vašem uređaju imaće tri vrste dozvole – “Read media images”, “Read media audio” i “Read media video”.  Novina je i to što će u podešavanjima u kartici “Security” bojama biti naznačeno koji segmenti vašeg telefona zahtevaju da na njih obratite pažnju. Tako na primer, zelenom bojom i znakom “tačno” biće obeleženi oni koji su maksimalno bezbedni, dok će žutom i znakom uzvika biti obeleženi segmenti na koje traba da obratite pažnju.

Poboljšanja vezana za funkcionalnost

Što se tiče funkcionalnosti, postoji nekoliko novina. Pre svega, tu je podrška za QR skener. Na prethodnim verzijama za skeniranje QR kodova morali ste da skinete ovu korisnu aplikaciju, koja bi zatim bila stalno na vašem displeju. Sada je to stvar prošlosti. Na najnovijem Android 13 OS postoji dugme za brzo pokretanje jednostavnog QR skenera direktno iz trake sa obaveštenjima, poput onog za kreiranje fotografija. Funkcija je jednostavna, ali barem više nećemo morati da skidamo posebne aplikacije za to. 

Dalje, najnovija zvanično objavljena verzija Androida ima ugrađenu podršku za Bluetooth LE audio. To je novi standard za prenos audio fajlova kojim se smanjuje latencija prilikom korišćenja bežičnih uređaja za reprodukciju zvuka. Takođe, redizajniran je i prozor u kome se menja odnosno bira audio izlaz. Promena je kozmetičke prirode kako bi se bolje uklopila u šemu Material You (naziv za jedinstveni Google-ov dizajnerski stil koji je prvi put predstavljen na prethodnom Android 12 operativnom sistemu).

telefon-gugl
Unsplash.com

Moramo obavezno da pomenemo i Panlingual – ako za komunikaciju koristite više jezika ovo bi mogao biti jako koristan novitet za vas. Pomoću ovog servisa možete podesiti različite jezike na različitim aplikacijama i sve to odvojeno od sistemskih podešavanja. To znači da sistem može biti podešen na engleski jezik a aplikacije na francuski ili srpski. 

Još jedna funkcionalna novina je redizajniran clipboard (međumemorija). Na primer, kada isečete ili iskopirate određeni tekst u Android 13 operativnom sistemu, pojaviće se novo polje u donjem levom uglu. U njemu ćete moći da vidite prikaz onoga što ste iskopirali, ali isto tako i da kliknete na olovku i prepravite daj deo teksta. Zatim odaberite opciju “nalepi” ili “paste” i dobićete novu verziju. Ovo je mala promena ali može biti veoma korisna za sve one koji telefon često upotrebljavaju za uređivanje teksta. 

Promene u dizajnu

Nadovezujući se na vizuelno preuređenje koje je predstavljeno sa Androidom 12, i njegov naslednik ima dosta poboljšanja kada je u pitanju ovaj deo interfejsa. Android 13 sada ima tematske ikone koje uzimaju dominantnu boju pozadine koju ste odabrali i primenjuju je kao nijansu na vašim ikonicama. Jedini problem je što je ova opcija trenutno dostupna samo kada su u pitanju ikonice sa Google-ovim standardnim aplikacijama, poput Google Maps. Nadamo se da će podrške za aplikacije drugih kompanija takođe dobiti ovu mogućnost. 

telefon-aplikacije
Unsplash.com

Treba reći da je na dvanaestici bilo osam paleta boja koje su se mogle koristi na pozadini, a da je sa novim OS sada taj broj udvostručen. Nažalost, ova funkcija radi za sada samo na početnom ekranu.

Još jedna novina je napredno podešavanje za prikaz obaveštenja u toku rada sa telefonom. Android 13 podrazumevano omogućava poruke obaveštenja ili notifikaciju, ali će vas sada pitati da li želite da primate poruke od određene kompanije ili sajta. To će za posledicu imati manje “gužve” na traci za obaveštenja, ako ih ne želite, što je svakako dobra opcija. 

I dok čitate ovaj tekst, treba da znate da je Google već izbacio, odnosno bolje reći radi na novoj Android 14 verziji operativnog sistem za pametne uređaje. Za sada su lansirane dve probne verzije namenjene programerima i softverskim kućama kako bi mogle da počnu sa pripremama novih i sa ažuriranjem starih aplikacija. Svetlost dana za široku upotrebu bi verzija 14 trebalo da ugleda krajem avgusta ili početkom septembra ove godine. Ono što najavljuju iz Google-a su poboljšanja u domenu performansi, privatnosti i naravno, bezbednosti. 

Na kraju treba reći da još uvek nisu svi novi pametni telefoni koji koriste Android operativni sistem dobili njegovu poslednju verziju. Zato, kada birate vaš sledeći uređaj proverite da li podržava Android 13 ili ne. Za neke modele se zna da ga već imaju instaliranog, dok se za druge tek očekuje podrška.  

loading...

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas da unesete svoj komentar
Unesite svoje ime