Kako napraviti dobru fotografiju – saveti i preporuke

1
3334

Ja obožavam da fotkam, koristim svaku dobru priliku da od zaborava otrgnem momente koji će me nekada u budućnosti inspirisati da budem bolji, motivisaniji, srećniji. Kada slikate stalno, vremenom naučite neka pravila, trikove. Na internetu imate dosta toga, u uputstvima za korišćenje svog uređaja takođe možete pronaći dosta korisnih informacija. Evo nekoliko preporuka kako napraviti dobru fotografiju, pokušajte i sami videćete veliku promenu u kvalitetu.

Približite se

Jednom je jedan poznati fotoreporter rekao: „Ako vaše fotografije nisu dovolјno dobre, niste dovolјno blizu.“ Ako vam deluje da vaše slike ne iskaču, da su nekako prazne i beživotne, napravite korak ili dva bliže objektu. Napunite kadar svojim objektom i videćete koliko će sve bolјe izgledati. Vaša fotografija bez bespotrebno izgublјenog prostora izgledaće sasvim drugačije. Što ste predmetu bliži, to se bolje mogu videti detalji.

Fotkajte svaki dan

Najbolјi način da ojačate svoje veštine je da vežbate. Mnogo. Fotkajte koliko god možete – nije važno šta. Provedite svaki mogući trenutak iza objektiva. Kako se vaše tehničke veštine baratanja aparatom vremenom budu pobolјšavale, vaš osećaj da ih iskoristite da pričaju priče takođe će se izoštriti. Ne brinite previše zbog početničkih grešaka. Vaš stil je nešto što će se graditi dugo vremena. Nekada od zanimacije možete napraviti unosan posao. Zarada od hobija je svakako nešto o čemu svi maštamo, tako da nemojte nikada odustajati ako je to ono što zaista volite.

Fotograf

Uvek pazite na svetlo

Pre nego što podignete fotoaparat, pogledajte odakle dolazi svetlo i iskoristite ga u svoju korist. Bilo da se radi o prirodnoj svetlosti koja dolazi od sunca ili veštačkom izvoru poput lampe. Ovde eksperimenti igraju značajnu ulogu, probajte da koristite svetlost kako bi pobolјšali svoje fotografije. Kako svetlo utiče na scenu i objekt? Da li će vam poslužiti za isticanje objekata ili za bacanje zanimlјivih senki? Sve su to bitne stvari koje možete koristiti da bi obična fotografija bila izvanredna.

Koristite blic tokom dana

Možda biste pomislili da bi trebalo da koristite blic samo noću ili u zatvorenom, ali to uopšte nije slučaj. Ako je vani izuzetno vedar dan, a sunce stvara oštre senke na vašem objektu, uklјučite blic. Dodatna svetlost, će popuniti te ružne senke i stvoriti mnogo za oko prijatniju fotografiju.

Pravilo trećine

Pravilo trećine je vrlo jednostavno. Okvir podelite u 9 jednakih pravougaonika (kao kad igrate iks-oks). Mnogi proizvođači fotoaparata su omogućili opciju prikaza ove mreže u režimu prikaza uživo (android telefoni takođe imaju ovu opciju).

Ideja je da se važni elementi (glavni objekat) postave duž jedne ili više linija ili gde se linije presecaju. Imamo prirodnu tendenciju da želimo da glavni predmet postavimo u sredinu. Glavni objekat, se obično smešta u jednoj od tačaka preseka, koje se nazivaju i energijske tačke. Ako objekat postavite pravilno koristeći pravilo trećine, dobijaćete neuporedivo atraktivnije fotografije.

Grid

Podesite fokus fotoaparata

Današnje kamere smart telefona opremljene su finim senzorima koji automatski prepoznaju objekte, lica itd. i fokusiraju ih u prvi plan, ali to nekada nije tako očigledno. Da biste podesili mesto na koje želite da se fokusira objektiv vaše kamere, otvorite aplikaciju za fotoaparat i dodirnite ekran tamo gde želite da izoštrite.

Na primer, ako fotografirate nešto u pokretu, može biti teško da vaš fotoaparat prati objekat i biće potrebno da ponovo fokusirate. Dodirnite ekran vašeg fotoaparata neposredno pre fotografisanja kako biste osigurali da predmet koji se kreće ima što bolji fokus. Na ekranu fotoaparata će se pojaviti četvrtasti ili kružni okvir, koji služi da premešti fokus vašeg snimka na sav sadržaj unutar tog okvira.

Pronađite različite perspektive

Snimanje fotografija iz jedinstvenog, neočekivanog ugla može ih učiniti nezaboravnim – obično stvara iluziju dubine ili visine kod subjekata. Takođe, slika se ističe svojom orginalnošću, jer se većina fotografija snima ili ravno ili iz ptičje perspektive.

Ako već pričamo na tu temu hajde da se malo upoznamo sa uglovima u fotografiji. Možda ste čuli za pojan rakurs – ovaj pojam odnosi se na položaj kamere u odnosu na objekat koji je u fokusu.

Ovde imamo podelu na:

  • Normalni rakurs – kada je kamera u visini očiju i slika se ravno napred (najčešći slučaj);
  • Donji rakurs – žablja perspektiva, može se koristiti kod isticanja superiornosti, pa čak i usamljenosti objekta koji slikamo. Slike iz ovog ugla obično nemaju pozadinu.
  • Gornji rakurs – ptičija perspektiva, gledano iz ovog ugla čini da je objekat nekako slabiji ili ranjiviji.

Pronađite malo drugačiji ugao, slika će biti zanimljivija. Vidite i sami da zavisno od ugla gledanja i udaljenosti od objekta, slike mogu da pričaju različite priče, o usamljenosti, superiornosti ili šta god budete želeli da prikažete.

Igrajte se sa refleksijama

Ima nešto tako idilično u prizorima kada se nebo ogleda u vodi. Postoji razlog zašto to volimo videti – očima gode refleksijije. Zato potražite mogućnosti da se igrate sa njima na fotografijama.

Postoji mnoštvo mesta na kojima se ne mogu videti refleksije – lokvice, bare, jezera, ogledala, sunčane naočare, čaše i različite metalne površine su samo neki od primera.

Kliker
Na slici se nalazi kliker u kome je zarobljen jedan predivi pejzaž

Potražite simetriju

Simetrija se može definisati kao „nejasan osećaj harmonične i lepe proporcije i ravnoteže“. A slike u kojima se poštuje simetričnost mogu biti neverovatno prijatne za oko – to je takođe jedan od najjednostavnijih i najubedlјivijih načina da se ukomponuje dobra fotografija.

Simetrija - stepenice

Na fotografiji, simetrija obično znači stvaranje slike koja se može podeliti u dva jednaka dela koji su kao ogledalo jedna drugoj. To je malo drugačije od refleksije – simetrija se može naći svuda gde uperite pogled. I zapamtite – koristite mrežu (“grid” opciju) kako biste sve savršeno uskladili.

Mora da se šališ

Kada slikate ljude, probajte da im na svaki mogući način navučete osmeh na lice. Dobro tempirana šala uvek će izazvati prirodniji osmeh, nego jednostavno samo reći „osmeh“. Nekim ljudima usiljeni osmeh može napraviti na licu više štete nego koristi.

Kako napraviti dobru fotografiju? – nadamo se da smo vam bar malo približili ovu temu i naterali vas da razmislite o fotografiji danas vrlo unosnom zanimanju.

loading...

1 KOMENTAR

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas da unesete svoj komentar
Unesite svoje ime