Kako razlikovati dobra zaštitna stakla za telefon od onih lošijih

0
1932

Naši pametni telefoni su postali nešto skuplje igračke, bez kojih ne možemo da zamislimo nijedan dan. Upravo zato je veoma važno da ih na pravi način sačuvamo od svih negativnih spoljašnjih uticaja. Kako bismo to uradili potrebno je da pronađemo adekvatnu zaštitu za telefon u vidu stakla, maski i različitih futrola, koje se nude na tržištu.

Ipak, kako bi zaštita telefona zaista obavila svoj posao potrebno je da bude kvalitetna. Zato ćemo u tekstu koji sledi govoriti o zaštitnim staklima i kako razlikovati kvalitetna od onih lošijih.

Staklo koje pokriva celu površinu ekrana 

Kada budete kupovali staklo za telefon, veoma je važno da obratite pažnju na to da li ono pokriva ceo ekran vašeg telefona. Ukoliko to nije slučaj, odnosno ako su ivice ekrana nezaštićene, staklo nije adekvatno. Ovakva stakla obično su jeftinija od onih koja pokrivaju ceo ekran, ali njihov kvalitet je lošiji.

Pre svega, Marfijev zakon se uvek pobrine da vam se telefon okrnji tačno na toj površini koja nije zaštićena, pa se tako mala pukotina može naći upravo na ćoškovima koje zaštitni ekran nije obuhvatio. Pukotina može da nastavi da se širi, i samim tim telefon će se i povećati oštećenje telefona.

Zato je mnogo bolje kupiti stakla koji pokrivaju ceo ekran, i na taj način će vaš ekran biti pokriven čitavom površinom, pa će samim tim i mogućnost lomljenja biti znatno manja. 

Takođe, ukoliko staklo ne pokriva ceo ekran veće su šanse da će ući vazduh između zaštitnog stakla i ekrana, i to upravo na ćoškovima koji ne dosežu do kraja ekrana, što će dovesti do bržeg odlepljivanja stakla, što smanjuje njegovu zaštitnu moć, i dovodi do toga da prilikom pada ekran biva oštećen bez obzira na zaštitno staklo.

Debljina stakla može biti važan faktor 

Prilikom kupovine zaštitnog stakla važno je i da obratite pažnju i na njegovu debljinu. Prosečna debljina stakala je 0,3 do 0,4 mm. Ova debljina je optimalna kako bi vaš telefon bio zaštićen. Nešto deblja stakla su kvalitetnija, dok ona tanja u većini slučajeva nisu adekvatan izbor.

Vodite računa o tome da debljina stakla zadovoljava standarde, jer će sve tanje i oskudnije varijante bili loš izbor sklon brzim oštećenjima i pucanju. U ostalom, malo deblja zaštitna folija ima oko 0,1 mm, samim tim ovakva debljina je neprihvatljiva za staklo, koje važi za sigurniji vid zaštite u odnosu na foliju.

Od čega sve štiti staklo za telefon?

Zaštitno staklo ne štiti samo od pucanja ekrana, nego i od različitih drugih vidova oštećenja. Tako će ono sačuvati ekran od habanja, grebanja, ulubljivanja i slično. Takođe, zaštitiće ekran od prljanja i nastanka različitih fleka. 

Staklo ne treba da se znatno razlikuje od ekrana telefona

Dobro staklo treba da funkcioniše tako da vi i zaboravite da ga imate, odnosno da ne pravi veliku razliku između ekrana telefona sa i bez stakla, a da ga u isto vreme štiti od oštećenja. Kvalitetno zaštitno staklo treba da bude isto na dodir kao i ekran, da neometano funkcioniše, i da bude nalepljeno tako da savršeno prijanja ekranu.

Da li stavljati zaštitno staklo na ekran sa oštećenjem?

Ukoliko je vaš ekran u potpunosti slomljen, ili ima reljefaste pukotine i oštećenja, zaštitno staklo vam neće biti od pomoći. S druge strane, ukoliko je vaš ekran napukao na jednom mestu, ili ima manja oštećenja u vidu linija po kojima se ekran slomio, zaštitno staklo i dalje može imati svoju ulogu.

U ovom slučaju će staklo sprečiti širenje pukotine, koje bi se bez njega posredstvom negativnih spoljašnjih faktora, sigurno nastavilo. Kada se zaštitno staklo lepi na ekran koji ima manja oštećenja važno je da se to uradi pažljivo i da se mehurići vazduha natali na neravninama uklone pažljivo. 

Dobro staklo ćete prepoznati i po tome što ima tanak sloj plastične zaštite ispod samog stakla. Ona je izuzetno važna jer ukoliko se zaštitno staklo slomi u paramparčad, ova deo će sprečiti da oštri delići oštete i ekran telefona. 

Nadamo se da će vam ovi saveti koristiti prilikom izbora zaštitnog stakla, i da ćete pronaći kvalitetan proizvod koji će vaš pametni telefon sačuvati od bilo kakvih oštećenja, a samim tim obezbediti dugovečnost vašeg uređaja, koji predstavlja nezaobilaznu stavku u životu svakog pojedinca.

loading...

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas da unesete svoj komentar
Unesite svoje ime