Inovativne ideje za opremanje savremene kuhinje

0
762

Savremene kuhinje sve više zauzimaju primat u poređenju sa tradicionalnim kuhinjama, od kojih se razlikuju po boji, kuhinjskim elementima i uređajima, kao i prema količini svetlosti. Bez obzira na izgled, kuhinja je svakako najvažnija prostorija svakog doma, jer predstavlja mesto gde se svakodnevno okuplja porodica. Opremanje savremene kuhinje podrazumeva dobro planiranje, kao i upoređivanje cena u više prodajnih objekata, jer zahvaljujući tome može da se uštedi prilična suma novca. 

Kako biste svojoj kuhinji dali lični pečat brižljivo odaberite boje vodeći računa da se međusobno uklapaju. Ukoliko vaš izbor budu kuhinje rađene po meri pažljivo birajte materijal vodeći računa o njegovoj izdržljivosti i dugotrajnosti. Kvalitet radne ploče bi trebao da vam bude presudan prilikom kupovine, ali nije zanemarljiv ni dezen koji je bitno uskladiti sa ostatkom kuhinje.

Prilikom odabira kuhinjskih uređaja potrudite se da nabavite one uređaje koji će vam doneti dugoročnu uštedu, odnosno one koji su mali potrošači električne energije. Ne zaboravite na osvetljenje, jer zahvaljujući adekvatnom osvetljenju svojoj kuhinji ćete dati dodatnu notu elegancije. 

Najčešće korišćene boje za opremanje savremene kuhinje

Boje koje su trenutno hit i kojima se odlikuju moderne kuhinje se kreću od jarkih do neutralnih boja. Najčešće se kombinuju dve do četiri boje bez obzira na to da li se radi o boji zidova, kuhinjskim elementima ili podu. Kako biste kuhinji dali dodatnu živost, potrebno je da intenzivirate jednu od njih. 

Bilo da ste početnici u kuvanju ili ste vrlo vešti u pripremanju obroka, ne zaboravite da treba da postoji nešto u vašoj kuhinji što će vas inspirisati na kuvanje. Kuhinja svakako ne mora da nosi istu paletu boja kao ostatak vašeg životnog prostora, ali ne bi bilo loše da zadržite neki kontinuitet. Brižljivo odaberite pločice za kuhinju vodeći računa da predstavljaju kontrast kuhinjskim elementima. 

Savremene kuhinje na kuhinjskim elementima uglavnom imaju staklo 

Dizajneri enterijera preporučuju da za kuhinjsku konstrukciju odaberete prave linije. Svetlo drvo poput javora ili hrasta može biti idealno. Ukoliko odaberete kuhinju po meri, savršeno bi bilo da u viseće elemente ugradite prozirna ili zamućena stakla koja se otvaraju prema gore. Ručke za kuhinjske elemente bi trebalo da budu od nerđajućeg čelika ili nikla. 

Ako vaš izbor bude kuhinja pravljena po meri imajte u vidu to da na tržištu postoje razni materijali koji su naizgled isti, ali su velike razlike među njima, kako u ceni tako i u kvalitetu. Najjeftiniji materijali za kuhinjske elemente su sa razlogom jeftini, jer relativno brzo propadaju i uništavaju se. 

Radne ploče su nezamenljiv deo svake savremene kuhinje

Budite obazrivi prilikom odabira radne ploče za kuhinju. Neki od razloga za to su dezen, debljina, kao i materijal od koga je ploča napravljena. Vodite računa da sve to uklopite sa radnim delovima kako biste napravili topao i funkcionalan kutak. Mermerne radne ploče su nezamenjiv deo svake savremene kuhinje. Pored toga što se izdvajaju elegancijom i lepotom, otporne su na veoma visoke temperature. Osim mermera, izuzetno je dobar i granit. Prednost ovakvih radnih ploča je što se mogu nabaviti u različitim, bojama tako da se mogu uklopiti u svaku kuhinju.

Birajte kuhinjske uređaje koji donose dugoročnu uštedu 

Prilikom odabira kuhinjskih uređaja morate voditi računa da nabavite uređaje koje ćete prilagoditi načinu života. Osim što ćete voditi računa o boji i dizajnu kuhinjskih uređaja, postarajte se da nabavite uređaje koji će dugoročno predstavljati uštedu novca. Ovi uređaji su u samom startu nešto skuplji, ali ubrzo ćete se uveriti u sve benefite koje će vam doneti, kao što je velika ušteda struje, odnosno novca. 

Savremene kuhinje podrazumevaju kuhinjske uređaje od nerđajućeg čelika, ali nećete pogrešiti ukoliko vaš izbor budu uređaji u beloj ili crnoj boji. Preporučljive su ugradne rerne koje treba postaviti u visini struka, jer ne samo da deluje otmenije već je neuporedivo praktičnije za rad u kuhinji. Obavezno nabavite veliki kuhinjski aspirator kako biste svojoj kuhinji dali profesionalan izgled.

Pravilnim odabirom osvetljenja stvorite očaravajući ambijent

Vrlo pažljivo odaberite osvetljenje za svoju kuhinju. Ono će dodatno pojačati boje i dati im neodoljiv sjaj. Posebno ukoliko je kuhinja ukrašena tamnim tonovima, osvežite je odabirom odgovarajućeg osvetljenja. Nećete pogrešiti čak i ako budete birali različite vrste osvetljenja, jer nije fokus samo na poboljšanju estetskog doživljaja već je neophodno da čitav ambijent bude praktičan. 

LED trake su sjajan način da osvetlite bilo koji deo enterijera. U kuhinji su idealne ukoliko se nađu ispod visećih elemenata. Takođe možete ugraditi i neonsko osvetljenje, mada je LED rasveta jeftinija, pruža bolje osvetljenje i omogućava vam da osvetlite čitavu kuhinju.

Ovde su iznete samo neke ideje  koje  bi vam mogle koristiti prilikom opremanja savremene kuhinje. Vi ih svakako možete korigovati u skladu sa sopstvenim afinitetima i finansijskim mogućnostima.

 

loading...

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas da unesete svoj komentar
Unesite svoje ime