Da li je moguća selidba sa decom bez stresa i nervoze?

0
421

Preseljenje je jedan od stresnijih događaja u životu svakog čoveka i mnogi će se složiti sa tim. Sve kutije, nameštaj, lomljive stvari, elektronika i haos koji nekada traje mesecima izvor su jakog stresa i nervoze. Ako tome dodate i decu koja nemaju uvek razumevanja i strpljenja za pakovanje i raspakivanje, računajte da je nivo stresa utrostručen. 

U stvari, napetost počinje onog trenutka kada donesete konačnu odluku o preseljenju. To može biti iz različitih razloga, a najčešće je želja za kupovinom kuće ili prostranijeg stana. 

Da stvar bude teža, ako živite u velikom gradu, gde su gužve u saobraćaju veće, a život ubrzaniji, za selidbu će vam biti potrebna ozbiljna psihička priprema. 

Zbog toga mnogi agenti za nekretnine kažu da je kupovina i prodaja stanova u Beogradu najveći izazov kako za prodavce tako i za kupce. 

Ali, vratimo se glavnoj temi – kako se sa decom preseliti sa što manje stresa i besa?

Počnite ranije sa pripremama

Od trenutka kada donesete konačnu odluku o preseljenju, počnite da razmišljate i o tome kako će ono izgledati. Možda nećete odmah znati tačan datum niti okvirno vreme selidbe, ali važno je da u glavi napravite organizaciju svega što vas čeka: da li ćete neki nameštaj zadržati i koji, šta ćete ostaviti, šta pokloniti ili prodati. Rešavajte jednu po jednu stvar. Razmislite da li postoje stvari koje vam nisu potrebne, bilo da se radi o nameštaju, garderobi, knjigama, igračkama i raznim drugim sitnicama. Čak i da se ne nazire dan konačnog preseljenja, dobro je da se rešite nepotrebno nagomilanih stvari. Dok polako rasterećujete prostor u kome trenutno živite, imaćete priliku da natenane razmislite o tome šta će vam sve biti potrebno u novom domu. 

Nabavite kutije, kese i zaštitne folije za pakovanje

Kada saznate okvirno vreme konačne selidbe, počnite da nabavljate materijal za pakovanje stvari. Iako vam se čini da ima vremena, najbolje je da se što pre snabdete kutijama, kesama, folijama i trakama za pakovanje. Videćete da će vam mnogo značiti ako ranije spakujete stvari koje sigurno nećete koristiti do selidbe. Olakšaćete sebi i ostalim ukućanima posao. Kada se pakovanje i prevoz zahuktaju, biće manje nervoze, jer već su neke kutije spakovane i spremne za transport. 

Uključite decu

Znate da mališani vole da učestvuju u svakodnevnim aktivnostima i da zamišljaju da su već veliki. Na primer, dajte im tri kutije. U jednu neka stavljaju stvari koje žele da zadrže, u drugu one koje žele da poklone nekome, a u treću one koje su za reciklažu ili bacanje. 

Na taj način ćete ih angažovati da razmišljaju o korisnim stvarima, da nekome pomognu poklonom i da se zanimaju tokom pakovanja. 

Dopustite im da izvuku apsolutno sve igračke, knjige i drangulije koje čuvaju u svojoj sobi i da ih raspoređuju. Naravno da ćete na kraju vi preuzeti posao i sortirati sve tamo gde treba da bude, ali bićete sigurni da vam neće smetati dok se igraju svojim davno zaboravljenim igračkama. 

Ne zaboravite nalepnice i obeležavanje

Ovde takođe možete uključiti decu i selidbu im učiniti zabavnom. Svi mališani vole nalepnice i crtanje na zabranjenim mestima. Sada im to dozvolite. Dok pakujete kutije, dajte im zadatke da crtaju ono što se u njima nalazi. Na primer: knjige, igračke, garderobu, razne detalje iz stana itd. Zatim im dozvolite da zalepe nalepnice i ukoliko znaju da pišu, neka napišu šta se u kutiji nalazi. Ako su još uvek mali za pisanje, učinite to vi, ali im pokažite kako ste obeležili i objasnite zbog čega ste to učinili. 

Držite se rutine

Preseljenje je jedanko stresno kako za roditelje, tako i za decu. U stvari, deci je možda i stresnije, jer ne sagledavaju širu sliku i još uvek ne shvataju šta ih očekuje. Vezani su za prostor u kome žive, bez obzira na to što će im u novom biti komfornije i udobnije. Zato je dobro da počnete sa pakovanjem i pripremama ranije, kako ne biste upadali u gužvu i zbrku tokom preseljenja. Umor i stres neće biti na najvišem nivou ako ste sebi dali dovoljno vremena za organizaciju i raspremanje stvari. Na ovaj način ćete i dalje moći da se držite neke osnovne rutine sa decom pa će i ona selidbu prihvatiti bolje i opuštenije. 

Selite se korak po korak, ukoliko je moguće

Selidba nije samo pakovanje, prevoz i raspakivanje stvari. To je kompletna promena životne organizacije i navika. Ako je vama čudno što ćete se uskoro buditi u drugoj prostoriji, imati drugačiji pogled kroz prozor i pripremati obroke u novoj kuhinji, zamislite kako je tek deci. To što je novi dom verovatno moderniji, komforniji i bolji od prethodnog, ne umanjuje njihovu zbunjenost i strah od nepoznatog. Zato razmislite da li postoji mogućnost da neke životne navike polako prebacujete u novi prostor, a da sve izgleda kao dobra avantura. Na primer, predložite da za vikend ručate u novoj trpezariji, koliko god da je nesređena. Zatim provedite popodne u budućem domu. Korak po korak i doći ćete do spavanja. Prespavajte makar jednu noć pre konačnog preseljenja. Dozvolite deci da zavole svoj novi dom. Biće lakše i lepše svima.

Mislite na omiljene predmete

Svako u domu ima omiljene predmete. To nisu oni neophodni, već oni dragi, koji nose posebne uspomene. Za decu su to uglavnom igračke. Potrudite se da prilikom selidbe posebnu pažnju obratite upravo na omiljene igračke vaših mallišana. Predložite im da ih spakuju u poseban ranac ili torbu koju će lično izneti iz kuće. Kada uđete u novi prostor, prvo zatražite od dece da donesu omiljene igračke, pokažu im novi dom i pronađu kutak u kome će im biti najudobnije. 

Kroz igru ćete ulepšati samo preseljenje u učiniti ga lepom uspomenom.

loading...

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas da unesete svoj komentar
Unesite svoje ime