4 dobra razloga zbog čega je dobro da sami čistite kuću

0
2530

Da čišćenje kuće može da bude zamoran posao, činjenica je koju ćemo teško moći da osporimo. To najviše dolazi otuda što je u pitanju isti posao koji se neprestano ponavlja. Taman završimo jedno, pojavi se nešto drugo što treba pospremiti i tako u krug. Najmanje što nam je potrebno posle napornog radnog dana ispunjenog obavezama je još jedan dodatni zadatak, uz to i neinspirativan, mehanički, koji smo bezbroj puta ranije ponovili.

Međutim, ako promenimo ugao posmatranja, ako na čišćenje počnemo da gledamo kao na fizičku aktivnost, eto nama teretane u kući koja će uneti puno pozitivnih stvari u našu rutinu. Zašto bismo patili ako nemamo vremena za fitnes ili se teško uklapamo u organizovane termine? Sve što nam je potrebno je dobar usisivač, džoger i zabava može da počne.

#1 Čišćenje kuće troši kalorije

Hajde da krenemo od osnove. Ako je čišćenje fizička aktivnost, to znači da troši kalorije. Čak će se i stručnjaci složiti sa tim da vam redovno održavanje kuće pomaže u održavanju kondicije, a neki poslovi prosto „prže“ kalorije. Pogledajte rezultate israživanja o utrošku kalorija prilikom čišćenja:

  • Nameštanje kreveta: 70 kalorija, kao 20 minuta pilatesa
  • Pranje veša ručno: 148 kalorija, kao 40 minuta dizanja tegova
  • Peglanje: 157 kalorija, kao pola sata aerobika u vodi
  • Čišćenje metlom: 161 kalorija, kao pola sata vožnje biciklom
  • Brisanje prašine: 166 kalorija, kao 20 minuta aerobika
  • Usisavanje: 175 kalorija, kao 20 minuta džogiranja
  • Čišćenje prozora: 231 kalorija, kao 25 minuta kružnog treninga
  • Ribanje kupatila: 256 kalorija, kao 20 minuta vožnje sobnog bicikla
  • Ribanje poda: 259 kalorija, kao 15 minuta trčanja

Ako na čišćenje kuće počnete da gledate kao na priliku da izgubite neki centimetar u struku i par kilograma, možda ćete se radije prihvatiti ovih aktivnosti. Nedeljno čišćenje kuće je kao 2 treninga u teretani – zvuči suviše dobro i plus je istinito.

#2 Čišćenje kuće oslobađa stresa

Čak i ako niste Monika Geler, čišćenje kuće može blagotvorno da deluje na vaš organizam. Fizičke aktivnosti poput usisavanja i pranja su odvajkada dobro poznate antistres terapije. Tokom fizičkih aktivnosti u telu se oslobađa hormon endorfin, koji je zadužen za osećaj sreće i zadovoljstva. Dok sakupljamo veš, uzimamo usisivač u ruke, po mogućstvu koji je zadužen i za suvo i za mokro pranje, dok pospremamo regale i sređujemo kupatilo, eto prilike za oslobađanje od stresa i sakupljanje zadovoljstava.

Takođe, život u neredu može biti još jedan okidač stresa. Pospremanjem i čišćenjem stvaramo okruženje koje će nam biti jedna čista i mirna sredina koja pogoduje našim mislima, skladu i lepom raspoloženju. Ako nam ne verujete, probajte: počistite kupatilo, provozajte usisivač po stanu, pobrišite police i potom u sređenoj sobi popijte zasluženu kafu. Videćete koliko će vam prijati!

#3 Zadovoljstvo zbog dobro obavljenog posla

Redovno sređivanje i pospremanje životnog prostora je poput savladavanja sitnih prepreka. Ono što je zaista dobro kod obavljanja kućnih poslova je što su rezultati jasno vidljivi i ostavljaju utisak zbog dobro obavljenog posla. Gotovo da nema stvari u životu gde je before/after napredak tako upečatljiv.

Ako ne znate odakle da počnete, krenite od jedne stvari, od jednog dela stana ili kuće. Postoje dva ključne metode obavljanja kućnih poslova: po poslovima i po prostorijama. Po prostorijama znači da krenete od zasebnih prostorija i kompletno je sredite, pa onda idete dalje. Drugi način je da jedan posao, na primer brisanje prašine, obavite u svim prostorijama, pa onda krenete na neki drugi posao. Vi ćete spram prostorija i namešteja najbolje znati koja metoda je najbolja za vaš dom.

Ako želite najbolje rezultate, ne zaboravite da nabavite dobru opremu. Opremite se sredstvima, krpama i usisivačem jakog kapaciteta  koji će biti u stanju da odgovori na vaše i najzahtevnije prohteve. Dobra oprema pravi razliku, rezultati čišćenja duže traju, a tepisi i podovi izgledaju kao da su upravo izašli iz prodavnice.

#4 Ne zaboravite da se zabavite

Kakav god da je vaš način rada, ne zaboravite da se zabavite u poslu. Vreme koje koristite dok sređujete vaš životni prostor, možete upotrebiti korisno. Ako vas čeka nepreslušan vaš omiljeni podkast, ako vas muzika inspiriše ili ako ste krenuli na kurs stanog jezika – eto prave prilike da dok čistite stan, preslušate nov materijal. Na taj način ćete biti bolje motivisani, a i osećaj uzaludnosti će izostati. Imaćete utisak da ste uradili nešto duplo korisno, što opet povećava zadovoljstvo.

I na kraju, gledajte da razmišljate pozitivno. Ako ne možete da nađete agenciju koja će vam profesionalno održavati kuću, gledajte to sa pozitivne strane. Čišćenje kuće ima brojne benefite – uštedu sredstava, fizičku kondiciju, antistres dejstvo, zadovoljstvo i vreme za omiljene audio sadržaje. Uvek se setite toga, pa sledeći put kad se oneraspoložite – pojačajte muziku i krpu u ruke.

loading...

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas da unesete svoj komentar
Unesite svoje ime