Pica kao omiljena brza hrana Beograđana

0
2342

Bilo je potrebno da prođe gotovo jedan vek kako bi pica kao italijanski specijalitet stigla na prostore Srbije. Prvi zapisi o ovom jelu zabaleženi su još krajem 10. veka, ali je Margarita kao prva verzija zvanično nastala krajem 19. veka.

Picerija “Atina” je bio prvi restoran specijalizovan za pripremu ovog italijanskog recpeta na prostoru Beograda, a započeo je sa radom 70-ih godina 20. veka.

pizza-rukola-servirana-daska
Unsplash.com

Od tada pa sve do današnjih dana, Beograđani su imali prilike da probaju razne varijante pice i prošlo je dovoljno vremena da ovo jelo postane jedan od omiljenih obroka sa nogu, kod kuće kada nema ničega kuvanog, nakon izlaska ili u nekoj drugoj situaciji.

Sve je više i modernih restorana koji vam pored odlične ponude raznih pica omogućavaju kompletan užitak boravka u lokalu. Bilo da je u pitanju jedna od najpoznatijih beogradskih picerija ili ste se odlučili za lokalnog majstora pice iz vašeg kraja, svakako verujemo u vaš istančan ukus.

Saznajte zbog čega se nijedna brza hrana kod Beograđana ne može meriti sa picom.

Pravi se na mnogo načina i odgovara na različite ukuse

Izvorna pica koja je nastala u Italiji trebalo bi da se priprema sa tankim korama, mocarelom i paradajzom, ali je širenjem Italijana po čitavom svetu ovo jelo dobijalo najrazličitije kombinacije ukusa.

Osim čuvene pice sa debelim korama koja se pravi u Čikagu, 2. februara su gosti imali prilike da se na “Međunarodni dan pice” upoznaju sa najrazličitijim varijacijama kao što su:

  • “Tandori piletina pica” iz Indije;
  • “Šavarma pica” iz Holandije;
  • “Engleski doručak pica” iz Velike Britanije itd.

Pored ovih gurmanskih kulinarskih specijaliteta koje majstori pica priređuju širom sveta, ni na prostoru glavnog grada Srbije ne nedostaje kreativnosti u ovom pogledu. Gotovo svaki restoran ima svoj specijalitet, bilo da je to obična kaprićoza ili neki specifičan ukus kombinacije ukusa.

Beograd kao zaista veliki grad pored velikog broja stanovnika, svake godine ugošćava i mnoštvo stranaca iz čitavog sveta koji imaju veoma specifičan ukus kada je ovo jelo u pitanju.

Svi su uvek raspoloženi za parče pice

Jedna od činjenica koje picu poprilično izdvajaju u moru drugih jela, jeste da će retko ko odbiti parče. Ovo je naročito pogodno za mnoge socijalne okolnosti, poput proslave rođendana za dete, kućne žurke za tinejdžere ili zamenu za popodnevni ručak kada nema kuvane hrane.

Ne kažemo da druge opcije iz restorana brze hrane poput burgera, paste, palačinaka i ostalog nisu kvalitetne i popularne, ali nemaju tu univerzalnost koju poseduje pica.

pizza-kulen-debela-kora-servirana-daska
Unsplash.com

Ova italijanski specijalitet uvek je dobra opcija, bilo da želite odvesti voljenu osobu na romantičan sastanak u lepu piceriju ili ste u žurbi, pa vam je potrebno malo ugljenih hidrata za ostatak dana.

Pica se zbog svoje univerzalnosti nekako takođe ustalila kao prva i glavna opcija za poručivanje hrane. Da li možete zamisliti filmsko ili Sony veče sa prijateljima petkom uveče bez poručivanja pice?

I nama je teško da zamislimo tako nešto!

Veliki je broj opcija za vegane i vegetarijance

Pitanje ishrane, dijeta, zdravog načina života i načina ishrane kao što su veganstvo i vegetarijanizam danas su veoma popularna, pa na njih nisu ostali imuni ni Beograđani.

Sve je više osoba koje se okreću zdravom načinu života, treningu i ishrani bez mesa ili proizvoda bez životinjskog porekla.

Pica i u ovom pogledu može odgovoriti kao jelo pogodno za svačiji ukus. Za one koji se bave sportom ili su na malo strožim dijetama, preporučujemo recepte pice slične onima koje bi preporučili i vegetarijancima.

Odlučite se za opciju sa tankim korama od integralnog brašna, u kombinaciji sa dosta povrća, bez mesa i sira, ili makar bez puno sira, pa ćete dobiti nutritivno sasvim korektan obrok, koji veoma lako može biti vegetarijanski.

Zanimljivosti o pici koje će zanimati sve Beograđane

Zabeležene su razne kreacije pica majstora širom sveta, gde je ovo jelo bilo u raznim ulogama. Odlučili smo da odvojimo nekoliko zanimljivih informacija o italijanskom specijalitetu, pa pogledajte u nastavku:

  • Plutajuća picaPizza Pi je čuvena picerija koja se nalazi na brodu koji se kreće u oblasti Devičanskih ostrva i tako vrši prodaju;
  • Kutija za picu od pice – jedan Burklinski restoran osmislio je kutije za pice od pice i tako postao poznat širom sveta;
  • Softver koji pomaže pri odabiru pice – U Velikoj Britaniji u restoranu Pizza Hut postoji program koji pomaže pri odabiru pice neodlučnima. Softver prati kreanje očiju tokom pregledanja jelovnika i tako analizira šta vam se podsvesno najviše dopalo;
  • Najveća pica ikada – Italijani su naravno ti čija se pica nalazi u Ginisovoj knjizi rekorda prema veličini. U Rimu je 2012. godine napravljena pica velika 1.260 kvadratnih metara;
  • Pica farma –  u Jorktonu se nalazi ogromna farma podeljena na parcele, od kojih svaka služi za proizvodnju nekog od sastojaka za picu.

Verujemo da ove i mnoge druge kreativne ideje mogu zaživeti na prostoru Beograda, čiji su stanovnici neizmerno zaljublejni u ovo jelo bez koga bi osećali prazninu, kako emotivnu, tako i u stomaku.

Nadamo se da ste uživali čitajući tekst, a ukoliko ste ogladneli, prijatno!

loading...

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas da unesete svoj komentar
Unesite svoje ime