Aruba – top 10 stvari koje morate videti i doživeti

0
8207

U Zapadnoj Evropi i Americi već decenijama unazad postoji pravilo – ako želite idealan, egzotičan odmor na peskovitim plažama pod kokosovim palmama, onda morate da se prepustite čuvenom ABC turizmu. To u prevodu znači da po merilima savremenog turiste koji traži savršeni odmor i uzbudljive atrakcije upakovane u nedelju-dve, nema boljih mesta od Arube, Bahama i Kube (A, B i C).

Karipsko more koje zapljuskuje obale ovih ostrva, savršene plaže, što obogaćene kafićima, što u pustim uvalama, bogata kultura koja govori o prvom kontaktu Evropljana sa Novim svetom, egzotični ukusi i opuštajući način života – sve je to apsolutno vredno truda organizacije i obilaska. I to, naravno, nije sve.

Aruba je mali tropski raj koji je blagosloven idealnom klimom, toplim morem i laganim vetrićem koji ne dozvoljava da se kuvate na suncu. Zbog toga je idealna za posetu u svim godišnjim dobima, naročito u periodu kad je kod nas zima. Ako biste zimske dane radije da zamenite za ispijanje ruma na ležaljkama karipskog mora, onda pogledajte kakav tip individualnih putovanja su turističke agencije spremile za ovu sezonu.

A šta sve možete videti i doživeti na Arubi, pročitajte u nastavku teksta.

Šta videti i obići na „Srećnom ostrvu“

Aruba je jedno od najposećenijih ostrva koje se nalazi u Karipskom moru na samo 25 km od Venecuele. Dugačko je svega 30km i široko 9 km, zbog čega ga je lako obići bilo kojim iznajmljenim sredstvom. Plaže po kojima je Aruba nadaleko poznata nalaze se na severnozapadnoj obali, dok je obala koja je okrenuta ka Atlantiku više divlja, more ume da bude nemirno sa nepredvidivim strujama.

Aruba deli istorijske prilike sa ostalim karipskim državama. Naseljavali su je domoroci, da bi krajem 15. veka na ostrvo stigli Španci i kolonizovali ga. Holanđani koji su ostrvo kupili 1636. godine će ipak ovde ostaviti najveći uticaj. Ta čvrsta veza između Arube i Holandije traju i danas. Godine 1990. su zamrznuta nastojanja da se Aruba u potpunosti otcepi od Holandije i to je i sada tako.

Ostrvo možete obići taksijem, javnim prevozom, ili ako želite individualniji pristup, iznajmljenim automobilom. Svakako treba znati da je Aruba veoma malo ostrvo i da se većina znamenitosti nalazi u blizini smeštaja, tako da sa iznajmljivanjem automobila ne treba žuriti dok ne isplanirate šta tačno želite da vidite.

Najbolje plaže

Napopularnija plaža na ostrvu je Palm plaža. Njene vode su mirne i odlične za plivanje, dok vreme provedeno na obali možete iskoristiti za nalaženje školjki interesantnih oblika.

Boka Katalina je skroz pusta plaža koja je poznata po podvodnom svetu. Ima puno ronilaca u potrazi za podvodnim avanturama, ali i romantičnih parova koji bi da izbegnu gužvu i naprave romantični piknik na plaži.

Mnoge plaže su izuzetno pogodne za vodene sportove. Izuzetno su čiste, možda i najčistije na svetu, a jedan od razloga za to je i što je pušenje na plažama striktno zabranjeno!

Ukoliko vam u nekom trenutku more, plaža i izležavanje postane monotono, evo šta još možete posetiti i videti na Arubi.

#1 Arheološki muzej Aruba

Arheološki muzej Aruba je otvoren u obnovljenom istorijskom kompleksu u centralnom delu Oranjestada. Sama zgrada je nekada bila u privatnom vlasništvu, da bi tek kasnije bio transformisan u muzej koji čuva kulturno nasleđe sa ovih prostora. Ono što je najzanimljivije, to je što se u ovom muzeju kriju tajne nekadašnjeg života ostrva pre evropske kolonizacije.

#2 Arikok nacionalni park

Da li ima ostva na Karibima čiju 1/5 zauzima izuzetan nacionalni park? Aruba je baš takvo mesto. U nacionalnom parku možete videti značajan broj tropskih biljaka, životinja, uključujući i flamingose, koji su „trade mark“ ostrva.

#3 Bonbini festival

Ovaj festival se održava svakog utorka od 18.30 do 20.30 u dvorištu Istorijskog muzeja. Bonbini festival pruža turistima priliku da upoznaju kulturu, muziku, ples i način života meštana kroz lokalne običaje. Ko voli folklor i tradicionalne običaje, biće oduševljen ovim festivalom.

#4 Bubali svetilište ptica

Ovo svetilište je bogato stanarima kao što su mnoge ptice selice, uključujući čaplje, galebove, kormorane…

#5 Karneval

Ko dolazi u januaru, imaće prilike da poseti živopisni karneval koji se svake godine održava u to vreme.

#6 Praistorijska umetnost u pećinama

Da li ste znali da stari kontinent nije jedini koji ima očuvane crteže u pećinama? U sistemima pećina na Arubi turisti mogu videti dobro očuvane primere pećinskih crteža.

Kad smo već kod pećina, one u Guardirikiri su raj za slepe miševe, a pećina Huliba je poznata i kao „Tunel ljubavi“.

#7 Kapela Alto Viste

Ova čuvena kapela se nalazi na severnoj obali ostrva, stara je više od stotinu godina i u njoj se nalazi eksponat od izuzetnog značaja za primenjenu umetnost Arube. U pitanju je specifičan hrastov oltar u svetlo žutom eksterijeru.

#8 Divi-divi drveće

Kad neko pomene divi-divi drveće, znate da priča o Arubi. Arubin nezvanični žig, karakterističan oblik divi-divi drveća prostire se svuda po ostrvu. Neki od najlepših i najfotegeničnijih primeraka nalazi se na plažama i tako svojim prisustvom pejzaž čine još dinamičnijim. Karakteriše ih neobično korenje, uvijeno stablo i krošnja koja je priča za sebe. U svakom slučaju, ne propustite priliku da divi-divi drvo uslikate jer je to specifičnost Aruba.

#9 Oranjestad

Ovo je glavni grad ostrva koji čuva holandsko nasleđe. Ima veoma zanimljivu arhitekturu u pastelnim bojama, zbog čega će vam lagana šetnja kroz grad činiti veliko zadovoljstvo. Posetite utvrđenje Zoutman koje je najstarija zgrada na Arubi, izgrađena još davne 1796. godine. Naravno, tu je i Istorijski muzej Arube sa impozantnom postavkom.

Town of Aruba. Free public domain CC0 photo.

#10 Santa Kruz

Ne propustite da obiđete spektakularne stene koje leže na putu severno od Santa Kruza. Geolozi nemaju objašnjenje za njihove oblike. Smatraju da se u dalekoj prošlosti desila velika geološka katastrofa koja je uticala na njihov današnji oblik.

Aruba je izuzetno mesto za turizam koje svojim posetiocima nudi sve lepote u jednom: prelepu prirodu, zanimljivu istoriju, bogatu gastronomiju, šarm malih mesta i toplu dobrodošlicu meštana. Pa zato lako možemo da zaključimo da zapadnjački ABC turizam ima itekako smisla – podržavamo vašu odluku da krenete od A put Arube i to što pre!

loading...

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas da unesete svoj komentar
Unesite svoje ime