Srećna slava domaćine, slavske čestitke za prijatelje (2021/2022)

0
139342

SREĆNA SLAVA DOMAĆINE! – Pored Božića i Vaskrsa, koji su najveći praznici kod Hrišćana, pravoslavni narod ima običaj da obeleži krsnu slavu. Svaka porodica ima svoju krsnu slavu koja se prenosi s kolena na kolena, a kako ih proslavljamo tokom cele godine, eto prilike da se rodbina i prijatelji okupe mimo dva najveća praznika. Ovo je ujedno i povod da uputite slavske čestitke i pokažete dragim ljudima da se radujete blagostanju i sreći njihovog porodičnog doma.

U nastavku teksta možeš pronaći odgovarajuću poruku i čestitati dragim ljudima slavu.

Čestitke za krsnu slavu

Sveća na stolu, na zidu ikona stoji, živi mi bili i srećni, dragi prijatelji moji. Nek tvoji bižnji osete sreću, uz slavski kolač, vino i sveću. Nek se svako živi čudi kako slave dobri ljudi. Srećna slava!

Krsna slava nek’ se slavi, običaji to su pravi. Pomoli se, prekrsti se, dok se slavska sveća sija, sve što radiš, za šta živiš nek ti uvek srcu prija. Srećna slava, domaćine!

Domaćine, kućo stara, živ mi bio, sa svojima u veselju, krsnu slavu proslavio. Da je slaviš još dugo, dugo, da je zdravlja prvo, a onda i sve drugo. Srećna slava!

Domaćine živ mi bio, porodom se ponosio, da te dobro služi zdravlje digni čašu i na zdravlje! Da te sreća prati svuda, gde god kreneš, bilo kuda. Srećna krsna slava!

Domaćine kuće svoje, slušaj mudre reči moje, slavu slavi, kolač seci, kao nekad tvoji preci, Boga moli ti za zdravlje i srećno ti danas slavlje. Srećna slava!

Želim vam zdravlja pre svega, onda ljubavi, sloge  i dobrog raspoloženja. Da vas na današnji dan sreća prati i da vam se dobro dobrim vrati. Ti si uvek pošten bio, domaćine, srećna slava i živ mi bio.

Uz vino i slavski kolač proslavi krsnu slavu,  ponosno pred ikonom podigni glavu. Prekrsti se sa tri prsta, u tebi je vera čvrsta, nek te od svih zala štiti, tako je bilo i tako će zauvek biti! Srećna krsna slava!

Čestitke za krsnu slavu primi, domaćine dobri vredni! Nek ti gosti nisu žedni!

Domaćine, prijatelju, radujem se tvom veselju. Obeleži ovaj dan, nek’ ti bude radostan. A ti budi čitav dan pun ponosa, presrećan! U zdravlju ti slava.

Domaćice vredna bila, slavu lepo pripremila, sve se sija i sve blista, kao tvoja duša čista.  A ti gazda, sve stekao, u veselju goste dočekao. Sve nak vam je i drago i milo, sad slavite i srećno vam bilo!

Sreća vam dobra u kuću došla, radost i zdravlje uvek uz vas bili! Smejali se i veselili! Pogotovo na današnji dan! Srećna slava, domaćini!

Da slavite što duže, da vas godine dobro služe. A mladima prenesite, da čuvaju svoju slavu, da imaju mudru glavu, da u svemu drže meru i poštuju svoju veru. Srećna slava!

U kući tvojoj tri dana neka se slavi, da se zna kako je kad slavi Srbin pravi. Čuvaj tradiciju i poštuj pretke svoje, u zdravlju primi čestitke moje. Srećna slava, domaćine!

Današnji dan proslavi u krugu porodice i prijatelja, da se pesma čuje, da se svako od vas raduje. A kada ti gost u kuću dođe, bez zdravice ne može da prođe. Srećna slava!

Domaćini vredni moji, nek je srećno krsno ime! Nek ti je čuveno i po dobrom poznato prezime! U zdravlju i veselju primili moje slavske čestitke! Živeli!

Tri puta naspi čašu, da nazdravimo za slavu našu. Nek’ se vino služi, nek’ te zdravlje dobro služi. Večeras pesma nek’ odjekuje, nek’ se slavi kako dolikuje. Srećna slava, domaćine!

Zadrhtala pod ikonom sveća,
plamen mali u kandilu tinja,
domaćine nek te prati sreća,
nek ti gori u srcu buktinja,
Vera stara nek ti dušu žari
nasleđem se od davnina diči,
slavili nam slavu preci stari,
slavi i ti i Gospodu kliči.

Rodbino draga, nek ti je srećan ovaj dan kad preko kućnog praga prelazi ti dobri Bog sam! Krsnu slavu slavio dok je veka i sveta, svako dobro dočekao, radovao se poput deteta! Neka uz vas budu sloga i zdravlje, da vas čuva naše pravoslavlje! Srećna slava, domaćini!

Srećna slava, domaćine! 100 godina ti se čuvalo ime!

Kolač se sveti seče, vino u potocima teče, slavi se dan sveti, samo Srbin to može razumeti! Gosti dolaze da čestitaju, da s domaćinom molitvu očitaju, da se čuje i zna kad se slavi krsna slava!

Domaćice vredna što si bila, pesma ti se u kući orila! Da su ti dečica zdrava i mila! Pšenica ti zlatna rodila! Svaka vam se želja ostvarila! Srećna krsna slava!

Srećna slava, dobri ljudi! Nek vas sveto jutro budi, radujte se, u miru proslavite, spokojstvom i srećom dušu nahranite! Da vas svako dobro na ovaj dan sretne!

Domaćine, dobro pazi da se čaša ne isprazni. Slavi slavu, moli Boga u kući da ti bude sloga! Za mir, zdravlje, dobru sreću, upali slavsku sveću. Neka gori, put osvetljava, srećna ti, domaćine, krsna slava!

Može li Srbin bez časnog krsta, može li bez tri prsta, bez pesme mile i blagoslova, bez ponosa koji raste do krova kad se pomene taj dan sveti? Nek u srca ljudska pesma doleti! Sloga i zdravlje nek budu uz vas, to vam želim u ovaj čas! I ne samo danas, već dan svaki, budite srećni, zdravi i jaki! Srećna vam slava, prijatelji!

Domaćine, dobra ti sreća! Živ bio, 100 godina slavio! Kuma u čelo postavio, od sreće se raspilavio! Deca ti rasla, kolač s tobom sekla, meka rakija trpezom nek je potekla! Slavi krsnu slavu i čuvaj mudru glavu!

loading...

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas da unesete svoj komentar
Unesite svoje ime