Čestitke za krsnu slavu (prijatelju, domaćinu, domaćici) 2022/2023

0
159361

Čestitke za krsnu slavu (2022/2023) – Krsna slava je prastari običaj koji se  održao samo još u srpskom narodu. Skoro da ne postoji domaćinstvo u Srbiji a da ne slavi slavu. Najviše se u Srbiji slavi Sveti Nikola, Sveti Đorđe, Sveti Jovan, Sveti Arhangel Mihailo i Sveti Luka. Običaj je na dan slave da se preseče kolač i pomoli za zdravlje, sreću i napredak cele kuće. Taj dan je vrlo značajan pa smo se potrudili da za vas pripremimo neke lepe  sms čestike za slavu.

SMS Čestitke (poruke) za krsnu slavu

Srećna slava dragi domaćine u zdravlju je proslavite, na mladje je ostavite, da je slave dok je sveta, zbog sreće i berićeta, običaji žive davni slaviše nam preci slavni! Domaćine čašu gore mudre nek se reči zbore.

Slavska sveća neka podrhtava, zdravi bili srećna krsna slava, i nek tamjan miris širi, svaki nemir neka smiri. Bog vam svaku sreću dao i od zla vas sačuvao.

Običaji to su davni, običaji pravoslavni, da se slavi i proslavalja, da se krsti i nazdravlja. Slavite je svi u zdravlju radujte se pravoslavlju. Svojim dušom, srcem celim ja vam srećnu slavu želim.

Domaćine srećna slava, molim se za svakog tvoga, nek te vodi vera prava, u jednoga Hrista Boga. Čašu gore i nazdravi, i neka se vazda` slavi. Srećna slava tebi i tvojim ukućanima!

srecna slava

U čije se zdravlje pilo, sve mu zdravo i veselo bilo, da se uvek pesma ori, da se mudra reč prozbori, nek je srećna slava svima, da slavite vekovima!

Domaćice vredna, prava, srećna tebi krsna slava, prekrsti se i pomoli nek prestane sve što boli, nek te prava vera snaži i neka ti dušu blaži. Srećna slava i sve najlepše!

Slavski dan Vam srećan domaćine, da imate goste fine, da zdravica dugo kruži, da se vino dobro služi, da u domu cveta sloga, da je zdravlje dar od Boga!

Pomogla ti krsna slava, zaštitila svakog tvoga, dok u crkvi kolač sečeš ti pomeni sveca svoga. On te štiti on te voli i zato se njemu moli. Srećna slava, domaćine!

Sveti je dan, takav nek bude, svog SVECA slavi a voli ljude. Podigni čašu takav je red, vino u čaši u duši med. Vino neka ti telo blaži,a vera nek ti dušu osnaži. Ovo je zdravica iz duše prava SREĆNA TI DOMAĆINE KRSNA SLAVA.

Nek drhtavi plamen slavske sveće, sagori svu tugu, muku i boli, neka se zauvek u tvojoj kući samo slavi, poštuje i voli. Ovo je želja iz srca, prava, srećna ti prijatelju krsna slava.

Domaćine, nek ti je srećno krsno ime! Prekrsti se triput, pa kolač preseci! Čašu vina pruži, odraslima, deci! Neka ti je sve zdravo i veselo! U kući ti se igralo i pevalo! Neka do tebe ove reči stignu, a čaše uvis svi nek podignu! Srećna slava, domaćine! Živeli!

Srećna slava, domaćine! Radosnu i berićetnu godinu vam želim!

U kalendaru danas piše da je ovo dan sveti, a ja se pitam hoću li umeti da vam prenesem svoje lepe želje. Nek vaš dom krasi radost i veselje! Da živite u blagostanju i slozi, mili Bože, ti pomozi! Nek se smeje dečica, to je do mira prečica! Neka raste poštovanje, da vam se uveća imanje! To vam je iskreno iz srca moga, nek želja stigne do samog Boga! Srećna vam slava, domaćini mili!

Ima li većeg dara za porodicu od ikone svete i osmeha na licu, kad se svi skupe oko slavske sveće, kad srce pravoslavno od sreće poleće? Srećna slava, domaćine, prekrsti se sa tri prsta! Nek se deli slavski kolač, nek nas drži ljubav čvrsta!

Slavski kolač dok se seče, gori sveća celo veče. Na trpezi svega ima, sloge među domaćinima! Gosti došli da proslave sveca, dok veselo vriskaju i raduju se deca! Za Srbina to je radost prava, kad se slavi krsna slava! Srećna slava, domaćine!

Daleko je kuća stara, u sećanju još mi živi, iz te kuće odoh, brate, u tudjinu u svet sivi. Teško mi je, brate mili, nostalgija mene peče, bar da sam večeras tamo kad se slavski kolač seče. Znam bilo bi ko u raju, u rodnome zavičaju.

Sveti je dan nek takav i bude, svog SVECA slavi a voli ljude. Podigni čašu takav je red, u čaši vino u duši med. Vino neka ti telo blaži, vera nek ti dušu snaži. Ovo je zdravica iz duše prava SREĆNA TI, DOMAĆINE, KRSNA SLAVA.

Dok šaljete sms čestitke za krsnu slavu upoznajte se sa ovim jedinstvenim običajem koji je specifičan samo za Srbe.

loading...

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas da unesete svoj komentar
Unesite svoje ime