Najskuplji filmovi ikada snimljeni: Top 5 filmova sa najvećim budžetom u istoriji

0
4932

Tokom godina filmovi su razmazili svoju publiku, koja je postala zahtevnija, pa danas često važi pravilo – što bolja tehnologija, to bolji film. Da bi gledaocu pružili maksimalno uzbuđenje koje on očekuje od jednog modernog filma i zadovoljili sve kriterijume probirljive publike, producenti ulažu puno novca. Bilo je mnogo filmova sa ogromnim budžetima, milioni i milioni dolara… Nekima se višestruko vratilo, ali bilo je i onih koji su manje zaradili nego što su koštali.

A koji su to filmovi na čije snimanje je potrošeno najviše para? Ako ste zaljubljenik u pokretne slike i ako volite da gledate filmove, odgovor na ovo pitanje će vas sigurno zanimati.  Lista top 5 najskupljih filmova ikada snimljenih izgleda ovako:

#5. Spajdermen 3 (2007)– 258 miliona dolara

Marvelovi stripovi su već izvesno vreme u fokusu filmskih producenata. Iz godine u godinu snima se sve više filmova čiji su glavni junaci Marvelovi super heroji i u njihovo snimanje se ulažu ogromne pare. Među Marvelovim junacima koji su oživeli na velikom platnu je i Spajdermen.

Još pre nego što je snimljen prvi igrani film o Spajdermenu, filmskim producentima je bilo jasno da će poznati strip heroj osvojiti filmsku publiku.

Svaki od filmova o Spajdermenu postigao je veliki uspeh. Publika je bila impresionirana, što i nije neko iznenađenje ako se uzme u obzir sjajna grafika, po kojoj je serijal o Spajdermenu postao prepoznaljiv. Budžet za snimanje trećeg dela iznosio je 258 milona dolara, a ostvarena je zarada od čak 890.871.626 dolara.

#4. Zlatokosa (2010) – 260 miliona dolara

Diznijevi filmovi su uvek punili bioskope, a tako je bilo i sa Zlatokosom, animiranim filmom iz 2010. godine. Filmska adaptacija o dugokosoj princezi Rapunzel, bazirana na priči uz koju su odrastale generacije, snimljena je sa budžetom od 260 miliona dolara, što je čini četvrtim najskupljim filmom svih vremena. Međutim, investicija je bila itekako isplativa, jer je crtać doživeo veliku popularnost kod dece svih uzrasta, i svojim producentima doneo zaradu od ukupno 591,8 miliona dolara.

#3. Džon Karter (2012) – 263,7 miliona dolara

Džon Karter je treći najskuplji film ikada snimljen, ali to nije bio film za svakog, zbog specifične priče. Na kraju je jedva uspeo da pokrije troškove snimanja. Koštao je 263,7 milona, a ukupna zarada iznosila je 284,1 milion dolara.

#2. Pirati sa Kariba 3: Na kraju sveta (2007)  – 300 miliona dolara

Filmovi iz serijala Pirati sa Kariba ne samo  da su izuzetno popularni, već spadaju i u najskuplje filmske projetke. Treći i četvrti deo Pirata zauzimaju prva dva mesta na listi najskupljih filmova ikada snimljenih. Džek Sperou, u maestralnoj interpretaciji Džoni Depa, jedan je od najupečatljivijih junaka u istoriji kinematografije. Snimanje trećeg dela serijala pod nazivom „Na kraju sveta“, koštalo je 300 miliona dolara, a zarada je bila impresivna: 963,4 miliona dolara. Svako ko odgleda film i vidi sve te scene, shvatiće zašto je u njega uložen toliki novac. I očigledno se višestruko isplatilo.

#1. Pirati sa Kariba 4: Na čudnijim plimama (2011) – 378,5 miliona dolara

I evo nas kod broja jedan među filmovima sa najvećim budžetom. To je četvrti nastavak franšize „Pirati sa Kariba“. Film „Na čudnijim plimama“ snimljen je sa budžetom od 378,5 miliona dolara. Setovi, filmske zvezde, pažljivo dizajnirani kostimi, autentični gusarski brodovi, grafika, a da i ne pominjemo skupe reklame koje su plasirane u medijima da bi promovisale ovaj fantastični film.

Različiti proizvodi i predmeti, video igra Pirati sa Kariba, dečje igračke sa likovima junaka filma, privesci, i mnoštvo drugih suvenira, prodaju se i danas širom sveta i zarađuju novac van bioskopskih dvorana. Do danas, film je zaradio 1,046 milijardi dolara, što predstavlja neverovatnu cifru koja će se teško dostići.

loading...

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas da unesete svoj komentar
Unesite svoje ime