Dizajn ambalaže – najinspirativniji trendovi u 2019. godini

1
2000

Kada je dizajn ambalaže u pitanju, prethodna godina nam je donela mnogo inovacija i svežih ideja a u ovoj godini smo nastavili u istom pravcu. Igranje sa bojama, oblicima i materijalima je i ove godine u trendu i pomaže dizajnerima da nas iznenade originalnim idejama i da oblikuju neke nove i upečatljive ambalaže.

7 najupečatljivijih trendova za 2019. godinu

  1. Minimalizam sa upečatljivim bojama
  2. Jarki prelazi
  3. Neutralne palete
  4. Ravna iluzija
  5. Vintage inspiracija
  6. Crno i belo pakovanje
  7. Atipična pakovanja

1. Minimalizam sa upečatljivim bojama

Minimalizam je tu da ostane i izgleda da sve više brendova usvaja ovaj trend i radi na njegovom unapređenju i podizanju na viši nivo. Sa minimalističkim pristupom dizajnu ambalaže, sve ono što je suvišno, biva elimisano i ostaje samo jednostavan oblik koji govori sam za sebe. Tipografija ili jarke boje, u ovom slučaju, dolaze još više do izražaja.

Kada se u procesu dizajniranja nečega, u ovom slučaju ambalaže, dođe do same srži – to zna da bude, istovremeno i veliki izazov ali i ogroman uspeh, jer je jednostavnost najbolji način da se dostigne savršenstvo.

Iako će neki reći da je mantra ‚manje je više‘ sada već postala dosadna, u dizajnu to ne može biti slučaj, što minimalistički trend dodatno potvrđuje. Minimalistički dizajn ambalaže u 2019. godini će se fokusirati na čiste linije i pročišćen izgled, koji će ostaviti mesta jarkim bojama i upečatljivim slovima da ispričaju priču o brendu.

2. Jarki prelazi

Nije ni čudo što prelazi i dalje predstavljaju veliku fascinaciju, kako za potrošače, tako i za same dizajnere. Prelazi omogućavaju dizajnerima ambalaže da stvore nešto novo i sveže uz pomoć mešanja u uklapanja boja, koje će tako stvoriti jedinstvenu i neponovljivu celinu.

Ne samo da prelazi donose efekat ‚dubine‘ već su odlični i za digitalni prikaz i formate. Nije ni čudo što je još pre 3 godine, Apple usvojio ovaj trend. Višedimenzionalnost je glavni trend kome teže dizajneri u 2019. godini, jer daje osećaj posebnog oblika svakom predmetu. Već smo videli neke odlične primere neon pakovanja sa prelazima, kao i kombinacije jarkih boja, koje su od pozadinskog detalja uspele da se probiju na glavno mesto i zauzmu ključnu poziciju u dizajnerskom rešenju.

3. Neutralne palete

Kada se spomene neutralna paleta, većina će pomisliti samo na bež i dalje od toga neće razmišljati ali ne i dizajneri. Oni će pomešati sve od bledo ružičaste, preko boje kajsije do boje pudera, kao podtona a u to će ubaciti i čokoladnu ili krem nijansu da začine celu kombinaciju boja. Ove neutralne boje, postaju pravi hit u dizajnu, ne samo ambalaže već recimo i u modnom.

Sve više viđamo neutralna pakovanja proizvoda, gde se jasno vidi kako se dizajneri igraju neutralnim bojama (braon, bež, krem i dr.) kako bi postigli efekat nežnog i oku primamljivog dizajna, koji će potrošačima doneti prijatan osećaj spokojstva kada uzmu u ruke omiljeni proizvod.

Ovaj trend, pored nežnih neutralnih nijansi, u dizajn ubacuje i klasične pastelne tonove, koji su onda u prvom planu. Pored neutralnih nijansi, važno je kompletan dizajn ispratiti u istom stilu i dodati  etikete u neutralnim nijansama (često i najjednostavnijoj – beloj) koje će se samo stopiti sa čitavom kompozicijom.

4. Crno i belo pakovanje

Možda će vam prva pomisao biti da je ovo suviše dosadno ili jednostavno ali kada paletu svedete na samo dve boje, tu je kreativnost na najvećem izazovu a krajni rezultat je moćni dizajn. Dinamičnost koju ove dve boje donose kada se zajedno kombinuju je nepresušna inspiracija za mnoge dizajnere i ne može se ignorisati.

Crna i bela na jednostavan a efektan način mogu stvoriti iluziju, odvojiti ili pak spojiti dva elementa u dizajnu. Koliko je krajni dizajn kompleksan ili jednostavan, to će kroz pojedinačno tumačenje najbolje dati svaki potrošač za sebe.

5. Ravna iluzija

Počeci ovakvog pristupa dizajniranju, vraćaju nas u drugu dekadu 20. veka, gde je ravan pristup korišćen često u tipografiji a kasnije se razvio i postao sastavni deo grafičkog dizajna sredinom istog veka. Dakle, prvo se koristio u štampi i na štampanim materijalima, nekako se čini da je sasvim logičan nastavak toga da se sada ovaj trend primenjuje na ambalažama.

Fokus na jednostavnost boja, dizajna, tipografije i opšti minimalistički pristup izgledu, idelani su elementi koji se mogu primeniti na bio kom štampanom materijalu. Često viđamo ravne ilustracije, koje izgledaju kao pojednostavljeni oblici, koji dozvoljavaju bojama da bude u prvom planu a tekst automatski postaje mnogo čitljiviji. Upravo to insistiranje na ravnom pristupu, u odnosu na trodimenzionalne efekte, čini ovaj trend prijemčivim većem broju potrošača a dizajnerima nudi fleksibilnost da ga slobodno razvijaju.

6. Vintage inspiracija

Retro trend je popularan u dizajnu već godinama i čini se da to neće biti skoro promenjeno. Ova estetika je posebno zanimljiva kada se kreira dizajn za pakovanje hrane ili pića. Ono što potrošače privlači ovom trendu je osećaj luksuza, tradicije i autentičnosti, zbog čega oni biraju pakovanja proizvoda sa vintage fontovima, ručno pisanim slovima i retro kolor paletom.

Povratak korenima dizajna ambalaže, privlači sve više dizajnerajer su sigurni dakreiranjem vanvremenskog dizajna ne mogu pogrešiti i da on nikada neće izgubiti šarm koji ga uostalom i čini tako privlačnim.

7. Atipična pakovanja

Kada potrošaču damo da bira između dva proizvoda, koja isto koštaju, ali jedan ipak ima atraktivniji dizajn od drugog – izbor će uvek pasti na proizvod sa lepšim dizajnom. Zašto onda ne iskorititi ovo i ne ponuditi potrošačupakovanje proizvoda, koje komunicira na neuobičajeni način i ponekad čak ruši određene tabue?!

Odličan primer je aktivni ugalj u pakovanju koje ima oblik domina. U pitanju je neka vrsta suplementa, koji se prodaje u apoteci. Dakle, jedan dosta konvencionalan prostor i neke norme za pakovanje proizvoda u apotekama su već ustaljene. Ali zašto ne napraviti nešto drugačije? Ne biste ovo očekivali, zar ne?

Da li ste spremni da iznenadite vaše kupce?

Bilo da vam je minimalizam interesantan i smatrate ga najvećim kreativnim izazovom, ili ste pak ljubitelj jarkih boja i trenda autentičnog pristupa privlačenju pažnje, koji biste voleli da vaši kupci vide u kombinaciji sa još nekim trendom sa liste za 2019. godinu – dopustite profesionalcima da naprave najefektnije dizajnersko rešenje ambalaže za vaš brend i da ispriča priču o vašem proizvodu.

Jedva čekamo da vidimo kako će izgledati najinteresantnija dizajnerska rešenja za pakovanje proizvoda i kako će do kraja 2019. godine dizajneri praviti ambalaže, koje će pomoći proizvodima da se istaknu na rafovima. Pred nama je još jedna praznična sezona, pa ukoliko vas ova tema zanima, pripremite se.

loading...

1 KOMENTAR

  1. Jako je tesko danas napraviti nesto drugacije u moru marketinga, mnogo ideja je vec obradjeno, tako da ko smisli nesto drugacije se odmah progura.

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas da unesete svoj komentar
Unesite svoje ime