Zašto neke životinje udružuju svoj rad?

0
2933

Koliko puta smo se uverili da je priroda čudesna i da je živi svet u njoj još čudesniji. Toliko različit od nas ljudi.

Nije redak slučaj u prirodi, da životinje različitih vrasta razviju bliske odnose i to na obostranu korist. Recimo riba-čistač se hrani, parazitima i ostacima hrane sa tela većih riba. Na taj način dolazi do hrane, a njen domaćin se oslobađa otpadaka i štetnih parazita. Ponekad korist izvlači samo jedan partner. Neke čaplje prate velike sisare kao što su slonovi i hrane se insektima koji ovi zgaze u hodu. Na taj način čaplje dolaze do hrane, a da slonovi od toga nemaju ama baš nikakvu korist.

Ovakvih primera u prirodi ima mnogo, a mi ćemo u ovom tekstu navesti samo neke nama najinteresantnije.

Crni mravi i biljne vaši

Jedna vrsta mrava, tzv. crni mravi, štite grupu sitnih bubica koje se nazivaju biljne vaši od grabljivica. Kada mrav svojom antenom dodirne telo biljne vaši, ona ispušta kap slatke materije koja se zove medna rosa. Ova materija je prava poslastica za mrave. Pored toga što ih štite mravi preko zime čuvaju i jajašca biljnih vaši u svojim mravinjacima kako bi ih na proleće rasejali po biljkama.

Mrav i biljne vaši u simbiozi

Ptica čistač i bivol

Ptica čistač pomaže bivolu da se oslobodi od parazita koji se nalaze na njegovom telu, a najviše u ušima i nozdrvama, a istovremeno i sama lako dolazi do ukusnog obroka. Za ovu pticu, krpelji i paraziti koji sa nalaze na koži bivola predstavljaju izvrsnu poslasticu.

Bivol i ptica čistač

Riba klovn i morska sasa

Riba-klovn je veoma interesantna po jednoj svojoj karakteristici, živi među otrovnim pipcima morske sase. Ova riba imuna je na njen otrov, zbog jednog sluzavog sloja kojim je prekriveno njeno telo. Uloga ove neobične ribe je da namamljuja ribe drugih vrsta kako bi morska sasa, došle do plena. Za uzvrat dobija zaštitu i hranu među njenim otrovnim pipcima.

Riba klovn i morska sasa

Ptica medojed

Ptica medojed, hrani se voskom i pčelinjim larvama ali pošto nije u stanju da samostalno uđe u pčelinjak, ona do njega dovede neku drugu životinju koja se hrani medom. Na primer često sarađuje sa „jazavcom medojedom“, na taj način što ga dovede do pčelinjaka, i onda mirno čeka da ga ovaj rasturi. Na ovaj način obe životinje imaju korist.

jazavac medojed i ptica medijed

Ajkula i riba-pilot

Riba-pilot je jedna mirna riba, koja je neprestano sa ajkulom u društvu. Ova riba je u stvari tragač, koji svojim nepogrešivim očima pronalazi plen. Kada ugleda neku morsku životinju, koju ajkula rado napada, ona se brzo vraća i obaveštava svog saradnika. Čim ajkula ugleda ribu pilota kako nervozno maše repom, ajkula zna da je ona poziva u lov. Odmah kreće za svojim vodičem.

Kada je lov uspešan, lovine ima za oboje. Naravno, veći deo lova, pripada lovcu, ali uvek ostane dovoljno i za onoga ko je lovinu pronašao.

Ajkula i riba pilot

Sada vam je sigurno jasno koliko je za neke vrste važno da sarađuju među sobom. Ovo udruživanje stvar je njihovog opstanka. Timskim radom i udruživanjem snaga uvek se postižu bolji rezultati, a ova konstatacija ne važi samo za životinjski svet.

Ako dublje zavirimo u životinjki svet nećemo prestajati da mu se divimo.

loading...

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas da unesete svoj komentar
Unesite svoje ime