Organizacija venčanja – sve što je potrebno da znate kada planirate svadbu

0
1228

Za zaljubljene parove dan venčanja predstavlja jedan od najlepših trenutaka u životu. Kako će izgledati sam čin izgovaranja sudbonosnog “Da!” i veselje nakon toga zavisi od mnogo faktora. Neko želi intimno venčanje u krugu porodice i kumova, drugi se odluče da naprave zabavu za 50 do 100 zvanica koje će činiti bliski prijatelji i najuža rodbina, dok se jedan deo parova opredeli za veliku svadbu sa više stotina gostiju. Za koji god vid ceremonije da se odlučite, potrebna vam je temeljna organizacija venčanja. Zato ćemo vas u redovima koji slede uputiti kako da se dobro pripremite za ovaj čin.  

Inicijalni korak – određivanje budžeta za venčanje

Budžet je ključni faktor koji određuje kako će vaše venčanje izgledati. Iako u Srbiji preovlađuje mišljenje da se svadba pravi radi zarade, nemojte se preterano uzdati u to. Imajte na umu da morate platiti depozit za iznajmljivanje prostora, za muziku, dekoraciju, fotografa itd. Osim toga, razmislite kakvu platežnu moć imaju vaše zvanice i da li će moći da pokriju troškove svog „mesta”, tj. „stolice”. Dogovorite se oko formata događaja – da li će to biti ručak za članove porodice i kumove ili veliko svadbeno veselje. Razgovarajte međusobno o tome ko će snositi troškove − da li ćete sve platiti sami ili možete da računate na pomoć roditelja (i u kom procentu). Važno je i da odredite prioritete, odnosno da li vam je važnije da venčanje bude u luksuznom restoranu ili da vam svira omiljeni bend. I ne zaboravite da uvek postoje nepredviđeni troškovi. Zato je važno da planirate dodatnih 5-10% od budžeta za neplanirane rashode. 

Organizacija venčanja – korak po korak

Organizacija venčanja je kompleksan posao koji traje mesecima. Kako ne biste nešto zaboravili u tom periodu, najbolje je da kreirate spisak obaveza. Ta lista bi trebalo da izgleda ovako: 

Određivanje datuma venčanja – rezervacija sale, benda, matičara 

Kako biste odredili datum venčanja morate da proverite dostupnost sale, da zakažete termin kod matičara i u crkvi (ukoliko to želite). Ako je vaš prioritet da imate dobar bend, proverite u kojim terminima su oni slobodni, pa onda pređite na sve ostalo. Sale za venčanja je potrebno bukirati i do godinu dana unapred, naročito ako spadaju u one poželjnije za mladence. Kod izbora sale, osim cene, treba voditi računa o lokaciji, parkingu i klimatizaciji. Ukoliko imate zvanice koje žive van mesta u kome organizujete venčanje, poželjno je da ima smeštaja za iznajmljivanje u blizini sale. 

Sastavljanje spiska gostiju i slanje pozivnica

Kada ste odredili budžet i datum venčanja, možete napraviti listu zvanica. Otpočnite sa članovima porodice, kumovima, bliskijim prijateljima, komšijama, kolegama s posla, pa s vremena na vreme dopunite spisak još nekim ljudima koje biste voleli da vidite među gostima. 

Što se pozivnica tiče, u nekim „normalnim” uslovima (kad nema pandemije) potrebno ih je poslati 4 do 12 meseci ranije. Parovi se sve češće odlučuju za onlajn pozivnice koje šalju na mejl. Konačni spisak gostiju menadžmentu sale za venčanje možete dostaviti najčešće oko 3 nedelje pred veliki dan. Zamolite sve zvanice da se do određenog datuma izjasne da li će prisustvovati ceremoniji venčanja. 

Organizovanje dekoracije restorana, stana i auta, rezervacija bidermajera i cveća

Iako možda deluje kao sitnica, dekoracija je izuzetno bitan faktor u organizaciji venčanja. Čak i najobičnije sale za venčanja mogu izgledati potpuno bajkovito zahvaljujući dekoraciji. Kada nađete dekoratera, on će vam ponuditi svoje usluge i van sale, odnosno da sredi vaš stan i auto u kome ćete doći na svadbu. Nemojte zaboraviti bidermajer i cvetne aranžmane. 

Rezervacija fotografa i snimatelja

Dobre fotografije su nešto što će vas uvek podsećati na jedan od najlepših dana u životu. Zato potražite preporuku za fotografa od svojih prijatelja i poznanika, pogledajte portfolio i dogovorite se da li želite i photosession nakon venčanja. Ukoliko želite da imate snimak venčanja, rezervišite snimatelja. Međutim, kako danas svako ima mobilni telefon sa kamerom, možda će vam biti zabavnije da prikupite spontane snimke svojih gostiju umesto što gledate jedan snimak rentiranog snimatelja. 

Izbor venčanice, odela, cipela, nakita

Izbor venčanice je san svake žene još od malih nogu. U skladu sa budžetom, razmislite da li ćete iznajmiti, kupiti ili šiti venčanicu, odnosno haljinu. Vodite računa da se u njoj osećate komforno, ne samo lepo. Odelo za mladoženju, nakit za mladu i cipele za oboje su stvari o kojima morate misliti mesecima unapred kako biste izbegli stres ukoliko nešto ne bude gotovo u ugovorenom roku. 

Kupovina burmi

Čak i da želite najjednostavnije burme, morate ih naručiti na vreme. Obiđite nekoliko zlatara i izaberite dizajn prstenja kakav vam najviše odgovara. Ne zaboravite da pre kupovine i rezervacije burme isprobate.

Naručivanje svadbene torte

Svadbene torte mogu biti prava mala umetnička dela ukoliko poslastičari isprate trendove. Kao i za sve ostalo, oslonite se na preporuke familije, prijatelja i poznanika kako bi torta opravdala vaša očekivanja i oduševila goste. 

Proba šminke i frizure

Šminka i frizura su svakako stavke koje su za svaku mladu, pored izbora venčanice, najvažnije. Morate razmisliti o tome kakva frizura će istaći vašu venčanicu i kakva se šminka slaže sa frizurom. Izaberite proverenog profesionalnog šminkera i frizera koji dobro poznaje vašu kosu. Na probi naglasite šta biste želeli da promenite kako ne bi bilo problema za dan venčanja. 

I kada ste ispoštovali sve korake, ostaje još nekoliko stvari kojima se morate pozabaviti. Čak i da nešto zaboravite, ne paničite. Vaše je samo da uživate na dan svog venčanja.

Planiranje medenog meseca 

Kada je organizacija venčanja konačno gotova i imali ste odličnu zabavu za dan venčanja, možete krenuti na medeni mesec. Mnogi parovi maštaju da otputuju na daleke destinacije. Maldivi kao najatraktivnija svetska destinacija san su mnogih parova, ali realizacija tog putovanja zavisi od budžeta. 

Svakako, ukoliko ste u mogućnosti da platite medeni mesec u rajskom arhipelagu Indijskog okena, u mnogim hotelima imaćete brojne pogodnosti kao novopečeni mladenci. Uživaćete punim plućima u svojoj ljubavi nakon napornog perioda koji ste proveli u organizaciji venčanja.

loading...

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas da unesete svoj komentar
Unesite svoje ime