Koliko ima vrsta insekata?

0
2185

Inskti su najbrojnija bića na planeti

Insekti po svom broju prevazilaze sva druga bića na Zemlji. Danas je poznato oko milion i po vrsta životinja u svetu, od čega milion otpada na insekte.  Postoji još puno neotkrivenih vrsta, naučnici smatraju da se broj vrsta insekata kreće između 2 i 4 miliona!

Na Zemljinoj kugli se ne može naći nikakva druga klasa životinjskog carstva koja bi se iole približila insektima po broju vrsta. Kada su naučnici pokušavali da procene broj insekata koji danas žive na Zemlji – dobijali su brojke koje ljudski um nije u stanju ni da shvati! Jedini način da se ustanovi bar približno broj insekata uopšte bio bi da se prebroje na određenoj površini plodnog, mekanog i vlažnog zemljišta. Tada bi se moglo reći da na jednom kvadratnom metru ima između 500 i 2.000 insekata. Dosta postojećih vrsta insekata nisu vidljive za čovečje oko, što znači da se mogu videti samo pomoću mikroskopa.

Postoje dve osnovne zajedničke osobine insekata: njihovo telo se sastoji iz tri dela i imaju po šest nogu. To važi za većinu ali ne i za sve insekte.

insekti

loading...

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas da unesete svoj komentar
Unesite svoje ime