Da li su deca u stara vremena imala igračke?

0
3133

Igračka je nešto čime se deca igraju, a što na neki način podseća na ono što rade odrasli ljudi. Pošto su deca oduvek volela da oponašaju odrasle, možemo pretpostaviti da igračke postoje od kada i čovek. Arheolozi su pronašli u iskopinama drevnih gradova mnoge igračke: čegrtaljke, zvečke, sićušno posuđe i malene životinje od gline, bronze i olova.

U ostacima jednog starog persijskog grada otkrivena je igračka u obliku lava na točkićima. Na postolju na kome je  pričvršćen lav postoji i kanap pomoću  koga se igračka povlači. Ovakve igračke se i dan danas izrađuju a ova je stara oko 3000 godina! Udrevnim egipatskim iskopinama nađene su: lopte, čigre i lutke. Pronađena je čak i mala igračka koja predstavlja čoveka kako mesi hleb a pokreće se pomoću kanapa. Poznato nam je da su se grčki i rimski dečaci igrali čegrtaljkama, teretnjacima i kolicima.

toycar2

Na Kipru je pronadjena igračka u vidu teretnih kola za prevoz vina kojom su se deca igrala isto tako kao što se i današnja deca igraju teretnim kamionima. U srednjem veku deca su se igrala brojnim igračkama: konjima od ilovače, naoružanim vojnicima, lukom i strelama. O igračkama iz najstarijih vremena nema podataka, zato što su se one obično izrađivale od drveta. Drvo brzo truli u zemlji i to je razlog zašto se nisu očuvale do današnjih dana.

8319624 orig

Izvor: Enciklopedija za decu – “Hiljadu zašto – hiljadu zato”

loading...

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas da unesete svoj komentar
Unesite svoje ime