Najviši i najširi vodopad na svetu, zvanični rekorderi

0
5294

Vodopad je prirodna pojava koja se javlja na pojedinim rekama. Predstavlja mesto slobodnog pada vode u rečnom toku na mestima gde se javlja iznenadna promena u terenu. Vodopadi predstavljaju veliku turističku atrakciju, ima ih različitih veličina i širaina. Ovom prilikom vam predstavljamo dva interesantna vodopada. Prvi je Anđeoski vodopad, najviši na svetu, a drugi su tzv. Viktorijini vodopadi najširi vodopadi na svetu.

Anđeoski vodopad

Anđeoski vodopad sa visinom od 979 metara najviši je vodopad na svetu, slobodan pad vode je 807 m. Nalazi se na malenoj reci Čurun u Nacionalnom parku Kanajma u Venecueli. Visina vodopada je tolika da se od vetrova voda pretvara u izmaglicu pre nego što padne na zemlju. Nacionalni park Kanajma je 1994. godine upisan na listu Svetske baštine kao priorodno dobro. Vodopad je dobio ime po Džimiju Ejndželu, američkom avijatičaru koji ih je ugledao 1933. godine , nadletajući avionom na svom putu u potrazi za rudnim bogatsvima.

Anđeoski vodopad je najznačajnija turistička atrakcija Venecuele. Put do vodopada ni danas nije jednostavan, jer se nalaze izolovan u džunglma Venecuele.

andjel-vodopad

Viktorijini vodopadi

Viktorijini vodopadi spadaju među najlepše vodopade na svetu. Nalaze se na Zambeziju, graničnoj reci između Zambije i Zimbabvea. Vodopadi su široki preko 1,6 km i najširi su na svetu. Otkrio ih je škotski istraživač Dejvid Livingston 1855 i nazvao ih po kraljici Viktoriji i jedna su od najvećih atrakcija južne Afrike. Četiri ostrvca nalaze se na samom rubu vodopada i dele nadolazeću reku u tri dela i zaslužna su za to da umesto jednog postoji više njih.

Voda se obrušava tolikom silinom da se izmaglica koja nastaje podiže do 400 metara uvis, a ponekad i duplo više, čak i do jednog kilometra! Kiša može toliko da uveća nabujalu reku da ona preko kamene ivice široke 1,6 km prelije i do 550 miliona litara vode u minutu. Više Ginisovih rekorda možete pronaći ovde.

vitorija-vodopad

loading...

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas da unesete svoj komentar
Unesite svoje ime