Kako pripremiti dete za školu

0
1630

Prelomni događaj svakog deteta je polazak u školu. Mnogi roditelji greše, ako dete uče da čita, piše, broji i unapred uzimaju ulogu učitelja. Tako samo prave problem detetu, jer ga nekad pogrešno nauče, i ako veruju da rade pravu stvar. Mami i tati kao glevnom uzoru u ponašanju najviše se veruje prilikom usvajanja znanja dok učitelj ostaje u senci.

Ako se potrude roditelji mogu da čak nateraju dete da nauči nešto što ga ne interesuje, pa da dete namrzne učenje. Kao najveći uspeh za polazak u školu je da dete ostvari dobru komunikaciju. Dragi roditelji bez obzira na dragoceno vreme, razgovarajte sa svojom decom koko bi i oni slobodno pričali sa vršnjacima i učiteljem.

Temelj druženja sa drugima postavlja se u tom uzrastu. Igra je najbolji način za razgovor sa najviše bliskosti. Dete dok nešto pravi kroz igru ono voli da priča i treba ga pažljivo slušati. Pitanja su vrlo važna, kao i priča o bojama, veličini i oblicima. Sa decom razvijati maštu u tom periodu, izmišljati priče i sadržaje. Omiljene igračke ne treba kupovati možete ih sami praviti i osmisliti sa decom, a ona će ih pravilno iskoristiti.

deca-skola

Najpouzdanije igre za pripremu deteta u školu su one koje zahtevaju koncentraciju:
– Konstruktivne igre: sklapalice, lavirinti
– Društvene igre: domine, godišnja doba, životinje

U igru uvek uključiti braću, sestre, decu iz komšiluka, rodbine.

Polako dete naučiti da planira vreme gde će da ide i šta će da radi i kad da odmara. Svako dete je rođeno da bude stvaralac, samo ga treba ohrabriti i podstaći dati mu materijal da postigne sve što želi.

loading...

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas da unesete svoj komentar
Unesite svoje ime