Kratke šaljive narodne priče – Biseri narodne mudrosti

0
33724

Duhovitost i smisao za humor našeg naroda, od vajkada je poznat. Dokaz da traje vekovima su i mnogobrojne šaljive narodne priče, a evo i nekoliko nama najinteresantnijih.

Ko nije dobro svezao?

Kad je nekakav čovek polazio u vodenicu, sveže mu žena vreću sa žitom. Kad bude u putu, odreši mu se vreća i on je do vodenice vezao deset puta, pa kad se vratio kući, opet hteo ženu da bije, što mu nije dobro svezala.

Kako ciganin nauči konja gladovati

Nekome Ciganinu učini se teško hraniti konja, za to namisli da ga nauči gladovati, i tako mu prestane davati i što za jelo. Kad konj poslije nekoliko dana crkne od gladi, Ciganin rekne: „Hej nesreće moje! taman kad ga naučih gladovati, onda crče.“

E lijo, sad si dolijala

U nekoj zemlji oglasi se lažljiv vrač. Car one zemlje pozove ga preda se i iznesavši u zavezanoj vreći lisicu, reče mu:- Ako pogodiš šta je u toj vreći, pravi si vrač, i neću ti ništa; ali ako ne pogodiš, pogubiću te. Onda on, zamislivši se malo, reče sam sebi: – E lijo, sad si dolijala.
Čuvši to car, odmah poviče:  – Pogodi, lisica i jest. I tako ga otpuste kao pravoga vrača.

VukKaradzic

Pomoz’ bog, zla ženo

Udarivši nekakvi putnici pored mnogo žena koje su u društvu sedele, jedan od njih reče šale radi: – Sad ću ja poznati koja je zla žena među ovim ženama; – pa onda, kad im se prikuče, reče: – Pomoz’ bog, zla ženo!
A jedna između njih, koja je upravo bila zla, odmah odgovori: – A kako sam ti zlo učinila, jela te bolest!

Pustio bih ja njega, ali neće on mene

Nekakav Turčin svrne s puta u potok da se napije vode, pa ga uhvati hajduk, a on onda, dozvavši svoga druga, koji je bio ostao na putu, kaže mu: – „Hodi, uhvatio sam hajduka“.
Drug mu odgovori:- „Kad si ga uhvatio, a ti ga povedi amo“. Onda mu on kaže: – „Ama neće da ide“. Kad mu drug na to reče: „Ako neće da ide, a ti ga pusti“, a on mu odgovori: – „Pustio bih ja njega, ali neće on mene“.

Nešto šušnu

Nekakav čovek kazao da je tu i tu video deset kurjaka. Kad ga oni kojima je kazivao zaokupe s dokazivanjem da to ne može biti istina, onda on spusti na devet, pa na osam, i tako dotera do jednoga; a kad mu ni to ne htedoše poverovati, nego mu stanu govoriti da se to njemu pričinilo otkud ondje kurjak i tako dalje onda reče: „Nešto šušnu, meni se učini ima deset kurjaka. „

loading...

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas da unesete svoj komentar
Unesite svoje ime