Saveti za dobro varenje – kako se rešiti digestivnih problema

0
830

Imate li probleme sa varenjem? 

Muči vas nadutost, bol u stomaku, osećaj težine u želucu, a neretko imate i mučninu nakon obroka? 

Navedeni simptomi predstavljaju samo neke od čestih tegoba na koje se žale mnogi pojedinci, a nastaju kao posledica nezdravnog načina života, ali i usled drugih faktora poput neadekvatnog konzumiranja lekova ili zapostavljanja zdravlja digestivnog trakta. 

Sistem organa za varenje esencijalan je deo našeg organizma, stoga bi trebalo voditi računa o njegovom zdravlju i funkcionalnosti, a u nastavku teksta pisaćemo upravo o načinima koji će vam pomoći da regulišete varenje i rešite se digestivnih problema.

Naravno, ukoliko imate učestale probleme sa varenjem, treba da posetite odabranog lekara koji će obaviti neophodne analize i utvrditi uzrok vaših tegoba.

Ishrana – o čemu treba voditi računa prilikom konzumiranja hrane 

Prva preporuka koju ćemo vam dati jeste da za svoju ishranu birate kvalitetne namirnice, bogate hranljivim sastojcima, koje će vašem organizmu obezbediti neophodnu dozu energije i raznovrsnih nutrijenata. 

Primera radi, ukoliko u ishrani koristite mlečne namirnice, ne morate ih se odricati, već podignite kriterijume pri odabiru koje ćete konzumirati i birajte one koji su sinonim za kvalitetne mlečne proizvode, te su kao takvi idealan izbor za svakodnevne obroke. O njihovim benefitima, nešto više reći će biti u nastavku teksta. 

Isto tako, predlog je da kupujete sezonsko voće i povrće koje je zahvaljujući blagotvornim sunčevim zracima bogato brojnim vitaminima i mineralima. 

Namirnice koje će prijati vašem stomaku – probiotici za dobro varenje

Na prvom mestu prehrambenih proizvoda koji blagotvorno utiču na digestivni defintivno su mlečni proizvodi. 

Na našem tržištu pronaći ćete mlečni proizvod koji zahvaljujući specifičnom sastavu ima brojne zdravstvene benefite, te podstiče balans u organizmu. Tu pre svega mislimo na probiotske fermentisane proizvode koji sadrže probiotske kulture i vlakna, a dokazali su svoju efikasnost.

Birajte klinički ispitane proizvode sa probioticima i one koji imaju istaknuta pozitivna dejstva na regulisanje varenja, smanjenje nadutosti i bola i ubrzanje metabolizma. Ovakav mlečni napitak možete konzumirati u jutarnjim časovima, za doručak, optimalno uz druge hranljive namirnice. 

Žitarice – idealan izvor biljnih vlakana

Na listi namirnica na kojima će vam stomak biti zahvalan nalaze se i žitarice, koje se u piramidi ishrane ističu kao najznačajnije, odnosno treba da se kozumiraju u najvećoj meri u poređenju sa drugim namirnicama. 

Žitarice su bogate vlaknima koja potpomažu varenje i održavaju ravnotežu crevne flore. U simbiozi sa probioticima deluju odlično. Izuzev toga, one su najveći izvor ugljenih hidrata, te pružaju neophodno dozu energije koja vam je preko potrebna za obavljanje svakodnevnih obaveza.

Raznovrsna ishrana najbolji prijatelj pravilnog digestivnog rada

Sledeće blagotvorne namirnice na našem spisku su voće i povrće. Osobine koje odlikuju obe grupe namirnica su niska energetska vrednost, optimalna doza vitamina i minerala i sadržaj biljnih vlakana. Veliki deo ovih namirnica neće teško pasti vašem želucu. 

Kao posebno povoljne izdvojićemo zeleno lisnato povrće koje pospešuje varenje, a sprečava nagomilavanje štetnih bakterija. Iz grupe voća izdvojićemo banane koje “oblažu” želudac, a izuzetno su korisne jer izbacuju nivo toksina iz tela. 

Izuzev pomenute hrane, u vašu ishranu trebalo bi da uključite i orašaste plodove, poput oraha, badema, lešnika i slično. Orašasti plodovi idealna su zamena za grickalice koje mnogi konzumiraju iz dosade, a ne usled gladi. Ove nezdrave namirnice mogu usporiti varenje, a izuzev toga, imati negativan uticaj na brojne segmente ljudskog organizma.

Način ishrane – važno je kada i kako jedete 

Možemo reći da konzumiranje zdravih namirnica o kojima smo pisali predstavlja dobar put ka uspostavljanju varenja. Međutim, treba biti pažljiv prilikom načina ishrane odnosno konzumiranja hrane. 

U tom smislu, ne treba preterivati sa količinom hrane koju unosite. Sve i da je obrok zdrav, velika količina hrane opteretiće sistem za varenje i usporiti metaboolizam. Isto tako, konzumiranje hrane “s nogu”, brzo i bez žvakanja, otežava posao želucu. 

Predlažemo da jedete nekoliko manjih obroka sa pažljivo odabranim namirnicama, kako biste olakšali varenje želucu i crevima. 

Takođe, savet je da pazite na kombinovanje namirnica. Primera radi, voće bi trebalo da jedete na prazan stomak ili tri sata nakon obroka. 

Ovde ćemo dodati da za dobro varenje, ali i druge procese u organizmu, veliku ulogu igra hidratacija, te da dnevno treba piti oko 2 l tečnosti. Količinu treba povećati u zavisnosti od telesne težine i svakodnevnih aktivnosti. 

Drugi faktori koji utiču na digestivni trakt 

Nakon izuzetno značajne ishrane, dotaći ćemo se još jednog važnog segmenta koji ima pozitivan uticaj na varenje i digestivni trakt. Kao primarnu stavku, izdvojićemo fizičku aktivnost. Ako ste prezauzeti svakodnevnim obavezama, probajte da organizujete vreme tako da ostavite barem 30 minuta dnevno za upražnjavanje sportskih aktivnosti. 

Čak i pešačenje igra začajnu ulogu u poboljšanju različitih procesa u organizmu. 

I drugi faktori imaju uticaja na varenje, te ga mogu otežati, ali i imati pozitivno dejstvo na njega. Pušenje, konzumiranje alkohola i svakodnevno izlaganje stresu, usporiće vaše varenje, a kod pojedinih osoba koje “reaguju stomakom” može izazvati i ozbiljnije probleme, koje vremenom prelaze u hronična oboljenja. 

Stoga je naš predlog da svakoga dana odvojite vreme za sebe, brinete o svom mentalnom zdravlju i smanjite nezdrave navike, koje u velikom broju slučajeva predstavljaju uzrok problema sa varenjem. 

Nadamo se da vam je naš tekst pružio korisne informacije, te da ste na dobrom putu ka rešavanju problema sa varenjem, što predstavlja jedan važan korak ka poboljšanju zdravlja čitavog organizma

loading...

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas da unesete svoj komentar
Unesite svoje ime